Όσα Ήθελα Να δώσω

 

Λένα Μαντά

Όσα ήθελα να δώσω

 

Κάθε φορά που φτάνω στη τελευταία σελίδα ενός βιβλίου, μου γεννιέται η ίδια απορία. Τι απέγιναν οι ήρωες; Πως συνεχίζουν τη ζωή τους; Αυτό σκέφτηκαν και οι αναγνώστες της Λένας Μαντά και με καταιγισμό μηνυμάτων, την παρότρυναν να γράψει ένα βιβλίο, με τη συνέχεια της ιστορίας της παρέας από το Βαλς με δώδεκα θεούς, της λύκαινας Θεανώς, των κοριτσιών από το σπίτι δίπλα στο ποτάμι, της Ειρήνης και της κόρης της Βένιας, της Κλαίλιας και του Παύλου, του Μιχάλη και της Εύας, της Μυρσίνης και του Θεόφιλου, της Κυβέλης και του Ορέστη, του Ανδρέα, που γνώρισε την άλλη πλευρά του νομίσματος, της  Ντάτας και της  Ηρώς και φυσικά της ηρωίδας με τον καφέ στη χόβολη. Για να είμαι ειλικρινής, όταν άκουσα ότι θα συμπεριλάβει σε ένα βιβλίο όλες τις ιστορίες, όσο και αν είχα περιέργεια να μάθω τι απέγιναν οι αγαπημένοι μου ήρωες, στάθηκα στο γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό, δε θα τα  θυμάμαι όλα  πολύ καλά για να παρακολουθήσω τη συνέχεια.

Όταν όμως, ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο κεφάλαιο, ανέσυρα από τη μνήμη μου ένα-ένα τα γεγονότα, χωρίς να αισθάνομαι ότι έχω κενά στην υπόθεση. Βέβαια, η κυρία Μαντά σε κάθε κεφάλαιο, μέσα στη ροή της ιστορίας, περιλαμβάνει κάποια στοιχεία από το παρελθόν, για να μας βοηθήσει να θυμηθούμε οτιδήποτε μας διαφεύγει, κάνοντας την ανάγνωση ακόμα πιο εύκολη.

Και τώρα που πλέον ξέρω τι απέγιναν οι ήρωες που είχα συμπαθήσει πιο πολύ – γιατί μεταξύ μας, δε τους είχα συμπαθήσει όλους το ίδιο – μπορώ να πω ότι κάποιες συνέχειες, δε με συγκίνησαν τόσο με την εξέλιξη που είχαν και ότι ίσως δόθηκε ένα τέλος λίγο βιαστικά και πρόχειρα, γιατί έπρεπε να δοθεί, χωρίς να αφήνει τη γλυκιά γεύση και τη συγκίνηση που έδωσαν άλλες. Σε γενικές γραμμές όμως, ήταν μια έξυπνη ιδέα και εξέπληξε ευχάριστα εμάς τους αναγνώστες, που δεν έχουμε αφήσει βιβλίο για βιβλίο της αδιάβαστο. Άντε λοιπόν, ξεκινήστε την ανάγνωση, τόσες ιστορίες περιμένουν να ξετυλιχθούν μπροστά σας!

            

                                                                                                                          Μάρω Κόλλια