ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

-Εκδόσεις Ψυχογιός-

«Χωρίς μνήμη, ό,τι ζούμε είναι παρόν. Δεν υπάρχει παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον».

Η εξαφάνιση της οχτάχρονης Ρουμπίνα στην εβραϊκή συνοικία της Κέρκυρας και η ανακάλυψη του πτώματός της θα πυροδοτήσει ένα σωρό ακραίες συμπεριφορές στο νησί. Αν και το άτυχο κορίτσι είναι εβραία, θα κυκλοφορήσουν ανυπόστατες φήμες που θα στρέψουν τον χριστιανικό πληθυσμό εναντίον τον εβραίων, με την οβριακή να μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη. Τα γεγονότα που θα συνταράξουν την Κέρκυρα το 1891 θα τα παρακολουθήσουμε μέσα από τα μάτια ενός 12χρονου χαμινιού, το οποίο ζει και περιφέρεται στην πόλη. Ο νεαρός Πίπης που το έχει σκάσει από το ασφυκτικό περιβάλλον του ορφανοτροφείου, θα το φέρουν έτσι τα γεγονότα που θα νιώσει υποχρεωμένος απέναντι στη νεκρή φίλη του και θα το βάλει σκοπό να ανακαλύψει ποιος είναι υπεύθυνος όχι μόνο για τον θάνατό της αλλά και για την στοχοποίηση των εβραίων. Οι νησιώτες με περίσσιο ζήλο θα αρχίσουν να επιτίθενται στους συμπολίτες τους. Θα μετατραπούν σε όχλος, ενώ οι ψύχραιμες φωνές δε θα ακούγονται. Από πλευράς τους οι πολιτικοί του νησιού θα παίζουν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια, το ίδιο και η τοπική αστυνομία, που με τις πράξεις της θα οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. Ένας νέος διωγμός εναντίον των εβραίων θα ξεκινήσει, με τον Πίπη να βλέπει αγαπημένους του φίλους να εγκαταλείπουν την Κέρκυρα και τις περιουσίες τους, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Χρόνια αργότερα ο Σπύρος, μεγάλος πλέον και έχοντας πάψει να είναι το χαμίνι που γύρναγε στο λιμάνι και έψαχνε κρυψώνες για να πλαγιάσει, θα έχει αφήσει πίσω του την παλιά ζωή και θα έχει αποκτήσει ένα καθώς πρέπει επάγγελμα. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει αφήσει πίσω του και το παρελθόν, μιας και ακόμα βασανίζεται από το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατο της κοπέλας και την απομάκρυνση των εβραίων από τον τόπο τους. Άλλωστε μέσα σε εκείνους που έφυγαν είναι και το κορίτσι με το οποίο ήταν ερωτευμένος.

Με φόντο τις διώξεις και τις βίαιες συμπεριφορές εναντίον των εβραίων, ένας παιδικός έρωτας γιγαντώνεται και ενηλικιώνεται. Ποια τύχη μπορεί να έχει όμως ένα αίσθημα ανάμεσα σε έναν χριστιανό και μια εβραία, και μάλιστα με την άνοδο του Χίτλερ, που έχει στοχοποιήσει τους εβραίους. Ένα ύπουλο τρικ ώστε να μην επιστρέψει τα δάνεια που πήρε από εκείνους ώστε να στήσει τη Γερμανία στα πόδια της μετά την δυσβάσταχτη ήττα του Μεγάλου Πολέμου;

Ο συγγραφέας σε ένα κείμενο στο βιβλίο που θα προηγηθεί του μυθιστορήματος, αναφέρει περιεκτικά κάποιες περιπτώσεις στις οποίες κατηγορήθηκαν οι εβραίοι για εγκλήματα κατά των χριστιανών. Υποθέσεις ανυπόστατες, που ισχυρίζονται ότι οι εβραίοι χρησιμοποιούν ανθρώπινο αίμα για τις θρησκευτικές τους τελετουργίες.

Ο Παργινός γράφει ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Βασιζόμενος σε ένα γεγονός που έλαβε χώρα στο νησί της Κέρκυρας θα θελήσει να σεβαστεί την πραγματικότητα, αποφεύγοντας να ικανοποιήσει την περιέργεια του αναγνώστη, αφού ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ο υπαίτιος τόσο για την απαγωγή και τη δολοφονία όσο και για αυτά που ακολούθησαν.  

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: