ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

 
 
 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΙΟΣΗΣ

ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

-Εκδόσεις Κάκτος-

Ο ξαφνικός έρωτας δύο νέων ανθρώπων, θα ανατρέψει άθελα του την υπάρχουσα κανονικότητα της πόλης τους. Όταν θα τη δει, μπροστά του, όμορφη σαν ξωτικό, θα βάλει στην άκρη κάθε ενδοιασμό και θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί κοντά της και να την γνωρίσει. Εκείνη μην ξέροντας τίποτα για την ταυτότητα του αγαπημένου της, θα στραφεί αυθόρμητα σε εξωτερική βοήθεια και η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει για την πόλη τους. Μια αντίστροφη μέτρηση που θα βγει σε καλό για την πλειοψηφία των πολιτών της, όμως δεν μπορεί πάντα να μένουν όλοι ικανοποιημένοι από τις μεγάλες αλλαγές, κυρίως όταν πρόκειται για τους λίγους που έχουν συνηθίσει να έρχονται σε όλα πρώτοι.    

Ο Κάλιοσης με αφορμή μια ερωτική ιστορία, θα γράψει ένα μυθιστόρημα που μπορεί να μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά περιγράφει άρτια την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν στη δημοκρατία μεν αλλά που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες μέσα σε αυτή, παρά μόνο αυταπάτες, ότι ίσως με σκληρή δουλειά να τα καταφέρουν. Όμως αρκεί η σκληρή δουλειά, και σε πόσους θα δώσει ουσιαστικά καρπούς; Πέρα από τον έρωτα των δύο νέων, στο βιβλίο υπάρχουν δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ομάδες και ιδεολογίες. Από τη μία οι Ενθρονιστές, που λατρεύουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και ίσως να αναπολούν παλαιότερες μορφές διακυβέρνησης της πολιτείας τους. Αν και στην κορυφή της κοινωνικής τους πυραμίδας, έχουν λόγους να λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις υπόγεια, ενώ πρακτικές παρακολούθησης δε λείπουν. Από την άλλη οι Ουρανιστές, μια άλλη ομάδα πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν μια καθαρή δημοκρατία, με ίσες ευκαιρίες, δικαιώματα, μόρφωση. Άνθρωποι που θα χαρακτηρίζονταν ως επικίνδυνα και ταραχώδη στοιχεία, στα οποία θα άξιζε, κατά την άποψη των Ενθρονιστών, να κρεμαστούν στο κέντρο της πόλης για παραδειγματισμό. Γι’ αυτό κι εκείνοι λειτουργούν όχι υπόγεια, μάλλον υπέργεια, αλλά σίγουρα με άκρα μυστικότητα. Έχοντας ακούσει για το Τσιπάκι της γνώσης, όπου με την εμφύτευση του, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποκτάει άπειρες γνώσεις απ’ αρχής του κόσμου, αναζητούν να μάθουν κατά πόσο δεν είναι αστικός μύθος και κατά δεύτερον πως θα μπορούσε αυτό το όπλο δυνατοτήτων και απεριόριστων γνώσεων να διαδοθεί σε όλους τους πολίτες.

Και η μητέρα των μαχών φτάνει, με μια σκηνή ανάλογη του βιβλίο του νομπελίστα Σαραμάγκου από το μυθιστόρημα του «Περί φωτίσεως». Κι όσα έχει στο μυαλό του ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα ειπωθούν στο βιβλίο. Και όλα όσα γνωρίζουμε θα ειπωθούν με τόση απλότητα, δε θα πω ότι θα γίνει ξεκάθαρη η αλήθεια στα μάτια των αναγνωστών, μόνο οι αφελείς δεν τη γνωρίζουν και θα ξαφνιαστούν και θα σχολιάσουν  «Σώπα ρε συ, γίνονται τέτοια πράγματα», όμως είναι καλό κάποια πράγματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.

Γραμμένο με απλότητα, συνδέει εξαιρετικά όλες του τις υποθέσεις. Ήρωες βγαλμένοι από την καθημερινότητα του σήμερα και όλα στην τέχνη είναι δυνατά, ευφραίνοντας την ψυχή του αναγνώστη. Αξίζει να το διαβάσετε χίλιες φορές, και να το δανείσετε ή να το χαρίσετε στους φίλους σας. Αν και όταν θα το έχετε τελειώσει, ίσως να νοιώσετε μια μικρή απογοήτευση που δε ζείτε στις σελίδες του μυθιστορήματος, αλλά στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα  του έτους 2020.

Το βιβλίο του Κάλιοση «Το Τσιπάκι της γνώσης», μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις On Time Books, με τίτλο “The Chip of knowledge”. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης της Amazon στην κατηγορία science fiction. Κι επίσης πρόσφατα, πήρε το δεύτερο βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, στο Πρώτο Fantasy Festival.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: