Μαίρη Κωστάκη

 

Από τις εκδόσεις «Κάκτος» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Το Μυστικό του Ίκαρου» βασισμένο στη μυθολογία που απευθύνεται σε νεαρές κυρίως ηλικίες. Η συγγραφέας Μαίρη Κωστάκη «Στο μυστικό του Ίκαρου» βασίζεται σε τρεις μυθολογικές ιστορίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, διατηρώντας την ιστορία που φτάνει σε εμάς από τα αρχαία χρόνια, αλλά μετατρέποντας το φινάλε τους. Με αφορμή το βιβλίο της, μιλήσαμε με τη συγγραφέα για τη δύναμη της μυθολογίας που εμπνέει τόσο έλληνες όσο και ξένους σύγχρονούς μας συγγραφείς, για τα παιδιά και πόσο αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, τον πολιτισμό και την τέχνη.   

 

ArtScript: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, ένα σύντομο βιογραφικό.

Μαίρη Κωστάκη: Τα τελευταία χρόνια η ζωή μου μοιράζεται ανάμεσα στην Αθήνα, στη Νέα Αρτάκη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και στο Λονδίνο που ζουν τα παιδιά μου. Σπούδασα προγραμματισμό Η/Υ όμως η αγάπη  μου για τον ελληνικό πολιτισμό με οδήγησε να συνεχίσω τις σπουδές μου στο ΕΑΠ. Είχα πάντα την ανάγκη να γράφω τις δικές μου ιστορίες και ν αποτυπώνω τους αρχαίους μύθους μέσα από την προσωπική μου μάτια. Ασχολήθηκα επίσης με διασκευές παραμυθιών για παιδικό θέατρο και καταγραφές λαογραφικών παραδόσεων διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μου.

 

ArtScript: Πως περνάει τον ελεύθερο χρόνο της η Μαίρη;

Μαίρη Κωστάκη: Με διάβασμα, βόλτες στη θάλασσα, φροντίδα της οικογένειας και πολύ μαγείρεμα, ασχολία που τη λατρεύω γιατί με χαλαρώνει και με χαροποιεί.

 

ArtScript: Γράψατε ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε νεαρότερες ηλικίες. Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα του 2022 αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών ή απορροφημένοι στην καθημερινότητά μας δεν τους δίνουμε τη σημασία που τους οφείλουμε;  

Μαίρη Κωστάκη: Σ’ αυτό το θέμα κάθε γονιός λειτουργεί διαφορετικά. Όμως όποια κι αν είναι η απασχόληση μας, πρέπει πάντα να βρίσκουμε τρόπους για να είμαστε κοντά στα παιδιά. Να καλλιεργούμε ένα αίσθημα ‘’ασφαλούς εξάρτησης’’ μ’ αυτά. Όταν καλύπτονται από εμάς οι βασικές ανάγκες των παιδιών μας, όπως είναι η ασφάλεια που πρέπει να νιώθουν και η ανιδιοτελής αγάπη που πρέπει να παίρνουν, είναι σίγουρο ότι μεγαλώνοντας θα γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες.

 

ArtScript: Πολύ συχνά συγγραφείς εμπνέονται από τη μυθολογία και γράφουν βιβλία βασισμένα σε αυτή, ενδεικτικά αναφέρω το μυθιστόρημα της Jennifer Saint «Αριάδνη» και «Το Τραγούδι του Αχιλλέα» και «Κίρκη» της Madeline Miller. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας ωθεί νέους δημιουργούς να εμπνέονται και να αντλούν θέματα από τη μυθολογία;

Μαίρη Κωστάκη: Είναι γεγονός ότι οι μύθοι δεν απουσίαζαν από καμία χρονική περίοδο. Οι μυθικές ιστορίες αποτελούσαν πάντα εκείνη την αστείρευτη πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και καλλιτέχνες. Πως να ‘’γλυτώσουν‘’ απ’ αυτό οι νέοι  δημιουργοί; Οι μυθικοί ήρωες εκπέμπουν ένα φως που μας αιχμαλωτίζει, μας εμπνέει, ταξιδεύουμε μαζί τους σ ένα παράλληλο χωρόχρονο.

 

ArtScript: Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στην κάθε μία από τις τρεις ιστορίες που αναφέρεστε στο βιβλίο σας «Το Μυστικό του Ίκαρου» ώστε να τις παντρέψετε;

Μαίρη Κωστάκη: Το κοινό σημείο αναφοράς των ηρώων, η κοινή τους μοίρα. Τρεις τραγικοί ήρωες που με τρόπο βίαιο και σκληρό απομακρύνθηκαν από το ασφαλές περιβάλλον της πυρηνικής τους οικογένειας.

 

ArtScript: Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός θεωρείται το λίκνο της ανθρώπινης εξέλιξης της δυτικής κουλτούρας. Οι νεοέλληνες νιώθουμε περήφανοι για τον αρχαίο πολιτισμό. Κατά πόσο όμως γνωρίζουμε τον πολιτισμό αυτόν για τον οποίο παινευόμαστε και όχι μόνο επιφανειακά, αλλά ουσιαστικά και σε βάθος;

Μαίρη Κωστάκη: Νομίζω ότι η σχέση του νεοέλληνα με το ένδοξο παρελθόν του είναι πολύπλοκη. Υπάρχουν αυτοί που γνωρίζουν τον πολιτισμό μας βαθιά ή επιφανειακά και είναι περήφανοι γι’ αυτόν. Υπάρχει όμως και ένα σύνολο που αδιαφορεί για την κληρονομιά του λόγω άγνοιας και υποβαθμίζει την προσφορά της. Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή τη σχέση έχει η παιδεία. Πρώτα η οικογένεια πρέπει να καλλιεργεί μια ζωντανή σχέση των παιδιών με την παράδοση και βέβαια το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που μέσα από διάφορες δραστηριότητες πρέπει να φέρει το παιδί σε άμεση επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

ArtScript: Σε συνάρτηση με την προηγούμενη ερώτηση θεωρείτε ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δίνει ώθηση στους νέο έλληνες να δημιουργήσουν ή απλά μετατρέπεται σε μία τροχοπέδη μιας και είναι τόσο σπουδαίος, που το βάρος του επισκιάζει τα πάντα;

Μαίρη Κωστάκη: Πιστεύω ότι η επιρροή του αρχαίου πολιτισμού μας έχει απήχηση σήμερα. Βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους να εμπνέονται απ’ αυτόν και ν’ αγκαλιάζουν την αρχαία ελληνική αισθητική σ όλες τις εκφάνσεις της τέχνης.

 

ArtScript: Διαβάσαμε στο βιογραφικό σας ότι ασχολείστε και με το θέατρο, πως προέκυψε η ενασχόληση σας με αυτό;

Μαίρη Κωστάκη: Εντελώς τυχαία, συμμετέχοντας στη συγγραφή ενός  λαογραφικού θεατρικού έργου του πολιτιστικού συλλόγου που είμαι μέλος, προέκυψε αυτή η ευχάριστη ενασχόληση μου ως ηθοποιός. Ομολογώ πως ήταν μια όμορφη εμπειρία που ελπίζω να συνεχιστεί γιατί με γεμίζει χαρά και ενέργεια.

 

ArtScript: Ποιος είναι ο αγαπημένος μυθικός ήρωας της Μαίρης;

Μαίρη Κωστάκη: Για ένα λόγο τελείως προσωπικό ο Ίκαρος. Αυτό το ανυπάκουο αγόρι, που η ζωή του ήταν από τη φυλακή στην ελευθερία κι από την άγνοια στη γνώση.

 

ArtScript: Γράφετε κάτι αυτή την περίοδο και αν ναι θα θέλατε να μας δώσετε μια γεύση;

Μαίρη Κωστάκη: Θέλω να συνεχίσω την ιστορία των ηρώων μου, που δεν είναι πια παιδιά, μεγάλωσαν και κινούν για το ταξίδι που πάντα ονειρεύονταν.

 

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Κιουσέ