ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ;
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
-Εκδόσεις Μίνωας-
«Ένας άνθρωπος που προσπαθούσε να ζήσει μέσα από τον θάνατο των άλλων».
Το τηλεφώνημα από την Ελλάδα που θα την ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, θα της θέσει ένα ερώτημα. Η Κλαίρη θα θεωρήσει ότι είτε πρόκειται για λάθος είτε για φάρσα. Όμως η επαναληπτική κλήση θα μοιάζει με εφιάλτη, που μόλις ξεκίνησε. Ο αδερφός της έχει απαχθεί και εκείνη πρέπει να δώσει μια απάντηση, που δε γνωρίζει, αν δε θέλει να δολοφονηθεί ο Κωστής.
Εσπευσμένα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, μαζί με τον πατριό της, προσπαθώντας να δουν τι θα κάνουν για να σώσουν τον αδερφό της, αν και η Κλαίρη έχει ένα κακό προαίσθημα. Άραγε ο πυροβολισμός που άκουσε μέσα από την τηλεφωνική γραμμή ήταν απλά ένας τρόπος να τη φοβίσουν; Με τη βοήθεια ενός φίλου του Κωστή, ο οποίος γνώριζε για την έρευνα που είχε εμπλακεί μιας περίεργης υπόθεσης εξαφάνισης αστέγων αντρών, θα αρχίσουν να αναζητούν την αλήθεια. Όμως η επιμονή τους θα κινήσει γρανάζια που λειτουργούν υπόγεια, με την Κλαίρη να βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο. Μαζί με τον νεαρό ιατροδικαστή θα γίνουν αρκετές φορές μάρτυρες ως που μπορούν να φτάσουν οι διώκτες τους, που δε σταματούν πουθενά. Η ζωή της νεαρής ηρωίδας θα έρθει τα πάνω κάτω, αρχίζοντας να αμφισβητεί όσα γνώριζε και θεωρούσε δεδομένα, γύρω της οι άνθρωποι αλλάζουν προσωπεία ανάλογα με τις επιθυμίες και τα συμφέροντά τους.
Πόσο μακριά μπορεί να σε σπρώξει η απόγνωση; Η Μεταξά έχει ένα πολύ ενδιαφέρον κεντρικό θέμα που διακλαδώνεται σε δύο σημεία κυρίως. Από τη μία την επιστημονική έρευνα που μόνο οι έχοντες χρήμα μπορούν να κάνουν, θυσιάζοντας οτιδήποτε άλλο προκειμένου να πετύχει το επιστημονικό project. Το δεύτερο, και βασικότερο ίσως που εξετάζει το βιβλίο είναι το πώς αντιμετωπίζονται οι περιθωριοποιημένοι, δεν είναι μόνο η περιφρόνηση από τους πολίτες που αγνοούν και αδιαφορούν για τη ζωή που είχαν πριν κυλήσουν στο τελευταίο σκαλοπάτι, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμεύουν ως εργαλεία.
Το μυθιστόρημα της Μεταξά «Ποιος Σκότωσε την Ιφιγένεια;» κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Ωκεανός. Πλέον επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Πριν από έναν χρόνο διαβάσαμε και κάναμε κριτική στο μυθιστόρημά της «Ο Θησαυρός της Σμύρνης», κι αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι η γραφή της έχει εξελιχθεί και από άποψη λόγου, αλλά κυρίως στο πως αναπτύσσει πλέον την υπόθεσή της.
Μαίρη Β.
Διαβάστε επίσης: