Το Μυστικό Του Φούρνου

 
 

STEPHEN P. KIERNAN

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ-

 

«Όλα εκείνα τα χρόνια του πολέμου το ψωμί είχε τη γεύση της ταπείνωσης».

Πολλές φορές οι κάτοικοι των χωρών στα οποία προέλασαν και επιβλήθηκαν με τη βία τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έμεναν ακόμα και χωρίς ψωμί. Στα χρόνια του σκοταδισμού που ανατέλλουν πολλές φορές πάνω από την υδρόγειο, εξαιτίας της μεγαλομανίας και της αλαζονείας μικρών ανθρώπων, το μόνο που σώζει την ανθρωπότητα είναι η αλληλεγγύη.

Η 22χρονη Εμανουέλ έχει υποχρεωθεί από τους κατακτητές να φτιάχνει καθημερινά 12 μπαγκέτες ψωμί για τον στρατό κατοχής. Από αυτό το ψωμί ούτε η ίδια δεν έχει δικαίωμα να κρατήσει μια γωνία για να τη μοιραστεί με τη γιαγιά της. Σε καιρούς κινδύνου και μεγάλης ανάγκης δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης από το να διακινδυνέψεις, και το μυαλό του πιο απλού ανθρώπου μπορεί να γίνει πολυμήχανο.

«Η μόνη αξιοπρεπής απάντηση σε μια εποχή ταπείνωσης είναι η απάτη».

Οι 12 μπαγκέτες γίνονται 14! Οι δύο επιπλέον παραμένουν κρυφές, μιας και ο σκοπός τους δεν είναι να γεμίσουν τα στομάχια των κατακτητών που κατάσχουν ούτως ή άλλως καθημερινά τα τρόφιμα από τους νηστικούς κατοίκους του χωριού. Αντιθέτως θα μοιραστούν σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στο χωριό για να επιβιώσουν και να αντέξουν μέχρι να τους απελευθερώσουν. Αν και η Έμα δεν έχει καμία πίστη στους συμμάχους, την απασχολεί να βοηθήσει τους συγχωριανούς της. Με τον καιρό μέσω της Έμα θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων, τα οποία θα μεταφέρονται κρυφά κάτω από τη μύτη των στρατιωτών.

Στο μυθιστόρημα του Kiernan μπορεί η Έμα να είναι το κεντρικό πρόσωπο αλλά στην ουσία εξιστορεί την ιστορία ολόκληρου του χωριού και αντικατοπτρίζει το τι συνέβη σε κάθε μέρος της κατεχόμενης Ευρώπης που δεν ήταν ευπρόσδεκτοι οι ναζί. Με τους περισσότερους κατοίκους να προσπαθούν να επιβιώσουν παριστάνοντας τους υπάκουους. Με πολλούς από αυτούς να έχουν εισχωρήσει στους κόλπους της αντίστασης και οι οποίοι με κάθε ευκαιρία θα σαμποτάρουν τα κατοχικά στρατεύματα. Αλλά και με όσους σηκώνουν τα χέρια στον ουρανό ζητώντας έλεος από έναν αόρατο Θεό, χωρίς να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν μόνοι τον εαυτό τους. Τη γυναίκα που είτε λόγω έρωτα, είτε ανάγκης θα συσχετιστεί με τον εχθρό αλλά ακόμα χειρότερα με τα ανθρωποειδή (πλούσια η κάθε εποχή από τέτοια) που χωρίς καμία αξιοπρέπεια προσκολλούνται πάνω σε όσους έχουν εξουσία για να πείσουν τον εαυτό τους (είναι αδύνατον να πείσουν τους άλλους), ότι είναι κάποιοι αν και δεν είναι τίποτα περισσότερο από θρασύδειλοι.

Ο Kiernan θαυμάζοντας το μεγάλο γεγονός της απόβασης στη Νορμανδία των συμμάχων, που ήταν η αρχή του τέλους του χιτλερικού καθεστώτος και της κατοχής της Ευρώπης από τους γερμανούς, καταλήγει ακριβώς σε αυτή την ημέρα. Χιλιάδες στρατιωτών φτάνουν στις ακτές της Νορμανδίας, αφήνοντας τη ζωή και τα νιάτα τους σε αυτή τη μακρινή γη για να μην επικρατήσει ο ναζισμός και η ανελευθερία στον κόσμο.

Κι ενώ η επιστροφή του φασισμού κάνει αισθητή την παρουσία της στα χρόνια που ζούμε σε διάφορα μέρη του πλανήτη, καλό είναι να υπάρχουν βιβλία σαν «Το μυστικό του φούρνου», για να υπενθυμίζουν το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού στους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Μαίρη Β. 

 

 

Διαβάστε επίσης: