ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

ΦΡΕΓΙΑ ΣΑΜΠΣΟΝ

-Εκδόσεις Μίνωας-

«Μπορείς να αγοράσεις για τον εαυτό σου μια ακριβή μόρφωση, αλλά η κοινή λογική δεν αγοράζεται».

Μια συνάντηση στο λεωφορείο της γραμμής 88 θα είναι που θα αλλάξει τη ζωή του Φρανκ. Το κορίτσι με τα κόκκινα φλογερά μαλλιά θα είναι αυτό που θα του δείξει ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει στη ζωή του. Το τηλέφωνό της γραμμένο σε ένα εισιτήριο θα χαθεί και οι δυο τους δε θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν ποτέ ξανά. Όμως ο Φρανκ εξήντα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση και λίγο πριν περάσει ολοκληρωτικά τις πύλες της άνοιας, εξακολουθεί να παίρνει το λεωφορείο 88, να κάθετε στην ίδια θέση και να την περιμένει να φανεί. Ευγενικός και καλόβολος ο ηλικιωμένος άντρας θα βοηθήσει με τη σειρά του άλλους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους και στις στηριχτούν στις δυνάμεις τους, όχι με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο, παρά μόνο ακούγοντάς τους.

Η εμφάνιση μιας κοκκινομάλλας νεαρής γυναίκας θα μπερδέψει για λίγο τον Φρανκ όμως θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωριστούν. Η Λίμπι μόλις έχει χωρίσει από μια μακροχρόνια σχέση, και λόγω ότι εργαζόταν στην επιχείρηση του συντρόφου της, έχει μείνει και άνεργη με αποτέλεσμα να εξαρτάται από την οικογένειά της. Η ιστορία του Φρανκ θα συγκινήσει τη Λίμπι και θα ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης της γυναίκας του λεωφορείου 88, αυτό θα την αποσπάσει κάπως από τα προσωπικά της ζητήματα, ενώ θα γεμίσει ενθουσιασμό και ελπίδες τον Φρανκ. Μπορεί να έχουν περάσει πλέον 60 χρόνια, και εκείνος με την κοκκινομάλλα καλλιτέχνιδα να μην είχαν την ευκαιρία τους, όμως θα ήθελε να τη συναντήσει ξανά ώστε να την ευχαριστήσει που τον έσπρωξε να παλέψει για το όνειρό του, κόντρα στις επιθυμίες των γονιών του.

Προσπαθώντας να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο νέο της φίλο η Λίμπι, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τον εαυτό της. Θα γνωρίσει ανθρώπους που υπό άλλες περιπτώσεις δε θα σχετιζόταν μαζί τους και θα αναθεωρήσει για τη μέχρι τότε ζωή της, ενώ σταδιακά θα πάψει να κάνει οπισθοχωρήσεις στις ξένες επιθυμίες ενάντια στις δικές της. Ένα τρυφερό μυθιστόρημα από τη συγγραφέα του βιβλίου «Η Γυναίκα της Βιβλιοθήκης» για τις μικρές επαναστάσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και για τη σημασία που έχει να μπορείς να ακούς τους άλλους, άλλοτε σωπαίνοντας και άλλοτε συμβουλεύοντας. Αυτό το μάθημα έδωσε ο Φρανκ μέσα από τη δική του εμπειρία στους ήρωες του βιβλίου, αλλά και στους αναγνώστες του. Φυσικά η συγγραφέας δεν ξεχνάει να αναφέρει και τις ανησυχίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: