ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
-Εκδόσεις Μίνωας-
Η Νόρα είναι ένα ατίθασο κορίτσι που προτιμάει να κυλιέται στο γρασίδι με τα νεογέννητα σκυλάκια από το να παρακολουθεί το μάθημα γαλλικών με τη στριφνή κατ’ οίκον δασκάλα της. Μεγαλωμένη σε προστατευμένο περιβάλλον, στην έπαυλη των γονιών της στην Αλεξάνδρεια, δεν αντιλαμβάνεται ότι ως κόρη πλουσίων αποτελεί κι αυτή μέρος ανταλλάγματος για να γίνει ακόμα πιο ισχυρή η οικογένειά της. Η Νόρα δεν είναι από τα κορίτσια που συμβιβάζονται με την επιθυμία των δικών της αν δεν είναι και δικό της θέλημα. Αφήνοντας πίσω της το ένδυμα της παιδικής αθωότητας και με οδηγό τον έρωτα θα γίνει μια δυναμική γυναίκα, που θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία.
Δεκαετίες αργότερα θα παρακολουθήσουμε τη ζωή της εγγονής της Βάλης, σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που μεγάλωσε και έζησε η γιαγιά της, να προσπαθεί να κατακτήσει τα όνειρά της. Ενώ μέσα από ένα παραμύθι θα αναγνωρίσουμε τον έρωτα στα μάτια της θεραπαινίδας της Κλεοπάτρας και του Ρωμαίου χιλίαρχου, που την έσωσε από τη σκλαβιά, όταν ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα έχασαν την ναυαρχία του Ακτίου, επιτρέποντας στον Οκτάβιο να πάρει την εκδίκησή του.
Το αγαπημένο συγγραφικό δίδυμο έγραψε ένα μυθιστόρημα για την Αλεξάνδρεια. Γοητευμένο από την πρόοδο των αλεξανδρινών ελλήνων, αφιερώνει το βιβλίο αυτό στην ακμάζουσα πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυρίως στον εκεί ελληνισμό, που έζησε με τη σειρά του τον ξεριζωμό, χωρίς την τραγωδία της Σμύρνης, που είχε πολύ δυσμενέστερη τύχη από τους αλεξανδρινούς.
Όσον αφορά τις τρεις ιστορίες που ολοκληρώνουν το βιβλίο, η πιο μαγευτική ήταν αυτή από τα χρόνια της Κλεοπάτρας, με τον έρωτα της Βαΐα και του χιλίαρχου. Η ιστορία της Νόρας και της Βάλης κάπου αδυνάτιζαν, σαν να μην είχαν συγκεκριμένο στόχο και σκοπό στο κέντρο της υπόθεσής τους. Υπήρχαν περισσότερο η πρώτη για να μας ξεναγήσει στον ελληνισμό της Αλεξάνδρεια και η δεύτερη για να συμπληρώσει το βιβλίο. Φυσικά παραμένουν ευχάριστες στην ανάγνωσή τους, αλλά ως εκεί!
Μαίρη Β.