Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
-Εκδόσεις Ψυχογιός-
«Είναι ρίσκο να ερωτεύεσαι σε καιρό πολέμου»
Γνωρίζουμε, οι περισσότεροι από εμάς, για τις φρικαλεότητες των γερμανών κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Μπορεί εκείνη την περίοδο να είχαν την ‘‘τιμητική’’ τους οι εβραίοι, μιας και ο Χίτλερ εκτός από το να στοχοποιήσει έναν ολόκληρο λαό (τον συνήθη ύποπτο) απέφευγε με αυτόν τον τρόπο να πληρώσει και τα δάνεια που είχε πάρει η Γερμανία από ισραηλινούς που έμεναν στη χώρα. Όμως σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έπεσε θύμα της ναζιστικής ιδεολογίας και κυρίως όσοι αντιστάθηκαν και είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια τους. Στην Ελλάδα ολόκληρα χωριά αφανίστηκαν. Δολοφονώντας οι γερμανοί στρατιώτες, όχι απλά εν ψυχρώ αλλά με σαδιστική διάθεση γυναικόπαιδα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους, πολλές φορές ως αντίποινα για την καταστροφή που κατάφερναν οι αντάρτες στον γερμανικό στρατό.
Ήταν όμως όλοι όσοι αναγκάστηκαν να πολεμήσουν για τα ‘‘συμφέροντα’’ της Γερμανίας αιμοσταγείς ναζιστές; Στο βιβλίο της η Θεοδωρίδου θα μας δώσει μια διαφορετική εικόνα, προσπαθώντας να μας πείσει ότι δεν χρειάζεται να βάζουμε τους πάντες στο ίδιο σακί, ακόμα κι αν ανήκουν στο εχθρικό στρατόπεδο!
Σε ένα νησί του Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, όπως κι ολόκληρη η χώρα, έρχεται να υπηρετήσει τη θητεία του ο Κρίστιαν Μίλερ, επιφορτισμένος με το καθήκον να φροντίζει τους γερμανούς στρατιώτες που τραυματίζονται ή ασθενούν. Ο Μίλερ σύντομα, πέρα από τους συμπατριώτες του θα αναλάβει εθελοντικά το καθήκον να φροντίζει και τους ντόπιους, όταν οι έλληνες γιατροί του νησιού αδυνατούν να το κάνουν λόγω περιορισμένων γνώσεων και μάλιστα υποχρεούται αρκετά συχνά να αναλαμβάνει περιστατικά πέρα από τη δική του ειδικότητα και πάντα τα καταφέρνει. Τόσο ο ίδιος όσο και ο βοηθός του ο Γκεόρκγ, γνώστης της ελληνικής γλώσσας, ξεχωρίζουν στα μάτια των ελλήνων, κατοίκων του νησιού, από τους υπόλοιπους γερμανούς, και οι νησιώτες ωφελημένοι από τον Κρίστιαν τον αποκαλούν «ο γερμανός γιατρός ο καλός», και τον φιλεύουν με ό,τι μπορούν, δεδομένων και των συνθηκών της κατοχής!
Όμως δεν είναι μόνο ο Κρίστιαν ο ήρωας του βιβλίου. Η Λήδα με την κόρη της, η αθηναία με τον γιό της, ο παππούς και τόσοι άλλοι που ολοκληρώνουν την εικόνα μιας περιοχής την κατοχική περίοδο. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μέρη βάσει του τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία τις αντίστοιχες περιόδους. Ακόμα και στην κυρίαρχη Γερμανία όπου οι νίκες φουσκώνουν το μυαλό των εκεί πατριωτών, βλέπουμε χαρακτήρες που αντιπαθούν και αντιμάχονται το χιτλερικό καθεστώς, διαβλέποντας την καταστροφή που έρχεται. Φυσικά δεν μπορούν να λείψουν και εκείνοι οι φανατικοί του ναζιστικού καθεστώς, οι οποίοι έχουν ωφεληθεί προσωπικά και που θέλοντας να διατηρήσουν την ισχύουσα κατάσταση, υποπτεύονται την κάθε κίνηση των απλών πολιτών.
Στο ελληνικό νησί, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και έρθει η κατοχή, ολόκληρο το χωριό είναι ενάντιο σε μια νεαρή γυναίκα, επειδή όπως θεωρούν δεν κράτησε τη θέση της, αμαυρώνοντας τα ήθη με την στάση της. Η κατοχή και οι δυσκολίες που θα περάσουν θα είναι αρκετές ώστε να ταρακουνήσουν τους νησιώτες και να αναθεωρήσουν ή θα φανούν σκληροί και αμείλικτοι, περισσότερο από τις συνθήκες που τους περιβάλλουν;
Ένα βιβλίο για τη μαύρη περίοδο της κατοχής, διαφορετικό ίσως από αυτά που έχουμε συνηθίσει, που χωρίς να δικαιώνει σε καμία περίπτωση τη συμπεριφορά των γερμανών την περίοδο που έπνιξαν με αίμα την Ευρώπη, μας διδάσκει ότι ακόμα και μέσα στη λάσπη και στο χάος μπορείς να συναντήσεις ανθρώπους που λάμπουν και φέρουν το καλό!
Όσο για το αν ο έρωτας είναι ρίσκο στον πόλεμο, επιτρέψτε μου την άποψη ότι ο έρωτας είναι ρίσκο κάθε εποχή! Όμως τι θα ήταν και η ζωή χωρίς αυτόν;
Μαίρη Β.
Διαβάστε επίσης: