Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη

 

ΧΑΡΑΜΟΓΛΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

   

Το 1973 ο Αριστοτέλης Χαραμόγλης ξεκινάει να συλλέγει βιβλία λευκαδίτικου περιεχομένου για προσωπικές βιωματικές του ανάγκες. Σήμερα στην πλατεία Μαρκά της Λευκάδος η Χαραμόγλειος βιβλιοθήκη περιμένει ερευνητές να την επισκεφτούν και να ζητήσουν στην πλούσια συλλογή της πληροφορίες.  Ο υπεύθυνος της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης, Τάσος Κοντομίχης, μας ξεναγεί και απαντάει στις ερωτήσεις μας!

 

ArtScript: Το ιστορικό της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης; Τι είναι; Πότε ιδρύθηκε; Που υπάγεται; Γίνονται προσπάθειες στήριξης και διάδοσης της βιβλιοθήκης από το συγκεκριμένο φορέα;

Κος Κοντομίχης: Το 1973 ο ιδρυτής της Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης, Αριστοτέλης Χαράμογλης αρχίζει να συλλέγει βιβλία τα οποία έχουν γράψει Λευκαδίτες ή που το περιεχόμενο τους αφορά τη Λευκάδα, πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Τον Αύγουστο του 1991 εγκαινιάζεται η βιβλιοθήκη και υπάγεται στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδος, όπου είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση της Χαραμογλείου όπως επίσης και να προσθέτει υλικό στη βιβλιοθήκη, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την κρίση, έχουμε μείνει πίσω σε υλικό που θα μπορούσαμε να είχαμε προσθέσει στα ράφια της βιβλιοθήκης, όπως ήταν αναμενόμενο η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί, και χρήματα δεν υπάρχουν πολλά, παρά μόνο για τα απαραίτητα.      

ArtScript:  Λίγα λόγια για τον ιδρυτή Αριστοτέλη Χαράμογλη.

Κος Κοντομίχης: ο Αριστοτέλης Χαράμογλης γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες στις 25 Σεπτεμβρίου του 1919, ήταν απόφοιτος της Παντείου ενώ το 1942 γράφτηκε στη Νομική. Εργάστηκε από το 1947 έως το 1981 στην επιχείρηση Κωνσταντακάτου. Το όραμα του ήταν να συγκεντρώσει τα βιβλία που γράφτηκαν από Λευκαδίτες, κάθε επιστήμης, ειδικότητας και επαγγέλματος, όπως επίσης άρθρα, μελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες, με λίγα λόγια ό,τι αφορούσε τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε. Εργασία πολυέξοδη, σχεδόν ανεπίτευκτη. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να δανειστώ τα λόγια του κυρίου Πάνου Ροντογιάννη, «Σ’ όποιο βαθμό πληρότητας κι αν φτάσει και καταλήξει η προσπάθεια μένει από τις σπανιότερες στο είδος της, για τη Λευκάδα μοναδική».  Ο Ιδρυτής της Βιβλιοθήκης Αριστοτέλης Χαράμογλης, πέθανε στη Λευκάδα στις 30 Μαρτίου 2003.

ArtScript:  Ποιος είναι ο σκοπός της Χαραμογλείου Βιβλιοθήκης;

Κος Κοντομίχης: Σκοπός της Χαραμογλείου είναι να καταγράψει και να αναδείξει τον πνευματικό πλούτο των Λευκαδιτών συγγραφέων, όπως επίσης και όσα έχουν καταγραφεί για το νησί, από μη Λευκαδίτες, (σε οποιαδήποτε γλώσσα).  

ArtScript:  Πόσους τίτλους έργων περιλαμβάνει, πόσα από αυτά είναι ανέκδοτα και πόσα έχουν εκδοθεί;

Κος Κοντομίχης: Λευκαδίτες συγγραφείς 810, 29000 τίτλοι με 60 ενότητες που υπερβαίνουν τις 34000 σε οτιδήποτε έντυπο. Έχουμε 600 τίτλους από περιοδικά, σε τεύχη καταλαβαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερα κι αμέτρητες εφημερίδες οι οποίες έρχονται κάθε εβδομάδα, επίσης έχουμε κάποια αντίγραφα από χάρτες και γκραβούρες. Και κάποια CD τα οποία όμως όπως και τα βιβλία του Λευκάδιου Χερν*  τα οποία είναι στα Ιαπωνικά είναι περισσότερο «μουσειακά» κομμάτια και αχρησιμοποίητα. 

ArtScript:  Βραβεύσεις της Χαραμογλείου!

Κος Κοντομίχης: Το 1993 αναγράφετε στο βιβλίο ρεκόρ Guinness 1994 ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος. Στις 16 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους γίνεται μια τιμητική εκδήλωση για τη βιβλιοθήκη και τον ιδρυτή της από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών στην Αθήνα. Νωρίτερα το 1987 η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τον Αριστοτέλη Χαράμογλη, ενώ το 1981 απονέμεται  στη Βιβλιοθήκη το Μετάλλιο Δελφών.  

ArtScript:  Μπαίνουν συχνά νέοι τίτλοι; Μέσα στον τελευταίο χρόνο πόσα ‘‘νέα’’ βιβλία έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή της βιβλιοθήκης;

Κος Κοντομίχης: Δυστυχώς λόγω της κρίσης, όπως σας εξήγησα και παραπάνω, πλέον δεν μπαίνουν τόσο συχνά νέοι τίτλοι στη Χαραμόγλειο όσο παλιότερα. Συνήθως μας στέλνουν κάποιοι συγγραφείς δουλειά τους παρά αγοράζουμε οι ίδιοι νέα έντυπα.  Πιο συγκεκριμένα για το 2014 προστέθηκαν 92 νέα έντυπα κυρίως βιβλία, κάποια περιοδικά και λίγα ημερολόγια, χωρίς να υπολογίσουμε τις εφημερίδες που καταφτάνουν εβδομαδιαία. Για το τρέχον έτος 2015, έχουν προστεθεί ως αυτή την στιγμή 53 βιβλία.   

ArtScript:  Ποια είναι τα ωράρια της βιβλιοθήκης και πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με αυτή;

Κος Κοντομίχης: Ώρες λειτουργίας 7:30-14:30 εκτός Σαββάτου και Κυριακής και μόνο κάθε Δευτέρα απόγευμα 5:00-8:00. Τις ίδιες ώρες η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό.  (Πλατεία Μαρκά στη Λευκάδα, τηλ.: 2645021465)

ArtScript: Έχει ψηφιοποιηθεί όλο το υλικό της Χαραμογλείου – είναι ανοιχτό προς το κοινό και αν ναι σε ποια ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί κάποιος να το βρει;

Κος Κοντομίχης: Είχε γίνει παλιότερα μια προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί το υλικό της βιβλιοθήκης και είχαμε ανεβάσει κάποια χειρόγραφα αποσπάσματα από το υλικό μας, τελικά όμως η προσπάθεια έμεινε στη μέση, το κόστος ήταν μεγάλο και επιπλέον χρειαζόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα από τους συγγραφείς ή τους δικαιούχους τους, το υλικό κατέβηκε, ίσως αργότερα προσπαθήσουμε αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες να κάνουμε κάτι διαδικτυακά με κάποιο από το υλικό της βιβλιοθήκης.

 ArtScript: Ποιοι είναι οι στόχοι της βιβλιοθήκης για τα επόμενα χρόνια και αν υπάρχει κάποιο πρότζεκτ σε εξέλιξη; 

Κος Κοντομίχης: Οι στόχοι της Χαραμογλείου δεν διαφέρουν από τους στόχους κάποιας άλλης βιβλιοθήκης, θέλουμε να αυξήσουμε το υλικό μας, ώστε οι μελετητές που μας επισκέπτονται και ζητάνε πληροφορίες να έχουν περισσότερες πηγές να ανατρέξουν . Δυστυχώς βέβαια στις μέρες μας οι κλασσικές σπουδές  βρίσκονται σε καθίζηση , λόγω της μη πρακτικότητας τους στη νέα μορφή της οικονομίας, που μετράει τα πάντα με το δίπολο οικονομικό όφελος-οικονομικό κόστος, επιπρόσθετα οι κλασσικές σπουδές δίνουν μόρφωση, όχι όμως και χρήματα με αποτέλεσμα να τις απαρνιούνται όλο και περισσότεροι σπουδαστές. Ενώ για την ώρα η Χαραμόγλειος έχει αυξήσει τους επισκέπτες της, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση αυτή, φοβάμαι πως θα επηρεάσει και την βιβλιοθήκη μας και αποτέλεσμα θα είναι σε λίγα χρόνια αφού δε θα υπάρχουν πολλοί να ασχολούνται με τις κλασσικές σπουδές, να μειωθεί στο ελάχιστο και η επισκεψιμότητά μας.   Δεν υπάρχει κάποιο πρότζεκτ. Όχι.

ArtScript: Η Χαραμόγλειος συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα εντός ή και εκτός Ελλάδος, γίνονται εκδηλώσεις και ενέργειες από κοινού με αυτά τα ιδρύματα;

Κος Κοντομίχης: Επίσημα δεν συνεργαζόμαστε με κάποιο άλλο ίδρυμα, έρχονται φοιτητές ή καθηγητές να αναζητήσουν στοιχεία σε εμάς, αλλά όπως μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε. Γίνεται μια προσπάθεια να συνεργαστεί η βιβλιοθήκη του Νίκου Σβορώνου ο οποίος ήταν βυζαντινολόγος, με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και των Ιωαννίνων που έχουν τμήματα Αρχαιονομίας και Βυζαντινών Σπουδών, όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται υπό την Αιγίδα της εφόρου βιβλιοθηκών του Δήμου Λευκάδος της κυρίας Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, η βιβλιοθήκη του Ν. Σβορώνου είναι το διπλανό κτήριο από αυτό της Χαραμογλείου και υπάγεται επίσης στο Πνευματικό Κέντρο της Λευκάδος. Οι εκδηλώσεις που με ρωτάται γίνονται από το πνευματικό κέντρο στις οποίες μπορεί να συμβάλει η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη. 

 

*Ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου 1850, γιός Ιρλανδού (Στρατιωτικός χειρούργος στο Βρετανικό Σώμα των επτανήσων) και της Ρόζας Αντωνίου Κασιμάτη από τα Κύθηρα. Ζώντας μια δύσκολη παιδική και εφηβική ηλικία στο Δουβλίνο, όπου ο πατέρας του έχει στερήσει την επικοινωνία και επαφή μητέρας και παιδιών ξεκινάει τα ταξίδια για να καταλήξει στην Ιαπωνία. Η Ανατολική χώρα τον γοητεύει και αποφασίζει να ζήσει εκεί. Ο Λευκάδιος Χερν αγάπησε την Ιαπωνία, τις παραδώσεις και την κουλτούρα της, όμως και η Ιαπωνία αγάπησε το Λευκάδιο Χερν και τον όρισε ως Εθνικό ποιητή της. Γιατί τη σεβάστηκε και της έδωσε την αξία που της έπρεπε.   

 

Διαβάστε επίσης:

          Λέανδρος Αρβανιτάκης