KIΡKH

 
 

MADELINE MILLER

ΚΙΡΚΗ

-Εκδόσεις Διόπτρα-

«Μου φαίνεται πως οι ταπεινωμένες γυναίκες είναι αγαπημένο θέμα των ποιητών. Λες και δεν μπορεί να υπάρξει ιστορία παρά μόνο αν σερνόμαστε και κλαψουρίζουμε».

Ποια είναι η Κίρκη; Οι περισσότεροι τη γνώρισαν μέσω των ραψωδιών του Ομήρου, σε μια από τις οποίες αφού πρώτα μεταμορφώσει τους άντρες του Οδυσσέα σε γουρούνια, δέχεται να τους κάνει ξανά ανθρώπους και τελικά καταλήγει ερωμένη του πολυμήχανου αυτού άντρα, τον οποίο φιλοξενεί μαζί με τους άντρες του για ένα χρόνο στο νησί της. Μάγισσα, κόρη νύμφης, εγγονή του Ωκεανού και κόρη του Τιτάνα Ήλιου, ο μύθος της Κίρκης εμπνέει αιώνες μετά τους καλλιτέχνες. Η μαγεία στα χρόνια της αρχαιότητας ήταν συνώνυμο της δύναμης. Στο βιβλίο της Miller, η μάγισσα παρά τις δυνάμεις της, μας παρουσιάζεται ως ανθρώπινη προσωπικότητα. Ζει στο παλάτι του πατέρα της, μην έχοντας όμως την αποδοχή των αδελφιών και της μητέρας της. Όταν θα ερωτευτεί έναν θνητό, θα θελήσει να τον κάνει αθάνατο για να μπορέσουν να είναι μαζί, όμως η αθανασία του Γλαύκου δε θα τον φέρει κοντά της αλλά θα τον απομακρύνει. Ποιος δε θα ένοιωθε τη ζήλεια και την εκδικητική μανία της για εκείνη που της τον κλέβει όχι από έρωτα αλλά απλά και μόνο για να της τον στερήσει.

Οι μαγικές της ικανότητες, τρομάζουν τον Δία και για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος μεταξύ Τιτάνων και Θεών η Κίρκη εξορίζεται σε ένα νησί. Η τιμωρία της θα αποδειχθεί δώρο, θα απομακρυνθεί μεν από την αυλή και τους όμοιους της, οι οποίοι την θεωρούσαν παράξενη και διαφορετική, αλλά πλέον θα είναι ελεύθερη και με πείσμα θα αφοσιωθεί στην κλίση της, τη μαγεία! Όσο οι αιώνες θα περνάνε, εκείνη όλο και θα χάνει κάτι από την αθωότητα της!

Φυσικά σαν βιβλίο με κεντρική ηρωίδα την Κίρκη, αδύνατον να απουσιάζει από αυτό ο Οδυσσέας, κι αυτός κάπως διαφορετικός απ’ ότι τον γνωρίσαμε στα ομηρικά έπη κι από τον τρόπο που συνηθίσαμε και επιθυμήσαμε να βλέπουμε τον ήρωα του τρωικού πολέμου.

Η Miller με σπουδές στη σχολή θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ, με ειδικότητα την προσαρμογή και τη μεταφορά κλασσικών μύθων  στις μέρες μας, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών (και λατινικών), γνωρίζει τους μύθους της χώρας μας καλύτερα από πολλούς έλληνες και γράφει ένα βιβλίο για αυτούς με κεντρικό χαρακτήρα την Κίρκη, που υμνεί τη γυναίκα και συνδέει μαζί της κάποια από τα πιο γνωστά πρόσωπα και ιστορίες τους. Τον Προμηθέα, τη Σκύλλα, τον Οδυσσέα, τον Δαίδαλο, τον Μινώταυρο και φυσικά τη Μήδεια, ανάμεσα σε πολλούς άλλους χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας που υμνήθηκαν και ειπώθηκαν ιστορίες γι αυτούς. Μπορεί σε κάποια σημεία, όπως παραδέχεται η ίδια η συγγραφέας να έκανε τις τροποποιήσεις  της, όμως το αποτέλεσμα δικαιολογεί κάθε μία από αυτές! Η Κίρκη μέσα στην θεϊκή της υπόσταση είναι ανθρώπινη, ξετυλίγει το δικό της μίτο απλώνοντας τις ιστορίες των αρχαίων ελλήνων, που μετά από τόσους αιώνες εξακολουθούν να εμπνέουν όταν τόσα κείμενα γράφονται, διαβάζονται και χάνονται σαν να μην γράφτηκαν ποτέ!

Υπέροχο δώρο για μαθητές (τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αλλά κι εξαιρετικό δώρο για εσάς τους ίδιους.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: