Συνοδός Κορυφής
ΜΑΙΡΗ ΒΑΝΔΩΡΟΥ
-Εκδόσεις Υδροπλάνο-
Ο Αλέκος, γεννημένος τη δεκαετία του εβδομήντα στην ελληνική επαρχία, θα ξεκινήσει το ταξίδι προς το όνειρο, κάτω από τα φώτα της ελληνικής showbiz της δεκαετίας του ενενήντα (και λίγο νωρίτερα). Μέσα από τον ήρωα, θα δούμε μέρος της εγχώριας showbiz της εποχής, αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον που τον πλαισιώνει, που μαζί με την οικογένεια, μπορεί να γίνει τροχοπέδη ή μοχλός ώθησης για τον καθένα. Επίσης τη θέση της γυναίκας που αναπαράγεται ως σήμερα, όχι μόνο από τους άντρες, αλλά και από τις ίδιες πολλές φορές. Για τον Αλέκο, που η ομορφιά του θα συγκεντρώσει πολλούς ανθρώπους γύρω του, έρχεται η στιγμή να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι, κατά Καβάφη, και μπρος στο μονοπάτι να επιλέξει το δρόμο της αρετής ή της κακίας σαν άλλος Ηρακλής, όπως συμβαίνει κάποτε σε όλους μας. Ο πρωταγωνιστής θα πετύχει; Ένα είναι σίγουρο, πως θα χρησιμοποιήσει όποιον βρίσκεται γύρω του, θυσιάζοντας κάποιες φορές τα πραγματικά σημαντικά. Ενώ η πορεία του θα περάσει από πολλές διακυμάνσεις και περιπέτειες.
‘‘Για εκείνον δεν υπήρχαν φίλοι ή εχθροί, απλά σκαλοπάτια για να πατήσει πάνω και να φτάσει εκεί που ήθελε.’’
Μέσα στο βιβλίο, που σε κρατάει σε εγρήγορση και θέλεις να δεις τι θα συμβεί παρακάτω, σκιαγραφείται μια ολόκληρη εποχή, της Ελλάδας της ψεύτικης ευημερίας, που οδήγησε στην καταστροφή αρκετούς, πριν ακόμα επέλθει η οικονομική κρίση. Εκτός του Αλέκου, θα συναντήσουμε τον Κωστή, έναν drag καλλιτέχνη, τη Μαρικαίτη μια φοιτήτρια Νομικής, επιχειρηματίες, μόδιστρους, σκηνοθέτες και νέα παιδιά, που είναι αποφασισμένα να πετύχουν, έχοντας μια στρεβλή εικόνα της ζωής στο μυαλό τους. Όμως θα συναντήσουμε και κάτι ακόμα, ομοφοβικές και σεξιστικές απόψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπήρχαν και υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και η συγγραφέας τολμά να εμφανίσει και με τον τρόπο αυτό να μας ωθήσει να σκεφτούμε σε τι κοινωνία ζούμε, νοοτροπίες που τόσο μας κόστισαν σε ζωές, σε πόνο και σε πρόοδο, τα τελευταία χρόνια. Απόψεις που δυστυχώς φρενάρουν τη ζωή, κι ενώ πρέπει να κοπούν με τη σπάθα του Μέγα Αλέξανδρου, γίνονται γόρδιος δεσμός και κληρονομιά από γενιά σε γενιά εμποδίζοντας να σταματήσει η βία και να φωτιστεί η αλήθεια. Το ρόλο του θύτη έρχεται να αντικαταστήσει ο απόγονός του. Βέβαια οι νέοι δημιουργοί, ιδιαίτερα οι γυναίκες, αλλά όχι μόνο αυτές, τολμούν να αγγίξουν και να καυτηριάσουν τα θέματα αυτά.
Η Βανδώρου δεν εξωραΐζει την κοινωνία που μας παρουσιάζει, δεν εμφανίζει υποκριτικά ευγενικούς χαρακτήρες, αλλά αυτό που πραγματικά είναι όταν δεν χρειάζεται να υποκριθούν. Δε φοβάται τις λέξεις χωρίζοντάς τες σε πρόστυχες και επιτρεπτές κι αυτό της δίνει το πλεονέκτημα, να παρουσιάσει γνήσιους τους χαρακτήρες που θέλει, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις, που οι ήρωες της θα ξεστομίσουν, όπως θα συνέβαινε στην πραγματικότητα. Η σεμνοτυφία και το στρογγύλεμα λείπουν από το βιβλίο, ενώ το χιούμορ κάνει την παρουσία του συχνά πυκνά. Όσον αφορά τον τίτλο καλό είναι να διαβάσετε τον τόνο σωστά στο δεύτερο «ό», αλλιώς θα βρεθείτε στις Βρυξέλες στην καλύτερη περίπτωση. Φαίνεται ότι η συγγραφέας έχει διαβάσει λογοτεχνία, είναι το πρώτο της βιβλίο, ολοκληρωτικά δικό της, αφού έχει συμμετάσχει σε μία συλλογική δουλειά διηγημάτων, αλλά έχει παρουσιάσει δουλειές της και ηλεκτρονικά, ενώ έχει βραβευτεί για διήγημά της στον 10ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO.
Ε.Φ.Β.
Υ.γ.: Πατώντας στη φωτογραφία του εξωφύλλου, μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα "Συνοδός Κορυφής".
Διαβάστε επίσης: