Ο Κόσμος Της Άννας

 

JOSTEIN GAARDER

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ


Ο GAARDER, γνωστός από το «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ» επιστρέφει με ένα βιβλίο που έχει ως σκοπό να αφυπνίσει το κοινό για τις περιβαλλοντολογικές καταστροφές και την κατάχρηση ενέργειας που γίνεται στις μέρες μας στον πλανήτη γη. Η Άννα ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι ζει σε δυο διαστάσεις, στη Νορβηγία του 2012 και στη Νορβηγία του 2082, όπου οι διαφορές στη φύση είναι κάτι παραπάνω από αισθητές, αφού χιλιάδες ήδη φυτών και ζώων έχουν εξαφανιστεί ως συνέπεια των ανθρώπινων πράξεων.

«Θέλω πίσω ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων. Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα. Θέλω να πίνω καθαρό νερό από την βρύση. Θέλω να στέκομαι με το καλάμι του ψαρέματος στο ποτάμι. Και θέλω να πάρουν τέλος αυτοί οι υγροί, κολλώδεις χειμώνες.»

Απευθύνεται το κοριτσάκι του 2082 σε εκείνο του 2012. Η Άννα κερδίζει μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψει πίσω στον χρόνο και να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να σώσει τα 1001 είδη φυτών και ζώων, να ξανακάνει την υδρόγειο σφαίρα από μια άχρωμη γεμάτη σύννεφα μπίλια αυτό που ήταν κάποτε. Έχει μόνο μια ευκαιρία να κάνει τον κόσμο να νοιαστεί, αλλά είναι μόλις δεκαέξι ετών.

Ο GAARDER δεν αφηγείται απλά μια ιστορία, γράφει στοιχεία και κάνει υπολογισμούς θέλοντας να δώσει στον αναγνώστη να καταλάβει ότι αυτά στα οποία αναφέρεται δεν είναι μυθοπλασία, αλλά μια τρομακτική πραγματικότητα που αργά ή γρήγορα ο πληθυσμός της γης θα πρέπει να βιώσει και ότι έχει έρθει πια η ώρα να πάψουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε ό,τι μας αφορά. Κι αν στο μυθιστόρημα υπάρχει το μαγικό δαχτυλίδι του Αλαντίν που προσφέρει την δεύτερη ευκαιρία στους ήρωες του βιβλίου στη πραγματική ζωή το μαγικό δαχτυλίδι ίσως να είναι αυτό το βιβλίο, που μας προειδοποιεί για το τι έπεται. 

Μαίρη Β