Ο Τόπος των Πιστών 

 

Tana French

Ο Τόπος των Πιστών

Δουβλίνο στην δεκαετία του 80’ και ο νεαρός Φράνσις Μακέι, στέκεται μόνος μέσα στη νύχτα, περιμένοντας τη Ρόζι Ντέιλι. Στο σακίδιο του, βρίσκονται όλα τα υπάρχοντα του και τα όνειρα για τη φυγή του προς την Αγγλία, αγκαλιά με τον εφηβικό του έρωτα. Η Ρόζι όμως, δεν έρχεται ποτέ στο ραντεβού και ο Φράνσις με ραγισμένη καρδιά και το αίσθημα της εγκατάλειψης, ξεκινάει μια νέα ζωή, μακριά από την σαν κινούμενη άμμο γειτονιά του, τον Τόπο των Πιστών. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ο Φρανκ έχει φροντίσει να ξεκόψει με την οικογένεια και το παρελθόν του. Μυστικός ντετέκτιβ, χωρισμένος και πατέρας ενός εννιάχρονου κοριτσιού, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το χτες, χάρη σε μία βαλίτσα. Κι εδώ πατάμε το stop με την πλοκή, προς αποφυγή spoiler.

Παρουσιάζοντας μας μια διαφορετική Ιρλανδία, από τα πανέμορφα, φυσικά, άγρια τοπία που έχουμε συνηθίσει, η συγγραφέας Tana French, συνθέτει ένα ομολογουμένως αλλιώτικο, αστυνομικό μυθιστόρημα. Με άξονα την ψυχολογία του κεντρικού ήρωα, μοιάζει να εστιάζει πιο πολύ στα συναισθήματα του και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κατάσταση, παρά στα ίδια τα γεγονότα. Η σχέση του Φρανκ με την κόρη του, είναι ένα από τα κυρίαρχα συστατικά του βιβλίου, καθώς και οι αγωνιώδεις του προσπάθειες, να κρατηθεί μακριά από το πατρικό του και από τη γειτονιά όπου μεγάλωσε. Δεν θα υποστηρίξω πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, είναι ο υπέρμαχος του είδους του, καθώς η λίστα των υπόπτων είναι αρκετά μικρή και η έρευνα για το έγκλημα δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη (όχι δεν είναι spoiler και ναι, φυσικά και υπάρχει κάπου ένα έγκλημα. Που ακούστηκε αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς έγκλημα;), όμως είναι μία ενδιαφέρουσα ιστορία που αν μη τι άλλο, διαβάζεται ξεκούραστα και με αρκετή περιέργεια για την κατάληξη.

Ρίχνοντας μια πιο ευαίσθητη ματιά στον Τόπο των πιστών, σίγουρα δεν θα χάσετε το χρόνο σας αφού κάπου κάπου, η αλλαγή στα συνηθισμένα είναι ευπρόσδεκτη αν γίνεται προσεγμένα και με τη διάθεση να ευχαριστήσει τον αναγνώστη. Μια δοκιμή, θα σας πείσει….

                                                                                                                                 Okay