Ποτέ Χωρίς Την Κόρη Μου

 

ΜΠΕΤΙ ΜΑΧΜΟΥΝΤΙ ΚΑΙ ΟΥΙΛΙΑΜ ΧΟΦΕΡ

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

 

Η  Μπέτι Μαχμουντί, είναι μια αμερικανίδα παντρεμένη με έναν Ιρανό, τον Μουντί. Τον Αύγουστο του 1984, πείθεται  από τον σύζυγο της να μεταβούν για μικρό χρονικό διάστημα  στη χώρα του μαζί με την κόρη τους, με σκοπό να γνωρίσει η οικογένεια του τη γυναίκα του και το παιδί του. Της ορκίζεται μάλιστα, ότι θα είναι ασφαλής και ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσει, θα μπορέσει να γυρίσει στην πατρίδα της. Η Μπέτι, αν και καχύποπτη, τον ακολουθεί, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με τραγικές καταστάσεις που δε μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Η οικογένεια του Μουντί,  δεν μπορεί να την αποδεχτεί λόγω διαφοράς θρησκείας και  εθνικότητας. Εκείνη πιστεύει στη στήριξη του άντρα της, μέχρι που βρίσκεται φυλακισμένη μέσα στο σπίτι, με έναν άντρα πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνώρισε και αγάπησε, βίαιο και  ανάλγητο! Θα περάσει πολλές κακουχίες και θα ξεπεράσει τα όρια της, μέχρι να  αποδράσει αυτή και η κόρη της από την Τεχεράνη και να βρεθούν  ξανά στην Αμερική.

Μια αληθινή ιστορία, η οποία επανακυκλοφορεί μετά από χρόνια (η πρώτη κυκλοφορία είναι το 1993) και διαβάζεται απνευστί. Μέσα από τις διηγήσεις της Μπέτι, ο αναγνώστης θα μεταφερθεί νοερά στην Τεχεράνη, όπου οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα και η ζωή τους ορίζεται από τους άντρες και το Κοράνι, ενώ θα βιώσει τον τεράστιο αγώνα της ηρωίδας, η οποία  καταφέρνει το ακατόρθωτο…να προστατεύσει το παιδί της, όπως η λέαινα το μικρό της και να ξεφύγει από αυτή τη χώρα με τους τόσο σκληρούς νόμους!

 

                                                                                                                          Μάρω Κόλλια