Μια ζωή Ένα Φιλί

 

Θάνος Κονδύλης

Μια ζωή, ένα φιλί

 

Η Θάλεια παντρεύεται τον βιομήχανο Αλέξη Καραδήμα, έχοντας ως στόχο μια άνετη ζωή! Καταφέρνει να γίνει μια πετυχημένη πολιτικός και κολυμπάει στα πλούτη. Στην ουσία όμως, όλα αυτά είναι μόνο ένα αστραφτερό περιτύλιγμα, γιατί ο Αλέξης δε χάνει ευκαιρία να την ξυλοκοπά και να ξεσπά πάνω της κάθε του ένταση!

Ξαφνικά, στη ζωή της Θάλειας μπαίνει ο καλλιτέχνης Ερμής Νικολάου και από κει και πέρα όλα ανατρέπονται. Η Θάλεια θα φτάσει κοντά στο θάνατο, αλλά θα ζήσει και τον απόλυτο έρωτα στο πλευρό του Ερμή! Ο πόλεμος μόλις κηρύχθηκε! Θα καταφέρει η Θάλεια να ζήσει το όνειρο? Θα ξεφύγει από το βίαιο σύζυγο της? Θα νικήσει ο έρωτας τελικά?

Ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινή ιστορία, που θέλει να θίξει το θέμα της γυναικείας κακοποίησης που ακόμα και σήμερα παραμένει δυστυχώς, ταμπού.

Παρόλο που θίγεται όμως ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα, ο συγγραφέας παρουσιάζει την ηρωίδα λίγο “απούσα” από το πρόβλημα και επικεντρώνεται σε άλλα ζητήματα. Καμιά φορά δε, η ηρωίδα εμφανίζει  ένα χαρακτήρα ρηχό, κάτι που ίσως οφείλεται στο ότι θέλει να τονίσει το πως συμπεριφέρονται οι γυναίκες  των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων! Αυτό, σε συνδυασμό με τους διαλόγους και τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί τόσο η ίδια, όσο και οι άλλοι χαρακτήρες του βιβλίου, δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα στον αναγνώστη και δεν μπορεί να ταυτιστεί εύκολα, ίσως και καθόλου με τα γεγονότα!

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι ο Θάνος Κονδύλης είναι από τους λίγους άντρες συγγραφείς που τόλμησαν να θίξουν ένα τόσο σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο θέμα όπως η γυναικεία κακοποίηση, αν και ένα τέτοιο αντικείμενο ίσως αποδίδεται καλύτερα από ένα πρόσωπο του γυναικείου φύλου, που μπορεί να πλησιάσει πιο πολύ στο ψυχισμό του εκάστοτε θύματος.

 

                                                                                                                  Μάρω Κόλλια