ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ (GRAPHIC NOVEL)

ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 

ΣΧΕΔΙΟ-ΣΕΝΑΡΙΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, αυτό του «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη, έφτασε η ώρα να γίνει  graphic novel, μεγάλου μεγέθους, εκατόν εβδομήντα σελίδων, σε γυαλιστερό χαρτί, που σηκώνει βάρος, έγχρωμο, που δεν ξεφεύγει σε καμία περίπτωση του βιβλίου. Ο σχεδιαστής και σεναριογράφος του κόμικ, Παναγιώτης Πανταζής, πολυτάλαντος και πολύπειρος στο χώρο σέβεται την πλοκή του πρωτοτύπου και προσεγγίζει το κείμενο όπως πρέπει. Γιατί όταν αναλαμβάνεις μεταφορές τέτοιων έργων πάντα υπάρχει ο κίνδυνος.

Η ιστορία ενδιαφέρουσα για όσους δεν έχουν διαβάσει το πρωτότυπο, αλλά και για αυτούς που την έχουν διαβάσει, αφού θα την ξαναθυμηθούν και θα την δουν εικονογραφημένη. Ο Καπετάν Μιχάλης, οξύθυμος χαρακτήρας, αγέλαστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη, και ζώντας στα τέλη του 19ου αιώνα στο Μεγάλο Κάστρο, είναι αδάμαστος από τους Οθωμανούς, πολλές φορές τους ταπεινώνει, και  οι συμπατριώτες του είναι περήφανοι για αυτόν. Ο πρωταγωνιστής κλείνει μια ιδιότυπη βεντέτα, αφού γίνεται αδερφοποιητός με τον Νουρήμπεη. Όταν όμως σκοτώσουν τον αδελφό του τον Μανούσακα, όταν ο Νουρήμπεης αυτοκτονήσει κι ο Χουσεΐνης βρεθεί νεκρός, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Δε θα λείψει και η παρουσία του έρωτα στο πρόσωπο της Εμινέ, που θα είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά στο μπαρούτι.

‘‘Ένας καπετάνιος ήταν κι ο Χριστός και πολεμούσε για την ελευθερία.’’

Ο Καζαντζάκης σκιαγραφεί πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες μέσα από τους ήρωες, τον Καπετάνιο Πολυξίγκη γενναίο και γυναικά, τον  Τίτυρο, που θεωρούν κατάντια το ότι είναι δάσκαλος και δέχεται πειράγματα από τους νεώτερους, που μεγαλωμένοι σε σκληρά χρόνια, το δασκαλίκι δεν τους λέει τίποτα. Τον γέρο Καμπανάρο που είναι διστακτικός να ξεσηκωθεί δίχως κάποια εγγύηση, τον νεαρό ανιψιό του πρωταγωνιστή, τον Θοδωρή που βράζει το αίμα του και άλλους. Επίσης δίνει μια εικόνα της κατάστασης που υπήρχε την εποχή εκείνη, ανάμεσα σε ορθόδοξους και μουσουλμάνους, αλλά και τους σκοπούς των μεγάλων δυνάμεων που για την ώρα είχαν συμφέρον το νησί να βρίσκεται στα χέρια του Σουλτάνου.

Ο Καζαντζάκης, όπως και ο Καβάφης σαν τεράστιες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, έχουν διαβαστεί από έλληνες και ξένους αναγνώστες και το βάρος τους είναι τεράστιο, δεν είναι κακό όμως να προσεγγίζονται μέσα από ένα κόμικ, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει σοβαρότητα και σεβασμός στο έργο τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, και  μέσω του graphic novel μπορούν να διαβαστούν και από περισσότερους, αφού σίγουρα η εικόνα προσάπτει μια ευκολία, ειδικότερα στις μέρες μας.

Το εν λόγω ιστορικό μυθιστόρημα, είναι ένας ύμνος προς την ελευθερία του μεγάλου έλληνα συγγραφέα, που γράφεται για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Κι ας μην ξεχνάμε πως χωρίς ελευθερία για όλους τους λαούς δεν μπορεί να υπάρξει και ειρήνη.

Ε.Φ.Β.

 
Διαβάστε επίσης: