ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
LUCINDA RILEY
-Εκδόσεις Διόπτρα-
Η Lucinda Riley, πιθανόν να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σύγχρονες συγγραφείς, ειδικά του ρομαντικού μυθιστορήματος. Λίγα χρόνια έπειτα από τον θάνατό της, και την ολοκλήρωση της σειράς των βιβλίων της «Οι κόρες των αστεριών» από τον γιο της Harry, παραμένει εκδοτικό φαινόμενο, αφού βιβλία της που γράφτηκαν πριν από τη δημοφιλή σειρά, επανεκδίδονται και μεταφράζονται, κάνοντας γνωστό το ευρύτερο έργο της.
Στο πιο πρόσφατο χορταστικό της μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα στη γλώσσα μας, «Το κρυμμένο κορίτσι» η Riley μας ξεναγεί στον αστραφτερό κόσμο των μοντέλων και της μόδας. Η ίδια η συγγραφέας υπήρξε μοντέλο (αλλά και ηθοποιός) και γνώρισε από πρώτο χέρι τον χώρο, τις απαιτήσεις μα και τους κινδύνους του. Σε αυτό, εκτός από τη φωτεινή αποκαλύπτει και τη σκοτεινή όψη του ‘‘ φεγγαριού’’ .
Η υπόθεση ξεκινάει από τον νεανικό έρωτα της Λία, που θα κάνει την καρδιά της να σκιρτήσει και να πονέσει για πρώτη φορά. Θα της χαρίσει όμως και μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει από την προκαθορισμένη μοίρα των κοριτσιών της δεκαετίας του 70’ της βρετανικής επαρχίας.
Οι γνώστες της γραφής της Riley γνωρίζουν ότι συνήθιζε να γράφει σε δύο χρονικές περιόδους. Στο ‘‘παρόν’’ του βιβλίου, αλλά φωτίζει και το παρελθόν ορισμένων ηρώων της. Από τη Βρετανία λοιπόν θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα που εξολοθρεύονταν αντιφρονούντες και εβραίοι. (Ποιος θα το πίστευε αλήθεια ότι μόλις λίγα χρόνια έπειτα, τα θύματα του ναζισμού θα μετατρέπονταν σε δυνάστες ενός άλλου λαού και σε λιγότερο από έναν αιώνα θα προχωρούσαν σε γενοκτονία). Η Ρόζα και ο Ντέιβιντ θα βιώσουν την κτηνωδία των Ναζί, αλλά παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Η Riley αν και στη βάση γράφει ρομαντικά βιβλία, προσπαθεί να μη στέκεται μόνο σε αυτό. Για τη σειρά της «Οι κόρες των αστεριών» είχε ταξιδέψει και κάνει ιστορική έρευνα. Όμως και στο έργο της που προηγήθηκε «Το Κρυμμένο κορίτσι» θίγει κακώς κείμενα. Όπως το σαδισμό ναζιστών αξιωματικών ή την αδιαφορία ευυπόληπτων πολιτών απέναντι στα θύματα. Ενώ δεν αφήνει απ’ έξω τον χώρο του μόντελινγκ. Πώς αντιμετωπίζονται τα όμορφα κορίτσια από τον κύκλο τους; Έχουν δική τους βούληση ή είναι αντικείμενα προς χρήση και αχρηστία; Και όλα αυτά υπό το βλέμμα ενός άντρα που κρύβεται στις σκιές. Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει κανείς από τις αμαρτίες των γονιών του;
Μαίρη Β.