Ο Χορός Των Ψευδαισθήσεων

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Φθινόπωρο 2011, δυο σημαντικά γεγονότα πυροδοτούν το Μάνο Πιερίδη, μέλος μιας φοιτητικής παρέας του 1995, να ξεκινήσει την καταγραφή των γεγονότων της ζωής τους. Από τη μία η αυτοκτονία του Αλεκίνου, από την άλλη η επιστροφή της Έλιας,  ανεκπλήρωτου έρωτα του αφηγητή. Δεκαέξι χρόνια είναι αρκετά να σβήσουν τις ψευδαισθήσεις από μια ομάδα νέων ανθρώπων, κάποιων εκ των οποίων ιδιαίτερα φιλόδοξων για το μέλλον και τα όνειρα τους; Ποιος πέτυχε και ποιος απέτυχε στην πορεία του μέσα στη ζωή. Λάτιν χοροί και φιγούρες από τη μία και από την άλλη οι ‘‘χορευτικές’’ στροφές της ίδιας της ζωής, που δημιουργούν ίλιγγο στους ήρωες, μα και σε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, χτυπημένο από την οικονομική κρίση. Βασική ηρωίδα του βιβλίου η πόλη τους η Αθήνα, η οποία δεν είναι απλά ένα άψυχο σκηνικό που θα  διαδραματιστεί η υπόθεση.

Ο Στεφανάκης δεν αναλώνεται στο να γράψει βιβλία μεγάλα σε όγκο, όπως απαιτούν στις μέρες μας οι εκδοτικοί οίκοι, θα πει αυτά που έχει να πει, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Θα μιλήσει για τις ψευδαισθήσεις μια ολόκληρης κοινωνίας που μέρος αυτής ήταν σε συνεχή πάρτι. Καθώς και  για την αφοσίωση κάποιων άλλων σε ό,τι αγαπάνε.  Χορός, λογοτεχνία, και φυσικά ο έρωτας παίζουν σημαντικό ρόλο στο «Χορό των ψευδαισθήσεων».

«Τα λόγια μου δεν είχαν τίποτε το ενθαρρυντικό, τίποτε το αποθαρρυντικό. Όμως την αγαπούσα, πόσο την αγαπούσα! Έλπιζα ότι θα το διάβαζε κάτω από τις γραμμές ανάμεσα στις λέξεις που επέλεγα με προσοχή για να μην τη φέρω σε δύσκολή θέση.»

Αν έχετε νιώσει το πάθος του ανεκπλήρωτου έρωτα, νομίζω ότι το βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη «Ο Χορός των Ψευδαισθήσεων» είναι το βιβλίο σας.    

Μαίρη Β