Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ

 
 
 

ΕΡΗ ΡΙΤΣΟΥ

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ 2016

Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Έρης Ρίτσου είναι ένα βιβλίο γραμμένο απλά, χωρίς ξύλινη γλώσσα και έπαρση χάριν εντυπωσιασμού, ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο. Η συγγραφέας δεν πέφτει στην παγίδα της φλυαρίας και γράφει ακριβώς όσα χρειάζονται για να σταθεί το μυθιστόρημα, δίχως επαναλήψεις και χωρίς να πλατειάζει.

Όσον αφορά την ιστορία, όλα αρχίζουν με ένα πτώμα που βρίσκει νεκρό και μισοφαγωμένο από τα άγρια θηρία ένας κυνηγός, σε ένα ελληνικό νησί. Η αστυνομικός Μαρία Γεωργίου λόγω προσωπικών της θεμάτων, ζητάει μετάθεση για το νησί που βρέθηκε ο νεκρός, πριν ακόμα αυτό συμβεί, που είναι και η ιδιαίτερή της πατρίδα και γνωρίζει καλά. Υποχρεώνεται λοιπόν να αναλάβει την υπόθεση μαζί με τους εκεί αστυνομικούς και ενημερώνει τα κεντρικά στην Αθήνα.

Ο δολοφονημένος, μέλος φασιστικής οργάνωσης και παιδόφιλος, επιστρέφει στο νησί στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Πολλοί οι εχθροί του, ποιος μπορεί να έχει διαπράξει το «φόνο» εναντίον του; Η Μαρία πρέπει να λύσει την υπόθεση και η βοήθεια κάποιων νησιωτών είναι σημαντική, όπως και τα  δύο μηνύματα που βρίσκονται πάνω στο πτώμα ένα ερωτικό και ένα πολιτικό μαζί με την τύχη.

Η υπόθεση εξελίσσεται μεταξύ 21ης Σεπτεμβρίου του 2015 και 22ας Οκτωβρίου του 2015. Η συγγραφέας μέσα στο κείμενο κάνει τα πολιτικά της σχόλια για τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμά του «ΟΧΙ» , το 3ο μνημόνιο και τις εκλογές του 2015, που η αλήθεια είναι ότι απασχόλησαν όλη την ελληνική κοινωνία την περίοδο εκείνη.

Τελικά ο δολοφονημένος βρέθηκε νεκρός. Ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα, που στις μέρες μας έχει κυριαρχήσει σαν είδος στη λογοτεχνία εν’ αντιθέσει με το παρελθόν. Σημασία όμως δεν έχει το είδος του μυθιστορήματος αλλά το επίπεδό του και το συγκεκριμένο είναι ένα καλό βιβλίο, γιατί αποφεύγει να αντιγράψει τους μετρ του είδους.

Ε.Φ.Β.

 

Διαβάστε επίσης: