ΟΙ ΚΟΡΕΣ

ALEX MICHAELIDES

-Εκδόσεις Διόπτρα-

Η Ζόι, είναι η μοναδική συγγενής της Μαριάννας. Μόλις η κόρη της αδερφής της την καλέσει ανήσυχη ότι κάτι έχει συμβεί στη φίλη και συμφοιτήτρια της Τάρα, η Μαριάννα θα σπεύσει να βρεθεί στο Κέιμπριτζ όπου η ανιψιά της σπουδάζει. Το πανεπιστήμιο είναι γεμάτο με το βάρος μιας αλλοτινής, ευτυχισμένης εποχής που χάθηκε για πάντα, αφού εκεί η Μαριάννα γνώρισε τον Σεμπάστιαν, όμως ο Σεμπάστιαν δεν είναι παρόν και η Μαριάννα είναι υποχρεωμένη να φέρει το πένθος της για το χαμό του.   

Η Μαριάννα έχει την εντύπωση ότι η Ζόι μπορεί να γνωρίζει κάποια πράγματα για το θάνατο της φίλης της, αλλά ότι έχει εκφοβηθεί από τον καθηγητή της, έναν γοητευτικό αμερικάνο ο οποίος προσελκύει τους φοιτητές γύρω του όπως οι φωτιά τις πεταλούδες. Άραγε να είναι  το ίδιο επικίνδυνος για τους φοιτητές και ιδιαίτερα για τον στενό και ξεχωριστό κύκλο των φοιτητριών του, οι οποίες έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν τα ολιγομελή μαθήματα που τους κάνει.  Η Ζόι θα παραδεχτεί ότι τον υποψιάζεται, όμως κανείς δε θα φανεί να της δίνει σημασία, η μόνη που της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και την υποστηρίζει είναι η θεία της, αυτό θα τη φέρει σε σύγκρουση όχι μόνο με τον ίδιο τον καθηγητή, αφού δεν κρύβει τις υποψίες της για το πρόσωπο του αλλά και με τον επιθεωρητή της αστυνομίας που θεωρεί ότι μπλέκεται στα χωράφια του. Όταν ένα δεύτερο πτώμα βρεθεί λίγες μόλις μέρες από τον πρώτο φόνο, η Μαριάννα αποφασίζει να ξεκινήσει μόνη της μια έρευνα, βέβαιη για το ποιος είναι ο ένοχος πρέπει να βρει στοιχεία που θα αποδεικνύουν την ενοχή του καθηγητή και ίσως να προλάβει έναν τρίτο θάνατο. Θα καταφέρει να μάθει την αλήθεια και να αποδείξει την ενοχή του καθηγητή πριν να είναι αργά; Υπάρχει πιθανότητα να έχει μπει και η ίδια στο στόχαστρο του δολοφόνου;

Μπορεί «Η Σιωπηλή Ασθενής» να έγινε παγκόσμιο Best Seller, κάνοντας τον κυπριακής καταγωγής συγγραφέα γνωστό σε πολλές χώρες, όμως έχω την εντύπωση ότι « Οι Κόρες» ίσως να έχουν το κάτι παραπάνω. Βασισμένο στο μύθο της Περσεφόνης όπου την κλέβει ο Άδης και την κάνει βασίλισσα του κάτω κόσμο, ο αναγνώστης  περιηγείται μέσω του καθηγητή Φόσκα και  των μαθητριών του στα ελευσίνια μυστήρια καθώς και σε διάφορες ελληνικές τραγωδίες. Ο Μιχαηλίδης έχοντας σπουδάσει ψυχοθεραπεία και έχοντας εργαστεί, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα πάνω σε αυτό, νιώθει ασφαλής να καταπιαστεί ξανά και να βασίσει την υπόθεση του στην ψυχιατρική, ίσως όχι στο βαθμό που χρειάστηκε να γίνει στη «Σιωπηλή Ασθενή» αλλά και πάλι η υπόθεση του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πανεπιστημιακές του γνώσεις, το αποτέλεσμα πάντως είναι παραπάνω από ικανοποιητικό ενώ δε θα λείψουν οι ανατροπές. Αν διαβάσατε τη «Σιωπηλή Ασθενή» και το απολαύσατε, ετοιμαστείτε για νέες συγκινήσεις με τις «Κόρες».

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: