ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ

 
 
 

ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ

-Εκδόσεις Ωκεανός-

«Ο γάμος δεν είναι η Εκκλησία του Δήμου, αν τον κυβερνά ο έρωτας. Κι ο έρωτας είναι τύραννος, η σχέση του ζευγαριού πάλη».

Ένα μυθιστόρημα για «το άλλο μισό», έγραψε η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου, αφήνοντας, για λίγο –πιθανόν- τα ιστορικά μυθιστορήματα, για να καταπιαστεί με μια σύγχρονη ερωτική ιστορία.

Ο Αντρέας με τη Τζένη παντρεύτηκαν από έρωτα, είναι ζευγάρι για τρεις δεκαετίες και έχουν τρία παιδιά. Όπως είναι φυσικό μέσα σε αυτά τα χρόνια της συμβίωσης τους έχουν μοιραστεί πολλά, μετράνε όμορφες στιγμές αλλά έχουν περάσει και δυσκολίες, ποια ζωή είναι άλλωστε εύκολη; Πιστοί στο γάμο τους, θα έρθει όμως η στιγμή που η αντρική φύση του Αντρέα, θα μπει σε πειρασμό! Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει υπόγεια, και ο Αντρέας θα υποκύψει και θα βρεθεί σε μια εξωσυζυγική σχέση, με μια αρκετά νεαρότερη του γυναίκα η οποία θα τονίζει το αρσενικό, κατακτητικό «εγώ» του, κι εκείνος σε αντάλλαγμα θα τη συντηρεί.

Η Τζένη πόσο καλά γνωρίζει τον σύζυγο της; Δεν έχει καταλάβει ότι στη σχέση τους έχει μπει τρίτο πρόσωπο απειλώντας το γάμο τους ή απλά υπομένει μέχρι εκείνος να βαρεθεί την άλλη γυναίκα, διατηρώντας η ίδια τη φωτιά της οικογενειακής τους εστίας; Κι αν υπομένει, θα την ωφελήσει αυτή της η στάση να μην γκρεμιστεί το οικοδόμημα τριάντα και πλέον ετών ή θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, πληγώνοντας εκτός των άλλων και την αυτοεκτίμηση της, όταν αντιλαμβάνεται ότι ο σύζυγος της δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την παράλληλη ζωή;

Τι ζυγίζει περισσότερο για μια ερωτευμένη γυναίκα και πως θα χειριστεί τα αισθήματα της, τη στάση τη δική της αλλά και τη συμπεριφορά του άντρα και της ερωμένης του; Άραγε υπάρχουν πραγματικά επιλογές σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία είτε ως τρίτο πρόσωπο αλλά κάποιες φορές και ως πρώτο από την πλευρά της Τζένης, άλλωστε είναι εκείνη που έχει υποστεί την αδικία, τόσο από μια ξένη σε εκείνη γυναίκα, αλλά κυρίως από τον άνθρωπο της. Είναι το δραματικό πρόσωπο σε ένα έργο που διαδραματίζεται χωρίς τη συγκατάθεση της και κυρίως εις βάρος της, οπότε τα δικά της αισθήματα πρέπει να νιώσουν οι αναγνώστες από πρώτο χέρι, μέσα από σελίδες ημερολογίου που απευθύνεται στο σύζυγο της παραθέτοντας του σιωπηλά τον πόνο της, αλλά διατηρώντας της αξιοπρέπεια της μπροστά του.

Ένα βιβλίο κυρίως απευθυνόμενο στο γυναικείο κοινό, με πληθώρα συμπεριφορών, μιας και το θέμα είναι η αντρική απιστία, όχι ότι απορρίπτει και τη γυναικεία απιστία ως φαινόμενο. Οι σελίδες θα φεύγουν εύκολα καθώς θα το διαβάζεται. Χωρίς να υπάρχει ηθική δικαιολογία για τη συμπεριφορά όλων των χαρακτήρων, ούτε και στη ζωή συμβαίνει άλλωστε, και με τη συμπεριφορά κάποιων εξ’ αυτών να φτάνει στα άκρα. Όπως και να έχει κάποιος χαρακτήρας του μυθιστορήματος θα βρεθεί να ταιριάξει και με τη δική σας στάση ζωής στο θέμα της απιστίας.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: