Όσοι αγαπιούνται
VICTORIA HISLOP
Όσοι αγαπιούνται
-Εκδόσεις Ψυχογιός-
Το νέο μυθιστόρημα της Βικτώρια Χίσλοπ εξελίσσεται, όπως και τα περισσότερα που έχει γράψει στη χώρα μας, άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη της για αυτήν. Κεντρική ηρωίδα η Θέμις, συμπρωταγωνιστές η οικογένειά της και οι άνθρωποι που αγάπησε, σκηνικό η Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών από τον μεσοπόλεμο μέχρι και λίγο μετά το πολυτεχνείο, ακροατές της ιστορίας της τα δυο της εγγόνια, ο Νίκος και η Πόπη. Πιο συγκεκριμένα την ιστορία διηγείται η υπερήλικας Θέμιδα στα δύο της εγγόνια. Η Θέμιδα έχει αγαπήσει και έχει χάσει πολλά πρόσωπα στη ζωή της, κι αυτά τα πρόσωπα είναι που διαμορφώνουν την προωπικότητά της και γίνονται η κινητήριος δύναμη για να αγωνιστεί για έναν καλύτερο κόσμο. Σαν παιδί ζει σε ένα ιδιαίτερο οικογενειακό περιβάλλον τα χρόνια του μεσοπολέμου, κι από όταν αντιλαμβάνεται τον κόσμο, βλέπει την αδικία στις δύσκολες περιόδους της δικτατορίας του Μεταξά, του Β’ παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου, αλλά και της μετέπειτα δύσκολης εποχής ως τα γεγονότα του πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών.
Η Χίσλοπ όπως και στα προηγούμενα βιβλία της, τοποθετεί τη διήγησή της μέσα στο ιστορικό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής των ηρώων της. Ένα πλαίσιο, που όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή δεν αφήνει τους ήρωες να ξεφύγουν από αυτό. Όπως πολλά βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έτσι και το μυθιστόρημα της Χίσλοπ, εντάσσεται στην συγκεκριμένη εποχή. Ίσως γιατί είναι μια περίοδος (κοντινή μεν αλλά και σκοτεινή, κυρίως για τους νεώτερους αναγνώστες, που την καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου). Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα, αντί να προβάλουμε τη νεώτερη ιστορία μας καλή ή κακή, τη σπρώχνουμε κάτω από το χαλί, ζώντας με τις αναμνήσεις, (απ’ τ’ αρχαία μας στολίδια). Όπως κάναμε και με το θέμα των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων το οποίο θίγεται στο μυθιστόρημα. Που αντί να διατηρήσουμε ως ιστορικό κειμήλιο, τους κάψαμε (πλην περίπου 2000) για να αποκρύψουμε την αλήθεια μας. Εν’ αντιθέσει με άλλες χώρες όπως η Ανατολική Γερμανία και η Χιλή, που οι πολίτες απαίτησαν να δοθούν στη δημοσιότητα οι φάκελοι, εδώ ανακουφίστηκαν όλοι από το βάρος τους και ιδιαίτερα από το βάρος των αποκαλύψεών τους. Μην έχοντας το κουράγιο να το σηκώσουν.
Για να επιστρέψουμε στο βιβλίο, η συγγραφέας παρουσιάζει αντικειμενικά την ιστορία της χώρας μας (όσο αυτό είναι δυνατό, όταν πρόκειται για την ιστορία) κι εκτός της λογοτεχνίας της ίδιας, τα ιστορικά γεγονότα που δίνονται είναι πολλά και σημαντικά. Θα πρότεινα μάλιστα στους νεώτερους, αλλά και στους μεγαλύτερους, που αγνοούν την ιστορία της χώρας τους, να διαβάσουν και να κρατήσουν στη βιβλιοθήκη τους το βιβλίο, για να μάθουν από αυτό ιστορικά γεγονότα της περιόδου, και να πάρουν μια γενική γεύση, από όσα δεν έχουν μάθει στο σχολείο. Άλλωστε δεν είναι καθόλου διδακτικός και βαρετός ο τρόπος που περιγράφονται από τη ΧΊσλοπ. Και σίγουρα ίσως μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά, να καταλάβουμε τις δυσκολίες τις εποχής και να παλέψουμε κι εμείς, μαζί με την ηρωίδα για να μην έρθουν ποτέ ξανά τέτοιες εποχές στη χώρα μας, που έκαναν πολλούς συμπολίτες μας, να διαπράξουν εγκλήματα σε ομοεθνείς τους, παρόμοια με αυτά που κατηγορούμε σήμερα άλλες χώρες ότι έκαναν σε εμάς.
Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, εξελίσσεται σε τρεις γενιές με κυρίαρχη, αυτή της πρωταγωνίστριας. Το μοτίβο που στήνει την ιστορία της η συγγραφέας, μοιάζει αρκετά με των προηγούμενων βιβλίων της, και δεν θα έλεγα ότι μας εκπλήσσει, αλλά αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους σημαντικούς συγγραφείς. Σε όσους αγαπιούνται λοιπόν, και επιπλέον θα πρόσθετα, ας παλέψουμε για αυτούς και για εμάς, για έναν καλύτερο κόσμο, με σύνεση, όσο το πλαίσιο της εποχής που ζούμε μας το επιτρέπει.
Ε.Φ.Β.
Διαβάστε επίσης: