ΨΗΦΙΑΚΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΠΟΚΑΣ

-Εκδόσεις Κέδρος-

Πόσα ταξίδια μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι στον κόσμο; Είναι το πρώτο χαρτονόμισμα που κερδίζει μια επιχείρηση το γούρι της; Τι μπορεί να έχει κάνει σκληρή μια καρδιά που οι απανωτές ανθοδέσμες και τα ερωτικά στιχάκια δεν είναι ικανά να τη συγκινήσουν; Τι βλέπει ένα παιδί όταν κοιτάζει τον ουρανό; Μπορεί να γίνει το σπίτι μια φυλακή και μπορεί ποτέ η φυλακή να γίνει σπίτι;

Η νέα συλλογή διηγημάτων του Νίκου Τσιπόκα, αποτελείται από τριάντα διηγήματα; Κάποια από αυτά τα προλογίζουν έμμετροι στίχοι. Ο Τσιπόκας γράφει στο δεύτερο πρόσωπο, μιλώντας στον ήρωά του, σαν να θέλει να του θυμίσει αυτό που έχει ξεχάσει ή ίσως πάλι σκοπός του είναι η απόπειρα να μας βάλει στη θέση του. Να νιώσουμε τον ήρωά του με όλα τα σωστά και τα λάθη του. Πάντως ο ίδιος φαίνεται να έχει επαφή με τους χαρακτήρες του, δίνοντας την εντύπωση ότι κάποια κομμάτια είναι είτε αυτοβιογραφικά ή ότι συνέβησαν σε ανθρώπους που σχετίστηκε με κάποιον τρόπο μαζί τους, όχι επιφανειακά. Ακόμα και στις περιπτώσεις που απλά διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους, φαίνεται να τους ένιωσε και αυτό επιθυμεί και από τους αναγνώστες του, να νιώσουν τα χάρτινα (ίσως και όχι) πρόσωπα των ψηφιακών ονείρων, αν και δε θα έλεγα ότι ο ψηφιακός κόσμος, και ευτυχώς, έχει μεγάλο ρόλο στη συλλογή του.

Σε μια συλλογή 30 διηγημάτων είναι αδύνατον να μην ξεχωρίσεις κάποιες ιστορίες περισσότερο από άλλες. Προσωπικά ξεχώρισα το «Κάλαντα» με το πώς μπορεί να παρασύρει μια προσωπική αντίληψη έναν άνθρωπο. Το «Νόρα» για το πώς διοχετεύεται η τρυφερότητα από ένα πλάσμα σε ένα άλλο, το συγκινητικότατο «Λούνα Παρκ», για τη σχέση παιδιού και γονιού που ίσως θα αγγίξει χορδές για τη δική σας σχέση με τους γονεις σας. Αλλά και το «Αραπάκος», «Ζάχρα», και «Κολωνάκι». Φυσικά και τα υπόλοιπα διηγήματα είναι άξια προσοχής, αλλά αυτό ήταν το προσωπικό μου Top 5+1, από τη νέα συλλογή του Νίκου Τσιπόκα «Ψηφιακά Όνειρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Μαίρη Β.

Διαβάστε επίσης: