Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ

RICHARD OSMAN

-Εκδόσεις Ψυχογιός-

«Η αγάπη μπορεί να σημαίνει χίλια διαφορετικά πράγματα, έτσι δεν είναι. Και μόνο και μόνο επειδή είναι πολύτιμη δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει σκληρή».

Η δολοφονία ενός φίλου τους αντικέρ, ενεργοποιεί την τετράδα των ηλικιωμένων ‘‘ερασιτεχνών’’ ντετέκτιβ να αναζητήσουν τα αίτια του θανάτου του, που θα τους οδηγήσουν στο δολοφόνο. Το ότι ο ‘‘ανόητος γέρος’’ θέλησε να εκμεταλλευτεί την ηρωίνη που από τύχη ή ατυχία βρέθηκε στα χέρια του, αντί να την επιστρέψει στα χέρια των επικίνδυνων ιδιοκτητών της, φαίνεται να τον οδήγησε στον θάνατο. Ο Ιμπραήμ έχοντας αναλάβει συνεδρίες με την επικίνδυνη έμπορο κοκαΐνης Κόνι στη φυλακή, θα έχει ως αποστολή να εκμαιεύσει πληροφορίες για το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή τους. Η Ελίζαμπεθ αν και λόγω επαγγελματικής εμπειρίας διατηρεί την ηγεσία στις έρευνες, προσωπικά της ζητήματα θα την αναγκάσουν να αποτραβηχτεί για λίγο, αναλαμβάνοντας τα ηνία η Τζόι, η οποία θα αποδειχτεί ότι θα κάνει εξαιρετική δουλειά. Όσο για τον Ρόι, αυτή η έρευνα θα τον βοηθήσει να μη σκέφτεται αποκλειστικά τα προβλήματα καρδιάς, που του προκάλεσαν τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα με την έρευνα της δολοφονίας, οι τέσσερις φίλοι θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη ρομαντική απάτη στην οποία θα πέσει ένας από τους κατοίκους του συνοικισμού τους, καθώς και να τον πείσουν ότι το πρόσωπο με το οποίο συνομιλεί στο διαδίκτυο, δεν είναι αυτό που του έχει συστηθεί.     

Η συμμορία των ερευνητών, θα φαίνεται αθώα στα μάτια των επικίνδυνων εμπόρων, οι οποίοι αναζητούν να βρουν την ηρωίνη και επιπλέον η ζωή κάποιων από αυτούς κινδυνεύει, από τα μεγάλα αφεντικά, εφόσον η επιχείρηση πάει από χασούρα σε χασούρα και μια επιπλέον χαμένη παρτίδα ναρκωτικών δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άνθρωποι φαινομενικά άσχετοι με το εμπόρευμα αρχίζουν να αναζητούν τα ναρκωτικά που έκρυψε πριν τη δολοφονία του ο αντικέρ. Είναι όμως πράγματι η τετράδα τόσο ακίνδυνη ή ξέρουν να χρησιμοποιούν προς όφελός τους το πόσο ευάλωτη φαίνεται η τρίτη ηλικία και το πώς οι υπόλοιποι θα τους υποτιμήσουν;

Ίσως το καλύτερο από τα βιβλία της σειράς του Osman, διατηρώντας τα καλά χαρακτηριστικά των προηγούμενων, με κυρίαρχο το χιούμορ. Το χτίσιμο της υπόθεσης δεν έχει κανένα ψεγάδι, οι ανατροπές έρχονται και δένουν υπέροχα σε ό,τι έχει προηγηθεί στο βιβλίο. Οι ήρωες, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες έχουν τα κίνητρα που τους οδηγούν στην Α’ ή στη Β’ πράξη, και είναι ολοκληρωμένοι. Όμως πέρα από το χιούμορ, που θα σας προκαλέσει δυνατό γέλιο, είναι και συγκινητικό, κάνοντάς σας να βουρκώσετε.

«Μια ζωή είχα καλό χαρακτήρα και ήμουν φτωχός. Τώρα έχω κακό χαρακτήρα, και ξαφνικά είμαι πλούσιος».

Σύμφωνα με τον Osman, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να διαβάσουμε την επόμενη εξιχνίαση υπόθεσης της τετράδας που μπήκε στην καρδιά μας, μιας και σκέφτεται το επόμενο βιβλίο του να αφορά ένα άλλο ερευνητικό δίδυμο. Και μπορεί ως αναγνώστρια να απογοητεύτηκα λιγάκι, αλλά θεωρώ ότι πρέπει οι συγγραφείς να αφήνονται ελεύθεροι να γράψουν τις ιστορίες που τους ‘‘μιλούν’’ στην ώρα τους ώστε να είναι περισσότερο αποδοτικοί, χωρίς να πιέζονται από τους εκδοτικούς οίκους ή να αγωνιούν για τις επιθυμίες των αναγνωστών. Ένα καλό βιβλίο θα είναι πάντα το ελεύθερο στην κρίση του συγγραφέα βιβλίο. Άλλωστε μέχρι να διαβάσουμε την πέμπτη ιστορία, ίσως να έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη την ομάδα, μιας και τα δικαιώματα για τη μεταφορά του στον κινηματογράφο έχει εξασφαλίσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Μαίρη Β.   

 

  

Διαβάστε επίσης: