ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

Freya Sampson

-Εκδόσεις Μίνωας-

Όταν θα σταθεί έξω από το ετοιμόρροπο Σέλεϊ Χάους, η Κάτ θα διστάσει να μπει μέσα στο κτίριο. Ο λόγος δεν είναι οι ιστορίες που σκαρφίζονταν όταν ήταν παιδιά οι συμμαθητές της, ούτε η κακή εξωτερική του κατάσταση, όμως για κάποιο λόγο τα όσα αισθάνεται με την επιστροφή της είναι αντικρουόμενα. Άλλωστε το πιο αγαπημένο της πρόσωπο ήταν εκείνο που την έδιωξε δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, όταν η ίδια ήταν απλά ένα παιδί.

Η επιστροφή της στο Τσάλκοτ δε θα ξεκινήσει ευοίωνα όταν μια από τους κατοίκους του Σέλεϊ Χάους θα προσπαθήσει να αποτρέψει την Κατ από το να μείνει στο απέναντι διαμέρισμα από το δικό της. Παρά την προσπάθεια της δύστροπης Ντόροθι που σκοπό έχει να παρεμβαίνει στη ζωή των γειτόνων της και να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, λέγοντας συχνά τη γνώμη της χωρίς να της ζητηθεί, η Κάτ τελικά θα γίνει η νέα συγκάτοικος του ηλικιωμένου, μα δραστήριου άντρα που νοικιάζει ένα δωμάτιο στο διαμέρισμά του.

Η επιστροφή της Κατ και η διαμονή της στο απόκοσμο Σέλεϊ Χάους θα συμπέσει με την επιστολή έξωσης των ενοίκων από αυτό, μιας και ο ιδιοκτήτης σκοπεύει να γκρεμίσει το ιστορικό αυτό κτίριο και να χτίσει μια πολυκατοικία με πολυτελή διαμερίσματα. Μόνο που κάποιοι από τους ένοικους δεν είναι πρόθυμοι να αφήσουν ένα σπιτικό στο οποίο στέγασαν τη ζωή τους, τα όνειρα, κάποιες φορές και τους εφιάλτες τους. Αναμνήσεις, χαρές και πόνοι, όλα αυτά έχουν ποτίσει τα διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους. Για να γίνει αυτό, άνθρωποι συχνά εχθρικοί ο ένας απέναντι στον άλλον, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να συνεργαστούν. Όμως η Κατ τι ρόλο έχει σε όλα αυτά; Μόλις έφτασε και δεν έχει σκοπό να μείνει για μεγάλο διάστημα στο Τσάλκοτ και κυρίως στο Σέλεϊ Χάους. Αυτό που θα πυροδοτήσει τη συνεργασία θα είναι όταν ένας από τους ένοικους βρεθεί αναίσθητος, θύμα μιας επίθεσης.

Είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Freya Sampson, προηγήθηκαν «Η Γυναίκα της βιβλιοθήκης» και «Το χαμένο εισιτήριο». Όπως και στο «Η γυναίκα της βιβλιοθήκης», οι κάτοικοι του μικρού χωριού προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη δημοτική βιβλιοθήκη, που έχει ως σκοπό να κλείσει ο δήμος, έτσι και στο «Παράξενοι Γείτονες» οι κάτοικοι θα δώσουν μάχη να κρατήσουν όρθιο το σπίτι τους. Υπάρχει ένα μοτίβο στα βιβλία της Sampson, αρχικά αφήνει μεγάλο χώρο στις ιστορίες της για ηλικιωμένους ανθρώπους. Δεν είναι οι κουρασμένοι από τη ζωή, δεν χρειάζεται να τους κοιτάμε με συμπάθεια επειδή βρίσκονται στη δύση της ζωής τους. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν ζωντανοί, έχουν επιθυμίες, αγωνίζονται, στέκονται στα πόδια τους και όταν χρειάζεται συμμαχούν και παλεύουν. Φυσικά υπάρχει πάντα και ένας νεαρότερος χαρακτήρας, που θα το φέρουν οι συνθήκες και θα χτίσει σχέσεις ζωής μαζί τους, ενώ κι ο έρωτας δεν ξεχνάει να φωλιάσει στις σελίδες των βιβλίων της.

Όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία, αυτό που η συγγραφέας μας συμβουλεύει είναι να αφήσουμε χώρο στους ανθρώπους. Κάποιες φορές απλά μπορεί να κρίνουμε λάθος. Μάχες άλλες φορές χάνονται κι άλλες κερδίζονται, το σημαντικότερο είναι να δίνεις τη μάχη και να μην παραδίδεις τα όπλα.

Μαίρη Β.

 
Διαβάστε επίσης: