Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΟΜΠΡΕΡΟ

SOMBRERO

-Εκδόσεις Διόπτρα-

Ένα βιβλίο για ποδόσφαιρο, πάντα έχει ενδιαφέρον και ασφαλώς και αναγνωστικό κοινό. Το εν λόγω βιβλίο ίσως να αναρωτηθείτε από τον τίτλο, που παραπέμπει σε καπέλο, τι σχέση έχει με το ποδόσφαιρό. Αλλά τελικά όλα έχουν σχέση με αυτό. Αφού η λέξη sombrero δεν σημαίνει μόνο καπέλο, αλλά είναι και ποδοσφαιρικός όρος. Όσον αφορά τη συγγραφική ομάδα, είναι μέλη του blog, που φέρει την ομώνυμη ονομασία και δημιουργήθηκε το 2008 για να προσεγγίσει το άθλημα με έναν διαφορετικό τρόπο, μακριά από την καφρίλα, που αντιστοιχεί και στο ποδόσφαιρο όση και στους υπόλοιπους κοινωνικούς τομείς. Το blog πλέον έχει χιλιάδες κείμενα και πολλούς αναγνώστες.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι θα πει κάποιος ΟΚ, αλλά οι υπόλοιποι τι έχουν να κερδίσουν από το βιβλίο, που παρουσιάζει 45 ιστορίες από 20 χώρες, αδημοσίευτες και δημοσιευμένες. Όπως αναγράφεται στον τίτλο, το ποδόσφαιρό είναι μόνο η αφορμή. Πράγματι σκεφτείτε πόσες συζητήσεις για το ποδόσφαιρό ήταν το έναυσμα για να μιλήσουμε για πολιτική, οικονομία, έρωτα, δόξα, μόδα, γαστρονομία, πάθη, ενθάρρυνση, προδοσία…

Το εν λόγω βιβλίο χωρίζεται σε οχτώ ενότητες, βρίθει ιστοριών διάσημων και άσημων ποδοσφαιριστών, που ο καθένας έχει μια ιστορία. Οι περισσότερες αναφέρονται σε ξένους’ αθλητές, αν και ο όρος είναι αδόκιμος, αφού οι ποδοσφαιριστές είναι όλοι δικοί μας, είναι οι άνθρωποι που μεγαλώσαμε μαζί τους και ίσως τους νιώθουμε συγγενείς ή φίλους. Προσωπικά οι ιστορίες παλαιότερων εποχών μου άρεσαν περισσότερο, αντλώντας άγνωστες πληροφορίες. Ιστορίες που ξεκινούν από το 1889 και φτάνουν στο σήμερα. Πολλές οι γνώσεις που θα πάρουμε από το βιβλίο, εξωγηπεδικές και γηπεδικές. Θα διαβάσουμε για θαύματα όπως αυτό της Οσέρ, για αστέρες που συμπονούν τους ηττημένους, για χαμένα ταλέντα, για ανυπάκουους, για την εξουσία που καταστρέφει τους ποδοσφαιριστές που δεν της κάνουν τα χατίρια. Θα μάθουμε για τη Στεάουα και το γιατί είναι δυο φορές ποδοσφαιρικό κλαμπ, για φίλαθλα δέντρα, για οπαδούς που αντιστέκονται εις πείσμα των καιρών, για θλιβερές αλλά και μοιραίες ιστορίες, για τυφλούς σπορκάστερ, και για μασκότ. Ακόμα για τον άθλο της Ουρουγουάης, για φιλία, για νίκες από το πουθενά, για την εισαγωγή των αριθμών στη φανέλα, που όπως η κάθε καινοτομία βρήκε αντιδράσεις, για εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μοίρα του ποδοσφαίρου, όπως συνέβη στην Ουγγαρία. Θα συγκινηθούμε από τα καλά, αλλά και από τα κακά παιδιά, από γυναίκες που επηρέασαν τη μοίρα εθνικών. Δεν θα λείψουν από τις σελίδες του ο σεξισμός, η μαφία και ασφαλώς ο Θεός του ποδοσφαίρου, ο αποπροσανατολισμός μέσω του σπορ και οι ιστορικές ομάδες, που αλώθηκαν από τα εισερχόμενα κεφάλαια.

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά μέσα, δίνουν τις δυνατότητες σε περισσότερα άτομα να εκφραστούν, ακόμα και να δημιουργήσουν. Και μέσα στο πλήθος των κειμένων τις κοινοτοπίες, τα σκουπίδια, υπάρχουν πάντα αξιόλογα κείμενα που πρέπει να ανασυρθούν, αλλά ίσως και να χαθούν. Θυμάμαι τη συνέντευξη μου, με τον πάντα νέο  Νάνο Βαλαωρίτη, που αναφέρει πως ακόμα και στο Facebook υπάρχουν κείμενα άξια λόγου. Και ίσως θα πρόσθετα εγώ κείμενα που μπορούν να δημιουργήσουν λογοτεχνία. Πόσο μάλλον τα κείμενα ενός blog, που τουλάχιστον όσον αφορά αυτά που δημοσιεύονται στο εν λόγω βιβλίο είναι ενδιαφέροντα.

Ε.Φ.Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: