Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ

BJÖRN NATTHIKO LINDEBLAD

-Εκδόσεις Μίνωας-

Συνήθως δεν παρουσιάζουμε στο ArtScript οδηγούς και βιβλία αυτοβελτίωσης. Δεν πιστεύουμε σε αυτά! Όσον αφορά το πόνημα του Lindeblad όμως είναι κάτι διαφορετικό, ο εν λόγω μοναχός που ξεκίνησε ως πολλά υποσχόμενο στέλεχος μεγάλης επιχείρησης, νιώθοντας ότι τίποτε δεν τον γεμίζει στη δουλειά του, τα παράτησε όλα σε νεαρή ηλικία και η καρδιά του και οι επιλογές του τον οδήγησαν να γίνει δασόβιος βουδιστής μοναχός στη βόρεια Ταϊλάνδη, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία.

Ο συγγραφέας θα μας δώσει λεπτομέρειες από τη ζωή στο μοναστήρι, ενώ δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στην οικογένειά του. Η ζωή στην Ταϊλάνδη ήταν πιο βατή, από το βουδιστικό μοναστήρι στην Αγγλία, που πήγε εφτά χρόνια αργότερα, μιας και η διαφορετική κουλτούρα, έκανε πολλούς να βλέπουν τον ίδιο και τους άλλους μοναχούς σαν παράσιτα. Ύστερα κατέληξε σε ένα τρίτο μοναστήρι στις ελβετικές Άλπεις και μετά από είκοσι χρόνια διαλογισμό, το Νοέμβρη του 2008, άφησε τη μοναστική ζωή και επέστρεψε πίσω στην Σουηδία, που τα πράγματα για τον Björn ήταν πιο δύσκολα από όταν πήγε στο μοναστήρι. Αποκομμένος από τις δουλειές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, στηρίχτηκε από την οικογένειά του, και έφτασε ως την κατάθλιψη, μέχρι τη στιγμή που η ζωή του χαμογέλασε και πάλι, κι ο ίδιος με πίστη και υπομονή, έφτασε να  διδάσκει σε μικρά και μεγάλα σεμινάρια διαλογισμού, κάτι που έκανε καλά, με αποτέλεσμα να έχει πολλούς ακολούθους. Τη συνέχεια θα την αναζητήσετε στο βιβλίο, που έχει ακόμα πολλές ανατροπές.

Το εν λόγω κείμενο λοιπόν είναι θα έλεγα μια αυτοβιογραφία, και δίνεται με έναν λογοτεχνικό τρόπο, η μετάφραση της Νοέλα Ελιάσα, βοήθησε σίγουρα. Είναι ευκολοδιάβαστο, δεν είναι οδηγός, απλά μια ιστορία που ο συγγραφέας διηγείται τις εμπειρίες του, χωρίς να προσπαθεί να επιβάλει τίποτα.

Αν ήταν να παραθέσουμε μερικά αποφθέγματα, θα ξεκινούσαμε με το «Μην πιστεύεις κάθε σου σκέψη» και «Ίσως κάνω λάθος», φράσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα να μην είμαστε τόσο ακανθώδεις και να κατανοήσουμε τους άλλους. Επίσης ότι τίποτα δε διαρκεί και σε όλα υπάρχει μια παροδικότητα.

Ε.Φ.Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: