Θεοφανία Ανδρόνικου-Βασιλάκη
Το μυθιστόρημα της Θεοφανίας Ανδρόνικου-Βασιλάκη με τίτλο «Άσπιλοι Ένοχοι» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Χάρτινη Πόλη». Πρόκειται για ένα συνδυασμό κοινωνικού και αστυνομικού μυθιστορήματος που έχει σκοπό να σκιαγραφήσει τη ζωή στην επαρχία αλλά και τον ανταγωνισμό που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις. Με αφορμή το βιβλίο της η συγγραφέας απαντάει στις ερωτήσεις μας για την ελληνική κοινωνία, τη θρησκοληψία μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, την ύπαρξη ευαισθησίας μας ή όχι στα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα καθώς και για πολλά άλλα θέματα που αφορούν το βιβλίο της.
ArtScript: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, (ένα σύντομο βιογραφικό).
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Είμαι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Εργάζομαι στο χώρο του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού ρεπορτάζ και εδώ και μερικούς μήνες έχω αναλάβει τη διεύθυνση σύνταξης του περιοδικού Λοιπόν. Έχω γράψει οκτώ βιβλία.
ArtScript: Το «Άσπιλοι Ένοχοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι το όγδοο μυθιστόρημα σας. Υπάρχει κάποιος ήρωας στο τελευταίο σας βιβλίο ή σε κάποιο παλαιότερο που νοιώθετε ότι ταυτίζεστε μαζί του;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Αγαπώ όλους τους ήρωές μου, όπως μια μητέρα τα παιδιά της. Χωρίς να τον ξεχωρίζω, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Ζάνα, από το μυθιστόρημα μου, «Η Διαθήκη του Ζάνα». Ένας ταλαιπωρημένος ήρωας που πλήρωσε πολύ ακριβά ότι αγάπησε.
ArtScript: Από το βιογραφικό σας νοιώθω ότι έχετε μια γεμάτη ημέρα. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Με πολλή δουλειά. Η ευθύνη ενός εντύπου είναι μεγάλη και η αγωνία να βρεθεί χρόνος για συγγραφή, αρκετά δύσκολη τις περισσότερες φορές. Παρόλα αυτά όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, η δουλειά είναι διασκέδαση.
ArtScript: Βλέπουμε ότι κάποιοι από τους ήρωες σας είναι προσκολλημένοι στην πίστη, μάλιστα είναι κάτι που σχολιάζεται και στη σημείωση στο τέλος του βιβλίου. Θεωρείτε ότι υπάρχει υγιής πίστη και αν ναι ποια είναι αυτή;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Είμαι πολέμιος της ψεύτικης πίστης. Της θρησκοληψίας που ορθώνουν πολλοί άνθρωποι μπροστά τους για να καλύψουν την μικροψυχία και την κακία της. Πιστεύω στο Θεό και στη ρήση του «αγαπάτε αλλήλους». Αν συνέβαινε το ίδιο σε όλους όσους διαφημίζουν την πίστη τους πηγαίνοντας στην εκκλησία, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.
ArtScript: Κάποιοι από τους ήρωες σας, θα χαρακτηρίζονταν εν συντομία ότι είναι πιστοί στο ρητό «Στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται». Είστε σύμφωνη με αυτή την άποψη;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Όχι. Πιστεύω στην αλήθεια και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι δεν υπάρχουν ιδανικοί χαρακτήρες. Όσοι μπορούμε παλεύουμε για να γίνουμε, αν όχι τέλειοι, τουλάχιστον καλύτεροι.
ArtScript: Ο Παύλος είναι ένας από τους χαρακτήρες που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση όσον αφορούσε το περιβάλλον του. Ήταν θέμα αθωότητας που δεν αντιλαμβανόταν τη συμπεριφορά των δικών του ανθρώπων ή απλά εθελοτυφλούσε;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Κάπου στη μέση βρίσκεται η αλήθεια. Ο Παύλος ήθελε να τα έχει όλα. Την αγαπημένη του με την οποία ονειρευόταν να πορευτεί στη ζωή, αλλά και την οικογένεια του στης οποίας την παθογένεια εθελοτυφλούσε.
ArtScript: Ο αποκλειστικός σκοπός της δημιουργίας οικογένειας που συνέβαινε περισσότερο τα παλιότερα χρόνια αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και σήμερα θα λέγατε ότι κάνει τα κορίτσια κάπως μελοδραματικά ίσως και εμμονικά ως ένα βαθμό στη συμπεριφορά, οδηγώντας τα πολλές φορές σε λάθος επιλογές;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Η κοινωνία και η δομή της είναι υπεύθυνη για τέτοιου είδους εγκλήματα. Τα κορίτσια, πολύ περισσότερο στην επαρχία, μεγαλώνουν με το άγχος της επιτυχίας να .. παντρευτούν. Αν αυτό δεν είναι έγκλημα στην ατομική ελευθερία και επιλογή, τι είναι;
ArtScript: Στο βιβλίο σας, ανάμεσα στα άλλα σχολιάζετε το στίγμα των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και των οικογενειών τους. Θεωρείτε ότι η πολιτεία μεριμνά για τα άτομα αυτά ή τα αφήνει στη μοίρα τους; Τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά η πολιτεία καθώς και τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες όσον αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι σε αντίστοιχες περιπτώσεις με των ηρώων που αναφέρετε στο μυθιστόρημα σας.
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Νομίζω πως δεν είναι θέμα της πολιτείας, αλλά του καθενός μας ξεχωριστά. Επαφίεται στην αντίληψη και την καλλιέργεια ενός ανθρώπου να αντιμετωπίσει έναν άλλο άνθρωπο, άρρωστο, με ευγένεια και στοργή και όχι κατηγορώντας και χλευάζοντας τον επειδή αρρώστησε.
ArtScript: Γράφετε ότι η άκρατη θρησκοληψία στην κοινωνία μας είναι υπεύθυνη για άπειρα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ελευθερίας. Η Ελλάδα θεωρείται ένα κοσμικό κράτος και όχι θρησκευτικό, πιστεύετε ότι πίσω από τον τίτλο κοσμικό λειτουργεί διαφορετικά το σύστημα και αν ναι τι ευνοεί τη θρησκοληψία και πως θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Νομίζω πως είμαστε μια ακραία θρησκευτική κοινωνία και όχι με την καλή έννοια του όρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση πολλών ιερωμένων και πιστών στο θέμα του κορονοϊού. Όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής, θεωρώ πως περνώντας τα χρόνια ο κόσμος εξελίσσεται και όσοι πιστεύουμε στο Θεό αγγίζουμε την πραγματική διάσταση της θρησκείας η οποία είναι η αγάπη και όχι τα «πρέπει» και τα «μη»
ArtScript: Γράφετε κάτι αυτή την περίοδο και αν ναι θα θέλατε να μας δώσετε μια γεύση;
ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ – ΒΑΣΙΛΑΚΗ: Ναι, έχω ξεκινήσει το νέο μου βιβλίο και ευελπιστώ να ολοκληρωθεί σε ένα ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ArtScript: Εμείς σας ευχαριστούμε
Διαβάστε επίσης: