ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ

-Εκδόσεις Ψυχογιός-

«Δεν αξίζει να χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουμε τον κόσμο ̇ αρκεί να μην αφήσουμε τον κόσμο να αλλάξει εμάς».

Έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της και όλα όσα επακολούθησαν αυτού, θα νιώσει τυχερή όταν θα βρει δουλειά σε ένα πλούσιο σπίτι ως οικονόμος. Μαζί με την κόρη της Ιρέν και τον γιο της Ντοριάν, εγκαταλείπουν το Παρίσι και μετακομίζουν στο Γαλαζολίμανο. Ο εργοδότης της είναι αρκετά γενναιόδωρος, τους προσφέρει ένα σπίτι στο χωριό για τη διαμονή τους  και αναλαμβάνει να φροντίσει για την πρόοδο των παιδιών. Η Ιρέν μέσω της νέας της φίλης, ενός άλλου νεαρού κοριτσιού που δουλεύει στο σπίτι του Λάζαρου, θα γνωρίσει τον μοναχικό Ισμαέλ και το πρώτο ερωτικό χτυποκάρδι.

Ένας παράξενος θάνατος στο δάσος του χωριού, στο οποίο βρίσκεται και ο πύργος του Λάζαρου θα πυροδοτήσει ένα σωρό θρύλους, ενώ κανένας καθώς φαίνεται δε θα είναι ασφαλής στο μέρος. Όταν ο Ισμαέλ αποφασίσει να ανακαλύψει τι συμβαίνει, είναι βέβαιος ότι θα πρέπει να ξεκινήσει τις έρευνες του από το σπίτι του Λάζαρου, η Ιρέν θα τον ακολουθήσει ξεχνώντας τον όρο που έχει υποβάλει στην ίδια και στην οικογένειά της ο Λάζαρος, να αποφεύγουν τον δεύτερο όροφο του σπιτιού και ειδικά τη δυτική πτέρυγα, ώστε να μην ενοχλούν την αγαπημένη του και φιλάσθενη σύζυγο.

Οι ιστορίες του Θαφόν είναι ικανές να κάνουν την καρδιά σου να χτυπάει σαν τρελή, προσπαθώντας να ανακαλύψεις το μυστήριο που σε περιμένει στην επόμενη γραμμή τους. Όποιοι έχουν διαβάσει ήδη βιβλία του γνωρίζουν ότι λατρεύει να χρησιμοποιεί ως σκηνικά του τεράστιες βιβλιοθήκες, αλλά και οι μηχανές (παιχνίδια, μαριονέτες κ.ο.κ.), παίζουν συχνά τον ρόλο τους στα γραπτά του. Η τριλογία της ομίχλης, ολοκληρώνεται με την αυτοτελή νουβέλα «Τα Φώτα του Σεπτέμβρη», που ίσως έχει περισσότερα κοινά ως σκηνογραφία με το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Πρίγκιπας της Ομίχλης», όμως  και τα τρία κερδίζουν εξίσου τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας έγραψε το πρώτο βιβλίο σε ηλικία 27 ετών, θέλοντας να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό νεανικής νουβέλας, καταφέρνοντας να κερδίσει το πρώτο βραβείο. Σύμφωνα με την εισαγωγή του στο πρώτο βιβλίο αναφέρει ότι έγραψε ένα βιβλίο που θα κέρδιζε και το δικό του ενδιαφέρον αν ήταν νεότερος, το μεράκι του τον έκανε να ξεχωρίσει. Η τριλογία της ομίχλης όπως και η Μαρίνα, χαρακτηρίζονται ως βιβλία γραμμένα για νέους, όμως καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή του αναγνώστη ανεξαρτήτου ηλικίας.

«Όταν το σώμα είναι λαβωμένο το μυαλό δεν αργεί να ξεστρατίσει».

 

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ο Θαφόν κρατάει το μυστικό για να μυήσετε τους νέους στον ενθουσιασμό της ανάγνωσης, εξάπτοντας τη φαντασία τους αλλά και ενισχύοντας  την ωριμότητά τους.    

 

«Σε έναν κόσμο από ίσκιους και φως, ο καθένας μας έπρεπε να βρει τον δικό του δρόμο».

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: