Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ

 
 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ

Στις δυο προηγούμενες ιστορίες του μας ξενάγησε στο Πόρτο Ράφτη και ύστερα στη Λέρο. Στο καινούργιο του βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Μίνωας, ο Κώστας Στοφόρος μας ταξιδεύει στη Σάμο. Δυο αδέρφια κάνουν οικογενειακές διακοπές με τους γονείς τους, στον τόπο καταγωγής της μητέρας τους, κι ενώ θεωρούν ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς τους, η απουσία του ιντερνετ και μια απαρχαιωμένη συσκευή τηλεόρασης θα είναι εμπόδιο για τη διασκέδαση τους, τα γεγονότα από αρκετά νωρίς θα τους διαψεύσουν. Άλλωστε ποιος χρειάζεται το ίντερνετ και την τηλεόραση όταν πάει διακοπές σε ένα ελληνικό νησί και γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής μιας περιπέτειας.

Στο βιβλίο εκτός από τις όμορφες περιγραφές του νησιού, ο νεαρός αναγνώστης θα μάθει για την ιστορική μορφή του Λυκούργου Λογοθέτη, σημαντικού ήρωα της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστού σε σχέση με άλλους. Επίσης γίνονται συχνά αναφορές στο μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο και τη ζωή του στη Σάμο αλλά και στο βιβλίο της Άλκης Ζέη «Το Καπλάνι Της Βιτρίνας», αγαπημένου βιβλίου για πολλούς από εμάς τους μεγαλύτερους, βιβλίο σύντροφο των παιδικών μας χρόνων, που το διαβάζαμε ξανά και ξανά και σηματοδοτούσε την έναρξη των καλοκαιρινών μας διακοπών και την παύση για τρεις ολόκληρους μήνες των μαθημάτων. 

Εξέχουσα μορφή φυσικά στο νέο βιβλίο του Στοφόρου είναι ο Αίσωπος, κάτι που προδίδει ο τίτλος του παιδικού βιβλίου. Μέσα από τις σελίδες του μαθαίνουμε για τη ζωή του αλλά και για κάποιους από τους μύθους του. Μια παρέα ανηλίκων, με τη παρουσία πάντα των μεγαλύτερων, και σε αυτό το τρυφερό βιβλίο του Στοφόρου, νιώθει τα πρώτα χτυποκάρδια, μαθαίνει για σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας αλλά και της νεότερης, ζει μια ζωντανή και επικίνδυνη περιπέτεια, ενώ καλείται να έρθει αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα… Ένα βιβλίο που αν δε διαβαστεί μέσα σε ένα απόγευμα από τους νεότερους αναγνώστες, δε θα τους πάρει περισσότερο από μια μέρα.

Μαίρη Β.