Αντώνης Κανάκης

 

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

 
 

Ραδιοφωνικός παραγωγός, παρουσιαστής δημοφιλούς σατιρικής εκπομπής, γράφει μουσική και στίχους, έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για την Action Aid που ευαισθητοποίησε πλήθος κόσμου και πόσα άλλα που μπορεί να μην γνωρίζουμε για εκείνον. Ο Αντώνης Κανάκης απαντάει στις ερωτήσεις της ARTSCRIPT.

 

ArtScript: Αν και είστε ένα ιδιαίτερα γνωστό πρόσωπο θα θέλαμε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό. Και αν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό για εσάς και επιθυμείτε να το μοιραστείτε μαζί μας!

    

    Αντώνης Κανάκης: Ξεκίνησα τη σχέση μου με τα μέσα σε ηλικία 12 ετών στο πειρατικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης από το 1981. Τηλεόραση ξεκίνησα το 1988 με μουσικές εκπομπές. Γενικότερα, η μουσική ήταν και συνεχίζει να είναι, η κινητήριος δύναμη για εμένα και η πιο σταθερή και ανεκτίμητη σχέση της ζωής μου.

 

ArtScript: Η Σάτιρα γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, θεωρείται ότι οι νεοέλληνες αντέχουν τη σάτιρα, και αν ναι μέχρι ποιο βαθμό;

    

    Αντώνης Κανάκης: Θεωρώ πως πολλές φορές μπερδεύουμε τη σάτιρα με την κοροϊδία ή το ωμό κράξιμο, στην Ελλάδα του σήμερα. Φυσικά και δεν έχουμε οι σημερινοί Έλληνες καμία σχέση με τους μακρινούς προγόνους μας, όχι μόνο στην αντίληψη της σάτιρας, αλλά και σ’ ένα κάρο ακόμη θέματα πολιτισμού, δημοκρατίας κτλ. Θεωρώ ότι ως Έλληνες σήμερα, απολαμβάνουμε πολύ τη σάτιρα φτάνει να μην αγγίζει εμάς.

 

ArtScript: Μπορεί κάποιες φορές η σάτιρα να χρησιμοποιηθεί ως μέσω να διακωμωδήσουμε κάποιον τον οποίον δε συμπαθούμε; Κι επιπλέον αυτός που σατιρίζει έχει ένα επιπρόσθετο βάρος στην προσπάθειά του να μην αδικήσει κάποιον και να είναι όσο πιο αντικειμενικός μπορεί;

   

    Αντώνης Κανάκης: Αν προσπαθούμε να διακωμωδήσουμε κάποιον επειδή δεν τον συμπαθούμε, τότε αυτό δεν είναι σάτιρα, είναι πρόβλημα ποιότητας χαρακτήρα. Η ποιότητα του χαρακτήρα του εκάστοτε δημιουργού είναι επίσης αυτή που εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα και δεν είναι κάτι το οποίο λειτουργεί ως βάρος, αλλά προκύπτει αβίαστα.

 

ArtScript: Ποια η σχέση σας με τη μουσική;    

 

     Αντώνης Κανάκης: Σχέση ζωής. Η απόλυτη σχέση.

 

ArtScript: Το Μάιο του 2013 ακούσαμε μέσω της εκπομπή σας ένα τραγούδι στο οποίο έχετε γράψει μουσική και στίχους  το «Όταν θα μπορέσεις», έχετε γράψει άλλα τραγούδια ύστερα ή και παλιότερα από το συγκεκριμένο και αν ναι θα ακούσουμε κάποια από αυτά; 

   

    Αντώνης Κανάκης: Το «όταν θα μπορέσεις» ήταν το μοναδικό που έχω κάνει με Ελληνικό στίχο. Γράφω μουσική από το 1988 περίπου. Έχω πολλά πράγματα που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και επίσης, έχω κάνει και κάνω πολλά ρεμίξ τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/user/AntonisKanakisTube ή στο soundcloud μου: https://soundcloud.com/antoniskanakisofficial , μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση.

 

ArtScript: Με τι ασχολείστε τον ελεύθερο σας χρόνο;

    

    Αντώνης Κανάκης: Δεν έχω και πολύ ελεύθερο χρόνο και επειδή η εργασία μου σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τα πράγματα που αγαπάω, δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά στις ασχολίες μου. Με τη μουσική ασχολούμαι σίγουρα και βέβαια με την προσωπική μου ζωή.

 

ArtScript: Γράψατε ένα βιβλίο «Μπαμπά (μια συνηθισμένη ημέρα)» στο οποίο αναφέρεστε σε κάποιες πολύ προσωπικές και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές. Υπήρξε συναισθηματική αποφόρτιση  με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου; Έχετε γράψει κάποια άλλα κείμενα που σκέφτεστε να εκδώσετε ;

   

    Αντώνης Κανάκης: Οι απαντήσεις σχετικά με το βιβλίο αυτό βρίσκονται μέσα στο ίδιο το βιβλίο. Όχι, δεν σκέφτομαι να εκδώσω κάτι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι δεν το σκεφτόμουν ποτέ. Το μέσο με το οποίο εκφράζομαι είναι η μουσική κυρίως.

 

ArtScript: Την Άνοιξη του 2013 είδαμε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίσατε για την Action Aid και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών στην Αφρική. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, ακόμα και άνθρωποι που δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά είχανε την πρόθεση να στηρίξουνε εθελοντικά τις προσπάθειες. Η ανταπόκριση είχε συνέχεια ή ήταν απλά κάτι παροδικό ; Πιστεύεται ότι είναι στο DNA του Έλληνα η προσφορά;    

   

    Αντώνης Κανάκης: Η ανταπόκριση ήταν κάτι το απερίγραπτο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της actionAid, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την ζωή τους να βελτιώνεται εξαιτίας της ανταπόκρισης στο ντοκιμαντέρ αυτό. Η προσφορά συνεχίζεται, όχι βέβαια με την ένταση εκείνων των ημερών, αλλά συνεχίζεται. Ναι,  πιστεύω ότι την έχουμε την προσφορά μέσα μας.  

 

ArtScript: Είσαστε πολυπράγμων, κάνετε τηλεόραση, είστε ραδιοφωνικός παραγωγός, γράφετε μουσική … αν έπρεπε να επιλέξετε να κάνετε ένα από όλα τα παραπάνω ή και κάτι διαφορετικό, τι θα ήταν αυτό;

    

 

    Αντώνης Κανάκης: Μουσική και κινηματογράφος. 

 

ArtScript: Μελλοντικά σχέδια!!! 

 

Αντώνης Κανάκης: Μουσική και κινηματογράφος. 

 

ArtScript: Σας ευχαριστούμε.

     

     Αντώνης Κανάκης: Ευχαριστώ κι εγώ πολύ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: