Ραγιάς, Μέρες και Νύχτες 1821

 
 
 

Γιάννης Καλπούζος

Ραγιάς, Μέρες και Νύχτες 1821

-Εκδόσεις Ψυχογιός-

 

«Άμα λογαριάζεις για πατρίδα τον ένα και τον άλλο που διαφεντεύει, λαθεύεις. Εμείς θελήσαμε να φτιάξουμε πατρίδα, τη βάλαμε στον νου μας και θα της χρωστάμε μέχρι να βγει η ψυχή μας. Έτσι τα νογάω».

 

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και υπήρξε μια γενική φρενίτιδα όσον αφορά την επέτειο των 200 αυτών ετών που το γένος ύψωσε τα όπλα και φώναξε «Ελευθερία ή Θάνατος». Μεγάλος όγκος και των βιβλίων που κυκλοφόρησαν για την επέτειο. Όσοι έλληνες συγγραφείς, ασχολούνται με το ιστορικό μυθιστόρημα (με την ορθή κατ’ εμέ έννοια, δηλαδή του να μην γράφουν ‘‘ασυναρτησίες’’ με ήρωες ιστορικά πρόσωπα που αλλού πατούν κι αλλού βρίσκονται, αλλά που έχοντας ως οδηγό τους την ιστορία, εξελίσσουν την υπόθεση τους, βασισμένη σε αυτή). Από τον όγκο των βιβλίων αυτών και εκτιμώντας ιδιαίτερα τη δουλειά του Γιάννη Καλπούζου, επιλέξαμε το δικό του βιβλίο ώστε να μας ταξιδέψει στα χρόνια της επανάστασης με τους αληθινούς ήρωες να ξεπερνάν άλλες φορές τον εαυτό τους, κάνοντας ηρωικές πράξεις και άλλες κάποιοι από αυτούς να πέφτουν χαμηλότερα της αξίας τους, επιθυμώντας την εξουσία, οδηγώντας τους πολεμιστές δυο φορές στον εμφύλιο, μέσα στην ίδια επανάσταση, αφού στρεφόταν ο ένας ενάντια στον άλλον.

Κεντρικός (φανταστικός) χαρακτήρας του Καλπούζου, είναι ο Αγγελής. Παιδί δεκαπέντε ετών αναγκάζεται να φύγει από τους γονείς του για να πάει να μείνει στο σπίτι της αδερφής του. Όταν θα πέσει τυχαία σε ένα γεγονός που θα του θολώσει το μυαλό) και θα τον ταρακουνήσει για την αδικία των τούρκων ενάντια των ελλήνων. Γεμάτος θυμό θα θελήσει να αντεπιτεθεί στην προσβολή που γίνεται στην οικογένεια του, αλλά τελικά θα πέσει ο ίδιος θύμα, μιας και θα πιαστεί αιχμάλωτος και θα του ζητηθεί να αλλαξοπιστήσει έπειτα από μια σειρά βασανιστηρίων.

 

«Άμα γεννηθείς δούλος, θαρρείς πως πρέπει να υπάρχει ο αφέντης κι εσύ για να τον υπηρετείς. Ότι έτσι είναι η σειρά του κόσμου. Δεν ταρακουνιέται εύκολα ετούτη η αρμαθιά στον νου σου».

 

«Τους υψώσαμε πάνω απ’ τη δική μας δύναμη και μας έκοβε τα ποδάρια ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος».

 

Όμως ο Αγγελής με βοήθεια θα καταφέρει να δραπετεύσει από την Πάτρα, θα βρεθεί να σεργιανάει σε όλο το Μωριά πριν ξεσπάσει η επανάσταση, ύστερα νιώθοντας το χρέος του, και με την  αδικία που έγινε στην οικογένεια του, χαραγμένη στην καρδιά, αποφασίζει να πιάσει τα όπλα από την αρχή της επανάστασης, τι κι αν πολλοί σε πρώτη φάση πολεμούσαν σχεδόν άοπλοι και περίμεναν να σκοτώσουν τον εχθρό για να αποκτήσουν τα δικά του όπλα. Μέσα στα χρόνια της επανάστασης, θα πολεμήσει, θα αγαπήσει, θα πονέσει, θα αποκτήσει ακόμη κι εχθρούς, αλλά φυσικά και φίλους και όχι μόνο έλληνες.

Ο Αγγελής θα μας ξεναγήσει στα χρόνια της επανάστασης, θα μας μιλήσει για τις μάχες, για κάποιους από τους ήρωες του 1821, για τους δυο εμφυλίους, για τους ξένους ‘‘συμμάχους’’, για τον Ιμπραήμ και τον αιγυπτιακό στρατό που ήρθε να στηρίξει τους τούρκους με τους γάλλους εκπαιδευτές. Η μυρωδιά από το μπαρούτι και το αίμα θα εισχωρεί στην όσφρηση μας και η φωτιά από τα όπλα θα λαμπαδιάζει στα μάτια μας, γιατί αυτή την ικανότητα έχει η καλή λογοτεχνία.

Σε όλα τα βιβλία του Καλπούζου φαίνεται η έρευνα που έχει κάνει. Ότι πριν ‘‘πετάξει’’ τους ήρωες και τις ζωές τους στο χαρτί, έχει χωθεί σε τόμους βιβλία για να ξέρει πώς να περιγράψει το κάθε τι. Φυσικά και η μυθοπλασία δεν υστερεί σε τίποτα στο βιβλίο. Έχουν ζυμωθεί εξίσου καλά η ιστορία και η λογοτεχνία, δίνοντας ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο από μεριάς του συγγραφέα στους αναγνώστες.    

 

«Κι όταν φτάνεις να λες δε με κόφτει αν θ’ αποθάνω,  όλοι σε

λογαριάζουν και σε σκιάζονται. Κανένας δεν μπορεί να σε σταματήσει, μόνο ο χάροντας, που πια δεν τον λογαριάζεις εσύ».

 

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: