ΠΡΟΣ Τ’ ΑΣΤΡΑ

 
 
 

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ

ΠΡΟΣ Τ’ ΑΣΤΡΑ

-Εκδόσεις Κάκτος 2020-

Το «Προς τ’ άστρα» δεν είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο, ούτε κάποια συλλογή για σούπερ σταρ της εποχής μας, είναι ένα βιβλίο αστρονομίας, (όχι αστρολογίας, που πολύ της μόδας είναι τώρα τελευταία). Ένα βιβλίο εκλαϊκευμένο με την καλή έννοια, που βασίζεται στο πιστεύω του συγγραφέα ότι «…η γνώση πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία». Ο δημιουργός του (ιντερνετικού) καναλιού ASTRONIO, Παύλος Καστανάς θα μας κάνει να κατανοήσουμε πολλά πράγματα, κι αν κάτι δεν πιάσουμε, από τα γιγαντιαία μεγέθη κυρίως του σύμπαντος δεν πειράζει.

Ο συγγραφέας κάνει παραλληλισμούς από την καθημερινότητα όλων μας για να απλοποιήσει πολύπλοκες θεωρίες και φαινόμενα, οι φωτογραφίες κάνουν πιο ευχάριστη την αναζήτησή μας για το διάστημα, το ιλουστρασιόν χαρτί πιο όμορφη την αλλαγή της σελίδας, ενώ τα στοιχεία που παραθέτει είναι ολόφρεσκα, φτάνοντας μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2020. Οπότε συμπεριλαμβάνει και τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Μέσα από τις σελίδες του θα προβληματιστούμε αν υπάρχει ένα σύμπαν ή περισσότερα, αν υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί έξω από τη γη, ενώ θα μάθουμε για πλανήτες με τρία ηλιοβασιλέματα, τι σημαίνει η ανάδρομη κίνηση του Ερμή, όχι βέβαια να μην κάνουμε ψώνια αυτές τις μέρες! Επίσης ότι είμαστε παιδιά των αστεριών, μιας και αποτελούμαστε από στοιχεία του σύμπαντος, κι ότι όταν βλέπουμε τα αστέρια, βλέπουμε το φως άλλων εποχών. Ακόμα θα μάθουμε για τα πεφταστέρια, αλλά και ότι ο πλανήτης Δίας έχει 79 φεγγάρια, ενώ το δικό μας απομακρύνεται κάθε χρόνο 3,8 εκατοστά, κάτι θα ξέρει! Ακόμα ότι  σε άλλους ‘τόπους’ θα μπορούσαμε υπό συνθήκες να πετάξουμε κι ότι με ένα ταξίδι μπορεί να μειώσουμε το «βάρος» μας. Μην σπεύσετε να χαρείτε όμως!

Ο Καστανάς θα σας δώσει να καταλάβετε το μηχανισμό της  παλίρροιας και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Σε άλλα βιβλία θα είχα σταματήσει από ώρα, για να μην προδώσω το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα θέματα στις σελίδες του, που αυτό δε θα συμβεί.

Τελικά το ηλιακό μας σύστημα και το σύμπαν έχει ημερομηνία λήξεως και τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε αυτήν την περίπτωση; Σίγουρα όχι να κλαίει τη μοίρα του, αφού οι λύσεις είναι εκεί , «Προς τ’ άστρα» και η ανθρωπότητα υποχρεωμένη να τις  ανακαλύψει.

Αν κάτι καταλάβουμε διαβάζοντας το βιβλίο του Παύλου Καστανά, είναι πως αξίζει να είμαστε ταπεινοί. Κι η ταπεινότητα έρχεται όσο μεγαλύτερη γνώση έχουμε και  όσο περισσότερα επιτεύγματα καταφέρνουμε, όπως και ότι η Γη, το σπίτι μας ή το διαστημόπλοιο μας, αν προτιμάτε, είναι το πιο όμορφο μέρος που έχουμε ανακαλύψει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, και θα πρέπει να το φροντίζουμε.

Ε.Φ.Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: