Ό,τι Αγαπώ Είναι Δικό Σου

 
 
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥ

Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ

 

 

    Ένα πάζλ που περιλαμβάνει κομμάτια από πολλές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας και έχει τις ρίζες του μέσα στην νέα ελληνική ιστορία. Είναι πολλοί οι σύγχρονοι συγγραφείς και γενικότερα οι καλλιτέχνες που έχουν εμπνευστεί από τα δεινά του εμφυλίου πολέμου, και ενώ η επίσημη πολιτεία εθελοτυφλεί πάνω σε ένα θέμα που έχει ζυμώσει την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, περιορίζοντάς το και μη αναλύοντάς το στο εκπαιδευτικό μας σύστημα... οι καλλιτέχνες όντας μορφωμένοι άνθρωποι καταπιάνονται με το θέμα, προσπαθώντας και οι ίδιοι να καταλάβουν το γιατί, παραμένοντας όσο μπορούν πιο αντικειμενικοί.

        Με σκηνικό ένα φανταστικό ηπειρώτικο χωριό, την πόλη της Άρτας και στη συνέχεια την Πρωτεύουσα, στο βιβλίο του Καλπούζου, ένα μυστικό από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, μια ευτυχία χαμένη για πάντα, απειλεί να χωρίσει δυο ανθρώπους που αγαπιούνται από τα παιδικά τους χρόνια. Το μυστικό και η τιμωρία κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους και ας είναι και οι ίδιοι θύματα των συνθηκών. Το δίλημμα τους είναι μεγάλο, αν παρακούσουν το αίμα που χύθηκε, τους περιμένει η εκδίκηση για την χαμένη αγάπη από έναν άνθρωπο γεμάτο με μίσος για μια χαμένη ζωή που αντικαταστήθηκε με υποταγή και πίκρες. Έρωτας, προδοσίες, πλάνη και ωραίες λαϊκές σοφίες δια μέσω των στομάτων απλών, καθημερινών ανθρώπων που έζησαν τη ζωή μέσα στο μόχθο "Όλοι απάνω στον πόνο καθόμαστε, που και που σκύβουμε, τον κοιτάμε, και πάλι κλείνουμε τα μάτια και φτιάχνουμε με το μυαλό μας αλλιώς τον κόσμο. Για να τον αντέχουμε." Με ένα δυνατό ξεκίνημα θα σας κερδίσει από τις πρώτες του λέξεις, ενώ θα δυσκολευτείτε να το αφήσετε πριν την τελευταία του σελίδα.

    Αν κάποιοι από  εσάς έχετε αφήσει εκκρεμότητες στο παρελθόν σας να είστε σίγουροι ότι θα τις βρείτε μπροστά σας! Όποιου είδους και να είναι... κανείς δεν ξεφεύγει από το πεπρωμένο του! 

Μαίρη Β.