ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

 
 
 

ΒΕΝΕΤΙΑ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ-ΣΟΥΑΡΤ

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

-Εκδόσεις Ωκεανός-

Η συγγραφέας Βενετία Πιτσιλαδή Σούαρτ συνθέτει με ρομαντική και ποιητική θα έλεγε κανείς διάθεση, το τρίτο της μυθιστόρημα «Θύελλα στη Βενετία». Κεντρικός χαρακτήρας αυτού ο Διονύσης Γιαννάτος, όπου σαν ήλιος φωτίζει ή συννεφιάζει τη ζωή όσων σαν πλανήτες περιστρέφονται με κυκλική φορά γύρω του.

«Έτσι είναι οι άνθρωποι σαν τα κεριά, άλλοι σου προσφέρουν φως στο σκοτάδι σου και άλλοι καίνε τα όνειρα σου».

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Διονύσης τα έχει ζήσει χωρίς την αποδοχή της μητέρας και των αδελφών του. Πολύτεκνη και φτωχή οικογένεια με τον πατέρα να πεθαίνει πριν έρθει στη ζωή ο μικρός του γιος, η μητέρα βλέπει το Διονύση ως ένα επιπλέον βάρος με αποτέλεσμα να γίνεται στρυφνή και σκληρή απέναντι του, παράδειγμα που υποθέτουμε ότι υιοθετούν και τα αδέρφια του.

Αναδεχτός του κόντε και προστάτη του νησιού Άγγελου Γιαννάτου, και μην αντέχοντας τη στάση της οικογένειας του, βρίσκει το θάρρος να του εκμυστηρευτεί την κατάσταση του και να του ζητήσει να τον πάρει μαζί του στη Βενετία. Ο Άγγελος θα υιοθετήσει τον Διονύση και θα του προσφέρει μια εντελώς διαφορετική ζωή από αυτή που έκανε στο χωριό του στην Κέρκυρα. Από τη φύση του πρόθυμος ο Διονύσης και έχοντας πλέον τα κατάλληλα εφόδια θα προοδεύσει. Ένα παιδί της ‘‘πλέμπας’’ όπως χαρακτηρίζουν οι κερκυραίοι τη φτωχολογιά, δε θα υστερεί σε τίποτα μόλις αποκτήσει την κατάλληλη κατάρτιση, από τα παιδιά των κόντηδων.

Η ζωή στη Βενετία είναι ένας διαρκής αγώνας για τον Διονύση, όχι επειδή το απαιτεί ο νονός του, αλλά επειδή μόνος του το επιθυμεί. Στο δρόμο του θα έρθει η νεαρή Χρύσα, την οποία θα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά. Θα σταθεί όμως άξιος της αγάπης της ή το παιδικό του τραύμα θα τον κάνει ασυνείδητα δύσπιστο απέναντι στις γυναίκες ζητώντας τους τα πάντα και προσφέροντας τους μόνο αγαθά και ανέσεις στερώντας τους αυτά που έχουν ανάγκη από εκείνον;

Το «Θύελλα στη Βενετία» είναι ένα μυθιστόρημα που εικονογραφεί κάθε περιοχή από την οποία περνάει. Τη Βενετία του πλούτου και της χλιδής. Την Κέρκυρα των ευγενών αλλά και της φτωχολογιάς των χωριανών. Αλλά και την ηλιόλουστη Αθήνα της κρίσης, ενώ είναι έντονη η νοσταλγία της συγγραφέως για την παλιά Αθήνα που γνωρίσαμε μέσα από βιβλία, ταινίες και στίχους. Η Πιτσιλαδή έχει διάθεση να μοιραστεί με τους αναγνώστες της όσα σε άλλα βιβλία διάβασε και την επηρέασαν καθώς και τις όμορφες μουσικές που άκουσε καθώς έγραφε το μυθιστόρημα της. Ενώ επιπλέον στέκεται και σε ό,τι την προβληματίζει κάνοντας το βιβλίο επίκαιρο, αφού αναφέρεται στην κρίση, στα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, στην ελληνική γλώσσα, στο μεταναστευτικό κύμα.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: