Το Μυστικό Του Συζύγου

 

Λιάν Μοριάρτι

Το μυστικό του συζύγου

Όλοι έχουμε κάποια μυστικά, κρυμμένα στο πίσω μέρος του μυαλού μας.... Άλλα αθώα και άλλα όχι και τόσο! Είτε από ντροπή, είτε από ενοχή, έχουμε ορκιστεί να μη τα μάθει ποτέ κανείς, όσο και αν μας βασανίζουν. Ο Τζων – Πολ, ο ήρωας του βιβλίου της Λιάν Μοριάρτι,  εκμυστηρεύεται κάτι πολύ σοβαρό σε μια σελίδα χαρτί, το κλείνει σε ένα φάκελο και το κρύβει με πολύ προσοχή. Ζητάει μάλιστα, να διαβαστεί από τη γυναίκα του Σεσίλια, σε περίπτωση που αυτός πεθάνει.

Και ενώ τα χρόνια έχουν περάσει, εκεί που δε το περιμένει, η Σεσίλια βρίσκει το φάκελο και ξαφνικά χτυπάνε δεκάδες καμπανάκια στο μυαλό της! Πρέπει να μάθει,αν και εμπιστεύεται τυφλά το σύζυγό της. Κάτι της κρύβει αυτός ο άντρας και το βλέπει στο ύφος του. Από τη στιγμή που το διαβάζει, τίποτα δε θα ναι όπως πριν γι αυτό το ευτυχισμένο ζευγάρι, με τις τρεις αξιολάτρευτες κόρες! Φαινομενικά, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά πως μπορεί να ζήσει κάποιος, γνωρίζοντας πως ο άνθρωπος που αγάπησε και παντρεύτηκε, έχει κάνει κάτι τόσο τρομερό;

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, κατάλαβα ότι η επιτυχία αυτής της συγγραφέως, οφείλεται σε ένα και μόνο λόγο. Μπορεί και συνδυάζει την αστυνομική λογοτεχνία, με το κοινωνικό δράμα. Υπάρχει πάντα η ένταση και το άγχος για τη λύση του μυστηρίου και ταυτόχρονα, υπάρχει και η συγκίνηση μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες!

Δεν αφήνει όμως τίποτα στη τύχη, υπάρχει ένας επίλογος, που εξηγεί τι θα είχε γίνει αν είχαν επιλέξει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι εμπλεκόμενοι και αναφέρει και κάποια μυστικά ακόμα, που δεν αποκαλύφθηκαν στη ροή της ιστορίας.

Φυσικά, αξίζει να αναφέρω ότι στην αρχή της διήγησης, η συγγραφέας αναφέρεται στο μύθο της Πανδώρας, η οποία λόγω της περιέργειας της άνοιξε ένα πιθάρι – και όχι κουτί, όπως έχει επικρατήσει  και άφησε ελεύθερα όλα τα δεινά και τις ασθένειες, που ήταν φυλακισμένα μέσα του.

Πολύ ωραία η συσχέτιση του κουτιού της Πανδώρας με το γράμμα του Τζον- Πολ, δε βρίσκετε;

Και όπως πολύ καλά καταλάβατε, το άνοιγμά του, θα φέρει πολλά δεινά, όχι στην ανθρωπότητα, αλλά στη μικρή  κοινωνία των ηρώων, αν και ακόμα δεν το γνωρίζουν.

 

Μάρω Κόλλια