ΟΥΡΑΝΟΕΣΣΑ

 
 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ

ΟΥΡΑΝΟΕΣΣΑ: (αυτή που είναι γεμάτη ουρανό ή που ανήκει στον Ουρανό)

 

Στο τέταρτο μυθιστόρημα του ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στη Σαμοθράκη, άλλωστε η ονομασία Ουρανόεσσα έχει δοθεί στο νησί, από το Θρακιώτη ζωγράφο Γιάννη Μητράκα. Αυτό για τους μυημένους, όσο για εμάς τους υπόλοιπους υπάρχει η επεξήγηση της λέξης και του τίτλου του βιβλίου στη σελίδα πριν ξεκινήσει το μυθιστόρημα.  

Με το τέλος του πολέμου, καθώς οι γερμανοί αποχωρούν από τα εδάφη μας, ένας νέος άντρας σώζει τη ζωή μιας γυναίκας. Για κάποια χρόνια, καθημερινά ο άντρας αυτός αναρωτιέται τι μπορεί να απέγινε η γυναίκα, όταν εκείνη εμφανίζεται πάλι μπροστά του. Το αντάμωμα τους συμπίπτει με δυσάρεστες συγκυρίες για τον ήρωα αλλά και με σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στα χώματα του νησιού. Δυο γενιές αργότερα ένας άλλος άντρας, με το όνομα του αρχαιολόγου ήρωα, επιστρέφει στη Σαμοθράκη για να έρθει αντιμέτωπος με την καχυποψία των κατοίκων του νησιού και τις φήμες για τον πρόγονο του.

Μια εγκλωβισμένη γυναίκα, διχάζεται στην παράδοση της οικογενείας, (στη λατρεία των Καβείριων μυστηρίων) και στις επιθυμίες της. Ενώ σε ‘‘δεύτερο’’ πλάνο μια άλλη γυναίκα, με το βλέμμα στραμμένο στο νησί περιμένει να φανεί ο αγαπημένος της. Ο συγγραφέας παντρεύει όμορφα το παρελθόν με το παρόν, ενώ κι αυτό του το μυθιστόρημα είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Συμβαίνουν όμως τόσα στο βιβλίο που απορεί και συγχρόνως ανησυχεί ο αναγνώστης για το ποια από τα γεγονότα στηρίζονται στην πραγματικότητα. Η ροή της υπόθεσης κυλάει γρήγορα, βοηθάει το γεγονός ότι το μυθιστόρημα είναι μοιρασμένο σε δύο ιστορίες, όμως ο κύριος Κρομμύδας δίνει στον εαυτό του και στην κάθε ιστορία το χρόνο να εξελιχθούν. Μπορεί οι δύο υποθέσεις να είναι αλληλένδετες όμως καμία δε λειτουργεί σαν υποστηρικτική της άλλη. Οι ήρωες είτε του παρελθόντος, είτε του παρόντος έχουν την προσωπική τους ζωή και υπόσταση, βοηθώντας τον αναγνώστη να νιώσει τις ανάγκες τους αλλά και να καταλάβει την ηθική τους.  

Για τους θαυμαστές των βιβλίων του κυρίου Κρομμύδα, θέλω να αναφέρω ότι τον περασμένο μόλις μήνα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διόπτρα» το νέο του βιβλίο με τίτλο «Φως μέσα στη θύελλα». Σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν την κριτική του από τη σελίδα της ΛογοΚρισίας του ArtScript Blog.

Μαίρη Β.

 

https://www.dioptra.gr/Vivlio/591/712/Ouranoessa/