«ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΣ»

 
 

ANTONY HOROWITZ

«ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΣ»

-Εκδόσεις Διόπτρα-

«Οι φόνοι της Κίσσας» και «Άγριες Κίσσες» είναι ένα διπλό μυθιστόρημα. Το πρώτο το αφηγείται η επιμελήτρια των εκδόσεων Κλόβερλιφ, όσο για το «Άγριες Κίσσες» είναι γραμμένο από τον ‘‘γνωστό’’ συγγραφέα Άλαν Κόνγουεϊ. Και τώρα θα αναρωτιέστε ποιος ο ρόλος του Antony Horowitz σε αυτό και στην τελική ποιο πρέπει να διαβαστεί πρώτο!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για βιβλίο μέσα στο βιβλίο, οπότε έχουμε δυο υποθέσεις και όχι μία, και οι δυο γραμμένες από το χέρι του Horowitz. Η Σούζαν Ράιλαντ είναι η επιμελήτρια του Κόνγουεϊ, ενός από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας. Πραγματικό ταλέντο στο είδος του αν και όχι πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στον κύκλο του. Είναι δύστροπος, απότομος και δε βάζει εύκολα νερό στο κρασί του. Η Σούζαν περιμένει ανυπόμονα να πάρει στα χέρια της το νέο βιβλίο του συγγραφέα, γιατί μπορεί να μην είναι και το καλύτερο της όταν θα πρέπει να συναντηθούν, αλλά απολαμβάνει τις ιστορίες με ντετέκτιβ τον Άττικους Πυντ.

Ξεκινάει την ανάγνωση του μυθιστορήματος και μαζί με εκείνη και ο απλός αναγνώστης. Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται προσπαθώντας να μαντέψουμε ποιος ευθύνεται για τους φόνους στην έρευνα που πραγματοποιεί ο Πυντ, η ανάγνωση σταματάει κάπως απότομα ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη ιστορία. Ο Κόνγουεϊ έχει παραλείψει να παραδώσει ολοκληρωμένο το μυθιστόρημα του, από το οποίο λείπουν τα τελευταία κεφάλαια και η λύση του μυστηρίου. Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο, αφού ο διάσημος συγγραφέας θα βρεθεί νεκρός.

Τα πάντα υποδεικνύουν ότι ο Κόνγουεϊ αυτοκτόνησε, άλλωστε έχει λόγους να προβεί σε μια πράξη απελπισίας. Με τη συγκατάθεση του αφεντικού της θα καταλήξει στο σπίτι του συνεργάτη τους να ψάχνει να βρει τα τελευταία κεφάλαια, τα οποία θα βγάλουν από τη δύσκολη θέση τον εκδοτικό που δε θα μπορεί να κυκλοφορήσει ένα ημιτελές μυθιστόρημα, ειδικά από τη στιγμή που είναι αστυνομικό.

Στην αναζήτηση της στο σπίτι, αρχίζει να την ‘‘ενοχλεί’’ κάτι στο όλο σκηνικό του θανάτου του και τη βάζει σε σκέψεις. Ο θάνατος του συγγραφέα ήταν πράγματι αυτοκτονία ή πρόκειται για δολοφονία; Τα κομμάτια του πάζλ: η ατζέντα με το πρόγραμμα του, το χειρόγραφο γράμμα αυτοκτονίας που άφησε, τα τελευταία κεφάλαια που λείπουν  δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, άραγε το χαμένο κείμενο είναι αυτό που θα προδώσει το δολοφόνο του Άλαν;

Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τη Σούζαν ότι το ένστικτο της, την καθοδηγεί σωστά και ότι δεν ευθύνονται τα αστυνομικά βιβλία που την σπρώχνουν σε δεύτερες σκέψεις. Μα όσο προχωράνε οι μέρες, η Σούζαν αντιλαμβάνεται ότι πολλοί θα έβγαιναν ωφελημένοι από το θάνατο του Άλαν και ότι αρκετοί είναι αυτοί που κάτι κρύβουν.              

Οι εκδοτικοί οίκοι, απολύτως δικαιολογημένα εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις με κύριο σκοπό το κέρδος, δεσμεύουν τους συγγραφείς στην εμπορική τους επιτυχία, χωρίς να ενδιαφέρονται πολλές φορές για την καλλιτεχνική αξία ενός κειμένου. Τώρα αν συμπίπτουν τέχνη και κέρδος έχει καλώς! Ωστόσο αρκετές φορές οι συγγραφείς καταλήγουν να αντιπαθούν τους ήρωες τους, κυρίως όταν πρόκειται για ήρωες σειράς.

Το «Άγριες Κίσσες» το βιβλίο του Κόνγουεϊ που χρησιμοποιείται ως μέσο για να εξελιχθεί και η δεύτερη ιστορία, είναι γραμμένο όπως πρέπει, ως ένα ανεξάρτητο βιβλίο, με τους χαρακτήρες του, την πλοκή, τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων, το μυστήριο, τη λύση. Και ίσως όσοι το διαβάσουν ή το έχουν ήδη διαβάσει, να συμφωνήσουν μαζί μου, ότι θα μπορούσε να σταθεί ως αυτοτελές βιβλίο. Και μάλιστα ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα δύο που ανήκουν στο ενιαίο βιβλίο του Horowitz και ίσως πιο δύσκολα θα λύσετε το γρίφο του σε σχέση με την πιο σύγχρονη μας ιστορία. Η γραφή του συγγραφέα στο πρώτο μαρτυράει ότι έχει διδαχτεί και έχει μελετήσει από τους κλασσικούς της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Μαίρη Β.

 

Διαβάστε επίσης: