Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΖΕ ΒΙΒΛΙΑ

SOSUKE NATSUKAWA

-Εκδόσεις Ψυχογιός-

 

«Όταν οι βιβλιοφάγοι μιλούσαν για βιβλία, τα πρόσωπα τους θαρρείς και φωτίζονταν».

Θεωρώ ότι οι βιβλιόφιλοι, όταν συναντάμε βιβλία με κεντρικό θέμα τους τα ίδια τα βιβλία, παθαίνουμε ντελίριο ενθουσιασμού! Πώς να αντισταθεί κάποιος όταν διαβάσει τον τίτλο του μυθιστορήματος του Ιάπωνα, Sosuke Natsukawa «Ο Γάτος που έσωζε βιβλία», αν έχει και μια αδυναμία στις γάτες, πάει τελείωσε, θα γίνει το αγαπημένο του βιβλίο!

Όταν ο παππούς του Ριντάρο, με τον οποίο ζει ο νεαρός μαθητής λυκείου, πεθαίνει,  ο έφηβος θα είναι υποχρεωμένος να αφήσει το διαμέρισμα, την πόλη του καθώς και το παλαιοβιβλιοπωλείο τους. Σε αυτό υπάρχουν τίτλοι κλασσικών αριστουργημάτων, τους οποίους δε συναντάς πλέον εύκολα στα βιβλιοπωλεία. Για τον Ριντάρο τα παλιά αυτά βιβλία αποτελούν τους φίλους του, τους συνταξιδιώτες του, το οχυρό του.

Με το θάνατο του παππού, ο Ριντάρο νιώθει ένα πελώριο κενό και μια διάθεση απομόνωσης. Όταν ο τιγρέ γάτος θα τον επισκεφτεί στο βιβλιοπωλείο για να του ζητήσει βοήθεια. Άλλωστε τι μπορεί να καταφέρει μόνος του ένας γάτος που μιλάει, αν δεν έχει στήριξη από έναν γνήσιο βιβλιοφάγο; Οι δυο τους θα μπούνε σε τέσσερις λαβύρινθους με σκοπό να διασώσουν βιβλία. Τέσσερις άθλοι που επιζητούν έναν βιβλιοφάγο να τους φέρει εις πέρας. Θα τα καταφέρουν ο Ριντάρο με τον τιγρέ γάτο να αλλάξουν τη φιλοσοφία των αντιπάλων τους, θα είναι ο ιδεαλισμός που θα επικρατήσει σε αυτή τη μάχη της σκέψης;

Το βιβλίο του Natsukawa πρέπει να διαβαστεί ως  παραμύθι. Και ένας σωστός βιβλιόφιλος δεν υποτιμά και δεν αμφισβητεί ποτέ την αξία ενός παραμυθιού. Έχουν ξεκάθαρα μηνύματα και συμπεριλαμβάνουν ηθικό δίδαγμα. Μέσω του στόματος ενός έφηβου, ο συγγραφέας με απλά λόγια μιλάει για την αξία των βιβλίων.

Τα βιβλία έχουν δύναμη, όμως ποια είναι η δύναμη τους; Τι είναι αυτό που τα κάνει ικανά να παραδειγματίσουν τον αναγνώστη;

«Ένα βιβλίο σε κάποιο ράφι δεν είναι παρά ένα μάτσο χαρτιά. Αν δεν ανοιχτεί, ένα βιβλίο που κατέχει την τρομερή δύναμη μιας επικής ιστορίας είναι απλώς χαρτομάνι. Αλλά το βιβλίο που έχει δεχτεί φροντίδα και αγάπη, που έχει γεμίσει με ανθρώπινες σκέψεις, έχει προικιστεί με ψυχή».

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: