Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΛΑΝ ΚΑΠΛΑΝ

 
 

ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΛΑΝ ΚΑΠΛΑΝ

-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ-

Το νέο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, είναι ένα λαϊκό ρομάντζο τον καιρό της φωτιάς του ’17 στη Θεσσαλονίκη, όπως μας αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Εμείς θα λέγαμε πως είναι ένα οδοιπορικό της Θεσσαλονίκης του ’17, που εξελίσσεται μέσα σε λίγες ώρες, αυτές της φωτιάς που κατέκαψε την πόλη. Ήρωες του περιθωριακά στοιχεία της πόλης και προσωπικότητες πέρα από τον μέσο όρο, πόρνες, κίναιδοι, χασικλήδες, σωματέμποροι, αστυνομικοί, καλόγεροι της ακολασίας και όχι μόνο παίρνουν μέρος στο βιβλίο.

Σε μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης, συγκατοικούν αρμονικά τις περισσότερες φορές έλληνες, τούρκοι, αλβανοί, σλάβοι, που μένουν επί αιώνες σε αυτήν και άλλοι όπως φράγκοι, άγγλοι, ρώσοι, βούλγαροι, σέρβοι, όυγγροι, που έχουν πάει εκεί στην αναμπουμπούλα της εποχής. Είτε ως στρατιώτες, είτε ως τυχοδιώκτες, ενώ έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν και πόρνες από πολλές περιοχές του κόσμου.

Πρωταγωνιστές του βιβλίου, ασφαλώς ο Ασλάν Καπλάν, ένας τουρκαλβανός, που η φάρα του κρατάει από τον Αλή Πασά, είναι τρισέγγονός του και είναι ένα είδος ας πούμε Ρομπέν των Δασών της πόλης, ένας υπερασπιστής του καλού και κυνηγός του κακού. Το πάθος του οι  γυναίκες, η ομορφιά του τις συγκινεί όλες, αυτός όμως προτιμάει τις ακόλαστες και θέλει να τις ευχαριστήσει όλες. Συμπρωταγωνίστρια η Σαλώμη, μια ισπανοεβραία, που η οικογένειά της και η κοινότητα την εκδίωξαν λόγω των καμωμάτων της, πανέμορφη κι αυτή. Ο φίλος του Ασλάν, ο εβραίος Αβραμίκος θα γίνει ο μεσολαβητής τους. Ο έρωτάς τους θα φουντώσει σαν τη φωτιά, που καίει την πόλη, ο Ασλάν θα κάνει τα πάντα για τη Σαλώμη του, που φαίνεται να του αλλάζει τη ζωή, όμως η Μπερνάρ ή Γκιουζέλ η Αθηναία, εξίσου δυνατή μετρέσα και πρώην του πρωταγωνιστή θα γίνει το έναυσμα της ζήλιας. Σαλώμη και Μπερνάρ, ένας ανταγωνισμός υπάρχει μεταξύ τους, που φουντώνει κι αυτός. Κι όταν αρχίζει η ζήλια όλα μπορούν να συμβούν, εκτός από το ότι η ζωή ενός άνδρα μπορεί να γίνει κόλαση.

Ένα ωραίο βιβλίο από το Θωμά Κοροβίνη, που αφήνει την αίσθηση ότι η ιστορία του είναι η αφορμή να πει την ιστορία της Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής, ευτυχώς για το μυθιστόρημα, δεν περιθωριοποιεί όμως την ιστορία και τους πρωταγωνιστές του, αλλά παράλληλα αναδεικνύει τόσο την ιστορία τους, όσο και την ιστορία της πόλης. Επιπλέον μας δίνει αρκετές πληροφορίες για την εποχή εκείνη και τι συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, επειδή συμπεριλαμβάνει αρκετές λέξεις τούρκικης καταγωγής μπορεί να δυσκολέψει ελάχιστούς, (για αυτούς υπάρχει και μετάφραση των λέξεων), αλλά επειδή οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ακούσει αυτές τις λέξεις, στη Μακεδονία κυρίως από τους παππούδες τους, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα κι επειδή η γλώσσα σε βάζει στο κλίμα και στην εποχή και είναι πολύ ζωντανή, αφού ο  συγγραφέας την κατέχει, περνάει και στον αναγνώστη ευχάριστα και πιστεύω πως θα γοητευτεί κιόλας.

Μια φωτιά που καίει για 32 ώρες την πόλη, ένας έρωτας που καίει τις αντίστοιχες ώρες, το τέχνασμα τόσο πετυχημένο. Ο έρωτας όπως κι η φωτιά ανάβουν γρήγορα, μπορούν να καταστρέψουν. Πολλές φορές λήγουν και σύντομα, έχοντας αφήσει πίσω τους αποκαΐδια.

«Πυρ, γυνή και θάλασσα», τα έχουμε και τα τρία στο εν λόγω μυθιστόρημα, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

                                                                                                                                Ε.Φ.Β.

 

Διαβάστε επίσης: