ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

 
 
 

ADAM KAY

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

-Εκδόσεις Κλειδάριθμος-

Αν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Αυτό θα πονέσει» (διεθνές best seller) του πρώην γιατρού Adam Kay, πως είναι δυνατόν να αντισταθείς στο δεύτερο βιβλίο του βρετανού κωμικού και συγγραφέα, με τίτλο “Χριστουγεννιάτικη Εφημερία” που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος».

 Και σε αυτό του το βιβλίο ο Kay, διακωμωδεί προσωπικές του εμπειρίες απ’ όταν εργαζόταν στο Βρετανικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας, ως μαιευτήρας γυναικολόγος.  Μόνο που αυτή τη φορά περιορίζεται στις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων (από μέσα Δεκεμβρίου ως αρχές Ιανουαρίου), όπου για έξι χρόνια τις μέρες αυτές πέρασε στο νοσοκομείο, μακριά από συγγενείς και φίλους.  

Το βιβλίο του Kay κατά κύριο λόγο είναι ‘‘απαράδεκτα’’ αστείο, και αυτό οφείλεται όχι μόνο στα γεγονότα που μας περιγράφει, τα οποία είναι από μόνα τους διασκεδαστικά αλλά και στα προσωπικά σχόλια και συμπεράσματα του συγγραφέα. Πέρα όμως από την  αστεία πλευρά του βιβλίου, υπάρχει και μια βαθιά συγκινητική σε κάποιες περιπτώσεις. Όποιος έχει ήδη διαβάσει το ‘‘μυθιστόρημα’’ «Αυτό θα πονέσει», γνωρίζει το λόγο που ο Kay έβγαλε την ιατρική ποδιά και εγκατέλειψε το ιατρικό πόστο, παρά την οικογενειακή παράδοση (γονείς και αδέρφια στην ιατρική) και τα χρόνια που ξόδεψε ο ίδιος σε αυτό, είτε σπουδάζοντας, είτε προσπαθώντας να βοηθήσει με όποιον τρόπο τους ασθενείς του. Ο Kay φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος ευαίσθητος με αίσθημα ευθύνης και μέσα στις χριστουγεννιάτικες εφημερίες του, δε θα βρείτε μόνο ξεκαρδιστικά γεγονότα αλλά και ιστορίες που φέρουν ένα συναισθηματικό φορτίο που θα περάσει από τη γραφή του στον αναγνώστη.

Διαβάζοντας το βιβλίο, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι το νοσοκομείο μπορεί να συγκριθεί με το στρατό. Υπάρχει η ιεραρχία, η εμπόλεμη ζώνη, ο άμαχος πληθυσμός που είναι οι ασθενείς και το νοσοκομείο που είναι το πεδίο των μαχών, με σκοπό όμως να σώσουν ζωές και όχι να στερήσουν. Ο Kay μας ξεναγεί στη ζωή του ιατρού με τις υπερβολικές υπερωρίες (χωρίς πληρωμή) , με τις νίκες και τις ήττες του. Και μάλιστα σε μια εποχή που οι γιατροί δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τον Covid-19, όπως συμβαίνει δυστυχώς στην παρούσα περίοδο. (Τι μένει λοιπόν στους πολίτες να κάνουν, όταν οι γιατροί είναι οι μόνοι που παλεύουν να σώσουν ζωές με το Ελληνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας να κοντεύει να καταρρεύσει; Να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, σεμνά και ταπεινά χωρίς χειροκροτήματα που προκαλούν ανούσιους θορύβους).

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: