Το Διώροφο Της Τσιμισκή

 

Γιώτα Φώτου

Το διώροφο της Τσιμισκή

Στο τελευταίο της βιβλίο, η  Γιώτα Φώτου, μας υπόσχεται ότι κανείς δε θα το αφήσει από τα χέρια του, πριν φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Η ιστορία αφορά τρεις διαφορετικές οικογένειες, σε τρεις διαφορετικές εποχές, κατοίκους  ενός  διωρόφου στην ξακουστή οδό Τσιμισκή, στην πόλη της Θεσσαλονίκης!

Η Ειρήνη Δελίογλου, μία γυναίκα που αρνείται να παραδεχτεί, ότι η αγάπη ανάμεσα σε αυτή και τον σύντροφο της έχει τελειώσει και η Πέρσα  Χαραλαμπίδη, η οποία σχεδιάζει να το σκάσει από το γάμο της, συναντιούνται σε ένα τρένο και έτσι ξεκινάει η ιστορία του σπιτιού και των ενοίκων του.

Ένα μυθιστόρημα με απίστευτες ιστορικές αναφορές για την Μικρασιατική καταστροφή, των  διωγμό των  Ποντίων και τον αφανισμό των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη. Είναι φανερό, πως η συγγραφέας έκανε μεγάλη έρευνα για να συγκεντρώσει τόσα στοιχεία, τα οποία κα μας  παραθέτει με πολλές λεπτομέρειες. Ένα βιβλίο που συγκινεί με τα βάσανα των ανθρώπων ανεξαρτήτου καταγωγής, από τους εκάστοτε δυνάστες, που όμως υστερεί λιγάκι στην πλοκή των σύγχρονων ηρωίδων, της Ειρήνης και της Περσεφόνης.

Ίσως ο ρόλος τους είναι να μας συνδέσουν με τα γεγονότα του παρελθόντος και μόνο αυτός, καθώς δε μπορεί ο αναγνώστης να νιώσει κάποιου είδους συναίσθημα γι’αυτές, είτε συμπάθεια είτε αντιπάθεια. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι  αξίζει να μεταφερθείτε, έστω και νοερά στο διώροφο της Τσιμισκή και να βιώσετε τις χαρές, τις λύπες και τα βάσανα των ενοίκων του.

Μάρω Κόλλια