ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΠΛΥΝΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

 

«ΠΟΙΗΜΑΤΑ» 2018-2020

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ

-Εκδόσεις Gutenberg-

Η ποιητική συλλογή του Θανάση Τριαρίδη, με τίτλο «Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα», αποτελείται από 120 σελίδες και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, που θα μπορούσαν να είναι και ξεχωριστές συλλογές. Το πρώτο με τίτλο Η μνήμη του νερού, το δεύτερο με τίτλο Δε γίνονται ποιήματα με ηθικισμούς, το τρίτο Ένα καράβι μια φορά χωρίς καμιά σημαία, και το τέταρτο Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα. Όσον αφορά τα μέρη, τα δύο πρώτα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα δύο τελευταία, ενώ τα ποιήματα θα μπορούσαν να διαβαστούν και ξέχωρα το ένα από το άλλο. Χωρίς να χάσουν απολύτως τίποτα από την αξία τους.

 

«Γιατί τέτοιοι εἶναι οἱ ἄνθρωποι:

δίχως καρφιὰ ποὺ τρυπᾶνε τὴ σάρκα,

δίχως αἷμα καὶ πόνο και οὐρλιαχτά,

δὲν πιστεύουνε τίποτε καὶ κανέναν».

 

Το κάθε ποίημα της εν λόγω συλλογής, θα μπορούσε να είναι ένα διήγημα ή μια νουβέλα, αφού ο ποιητής έχει να πει μια ιστορία μέσω αυτού, επίσης σε πολλά παρουσιάζεται μια ανθρωπογραφία ολοκληρωμένη για τα πρόσωπα που αναφέρεται. Πολλές μνήμες ανακαλεί, κι όχι κατ’ ανάγκη αναπολεί στη μνήμη του  ο ποιητής, φιλοσοφεί, χωρίς να κάνει μαθήματα φιλοσοφίας, μας κάνει με την ενσυναίσθησή του να κατανοήσουμε τι γράφει και τι εννοεί σε κάθε ποίημά του. Ο Τριαρίδης γράφει ποίηση, γράφει ποίηση χωρίς ηθικισμούς, ποίηση με εικόνες, ποίηση με ανθρώπους και για ανθρώπους, ποίηση όμορφη. Στο τέλος των περισσότερων ποιημάτων, μου γεννήθηκε η επιθυμία να τα συμπληρώσω με δικές μου συνέχειες, όχι γιατί δεν είναι ολοκληρωμένα, αλλά γιατί το κάθε ποίημα γεννάει ένα ερώτημα, που για τον καθένα έχει μια δική του απάντηση, και θαρρώ πως αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

Ἔ, ἂν αὐτὸ εἶναι ἡ ἀναρχία,

νὰ πολεμᾶς πάντοτε τὰ πηλήκια

προστατεύοντας πάντοτε τὰ κεφάλια,

νομίζω πὼς ἀξίζει τὸν κόπο.

 

Να σημειώσουμε πως στο τρίτο μέρος, που όπως όλα θα μπορούσε να είναι και μια ποιητική συλλογή από μόνο του, εμφανίζει την ομοιοκαταληξία, που δεν καταχράται στα προηγούμενα μέρη. Ο Θεσσαλονικιός ποιητής είναι επίκαιρος, για αυτό πιστεύω θα υπάρξει και διαχρονικός και είναι εμφανής η αγάπη του προς τον Καβάφη, που ορισμένες φορές, ας μου επιτραπεί, υιοθετεί το ύφος,του, επιτυχώς.  Όπως διαβάζουμε και στο βιογραφικό του βιβλίου ο ποιητής είναι πολυγραφότατος, και δοκιμασμένος σε διάφορα είδη λόγου, κι αυτό είναι εμφανές.

 

νὰ μὴν βρεθεῖς ποτὲ μ’ αὐτοὺς ποὺ περιμένουν

στὸ λιμάνι,

νὰ εἶσαι πάντοτε μὲ αὐτοὺς ποὺ μένουν τρο-

μαγμένοι μὲς στὴ βάρκα.

 

Στην ποίηση του και στις σύγχρονες ιστορίες του καυτηριάζει τα κακώς κείμενα, όπως τη χολή στο διαδίκτυο, τα ιδεολογικά κρεοπωλεία, την κακοποίηση των ορφανών και των ξένων, τις δολοφονίες μεταναστών και το κάνει χωρίς κραυγές και υστερίες, μα με πραότητα που σε κερδίζει και σε καλεί κα είσαι απλά άνθρωπος και τίποτα παραπάνω.

 

-ποιός πολιτισμὸς ὅταν σκοτώνουμε τοὺς πει-

νασμένους;

 

Ο Τριαρίδης ξέρει πως για να είναι ωφέλιμος δεν χρειάζεται να δίνει συμβουλές, αρκεί η αλήθεια.

 

Ε.Φ.Β.

 
Διαβάστε επίσης: