ΤΑ ΑΧΝΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΑ

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΠΟΚΑΣ

-Εκδόσεις Κέδρος-

 Η συλλογή διηγημάτων του Νίκου Τσιπόκα, «Τα αχνά φώτα της Μάρφα» αποτελείται από 21 αυτοτελείς ιστορίες. Σε αυτές θα συναντήσουμε διάφορους τύπους, έναν άντρα με δυο οικογένειες, μια γυναίκα που προσπαθεί να ισοβαθμήσει το ύψος που της λείπει με ψηλοτάκουνα παπούτσια από ακριβές μάρκες, δυο φίλους που συναντιούνται σε μια συναυλία, ενώ ο ουρανός τους φιλοδωρεί με κεραυνούς. Ανθρώπους που κρατάν τις υποσχέσεις που δίνουν στους άλλους, στύβοντας πορτοκάλια για να φτιάξουν χυμούς, ψάχνοντας για χαμένες οικογένειες και σκορπίζοντας τις στάχτες των αγαπημένων τους προσώπων. Πρόσωπα που προτιμούν μια μοναχική βόλτα στην πόλη, είτε με το σαραβαλάκι τους,  αυτοκίνητο, μηχανή ή ποδήλατο είτε με το ελικόπτερο.     

21 προσωπογραφίες ανθρώπων που στις περισσότερες περιπτώσεις παρακολουθούν τη ζωή σαν θεατές, μέχρι που θα συμβεί κάτι που θα τους αναγκάσει να βουτήξουν μέσα της αλλάζοντας τη στιγμή και δίνοντας της γεύση. «Άνθρωπος που δεν αντιδρά στη σοκολάτα είναι επικίνδυνος», άλλες φορές με δική τους πρωτοβουλία, άλλες με κάποιου άλλου προσώπου και κάποιες φορές με ‘‘επουράνια’’ ώθηση.

«Καλό είναι να μη χαλάς ποτέ τις σχέσεις με πρώην, γιατί μπορεί να γίνουν μελλοντικά καταφύγια».

Λεκτικά πορτρέτα τραυματισμένων ανθρώπων, ποιος όμως δε φέρει τα δικά του τραύματα, τις δικές του ελλείψεις, τις δικές του απουσίες; Από τα διηγήματα ξεχώρισα «Τα αχνά φώτα της Μάρφα», «Το τούνελ», το «Απινιδωτής», «Ο συγγραφέας» και «Πανδημία αγάπης». Χωρίς να σημαίνει ότι τα άλλα υστερούν, απλά είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του αναγνώστη σε ένα βιβλίο διηγημάτων, ποια ιστορία θα τον προβληματίσει περισσότερο, ποια θα τον συγκινήσει και με ποια ίσως να ταυτιστεί με τους ήρωες.

Εσείς, ποιο από τα διηγήματα της συλλογής του Νίκου Τσιπόκα, θα ξεχωρίσετε; 

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: