Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΣΠΕΙΡΑΜΕ

ΒΑΝΕΣΑ ΤΣΑΝ

-Εκδόσεις Ψυχογιός-

«Τι ήταν αυτό όμως που έκανε ανθρώπους σαν την Τζούτζουμπ και την οικογένειά της έπαθλα που μπορούσαν να κερδηθούν, πρόβατα επί σφαγή, κόρες προς βιασμό, ζώα προς λιμοκτονία;»

Η οικογένεια της Σέσιλι, υπό την βρετανική κατοχή στη Μαλάγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ευνοημένη. Ο σύζυγός της εργάζεται για τους Βρετανούς. Παρά τις ανέσεις και το κύρος που προσδίδει η θέση του Γκόρντον στην οικογένειά τους, η Σέσιλι δεν είναι ικανοποιημένη. Ο ρόλος της ως συζύγου και μητέρας νιώθει να την περιορίζει, ενώ η ανεχτική στάση των λευκών γυναικών όταν αναγκάζεται να τις συναναστραφεί είναι ενοχλητική. Η Ασία θα έπρεπε να ανήκει στους Ασιάτες, να είναι κύριοι στον τόπο τους. Γνωρίζοντας τον γοητευτικό έμπορο Φουτζιγουάρα, αυτή της η αίσθηση θα πάρει υπόσταση και θα ενισχυθεί.

Δέκα χρόνια αργότερα με του Βρετανούς να τους έχουν διαδεχθεί οι Ιάπωνες, στη Μαλάγια οι πολίτες βιώνουν μια κατοχή χειρότερη από εκείνη που τους είχαν επιβάλει οι Βρετανοί. Ο δεκαπεντάχρονος γιος της αρπάζεται, όπως και πολλά άλλα αγόρια και οδηγείται στα καταναγκαστικά έργα, ενώ η οικογένειά του αγνοεί την τύχη του 15χρονου. Η οχτάχρονη κόρη της κινδυνεύει να οδηγηθεί στους σταθμούς ανακούφισης (οίκοι ανοχής για τους Ιάπωνες στρατιώτες), οπότε μέρος της ημέρας της περνάει κρυμμένη στο υπόγειο. Η Τζούτζουμπ η μεγάλη κόρη του ζευγαριού είναι υποχρεωμένη να εργάζεται στο τεϊοποτείο, και να ανέχεται τους Ιάπωνες στρατιώτες, με την οργή της οριακά να μην ξεχειλίζει. Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη, η Σέσιλι εκτός από τις ενοχές της προσπαθεί να κρατήσει κρυφό το ρόλο της που οδήγησε στην τρέχουσα κατάσταση, για να μην τον ανακαλύψει η οικογένειά της.

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα από τη Βανέσα Τσαν. Πόσο μακριά βρίσκεται η Μαλάγια από τη Δύση; Πόσο μακριά βρισκόμαστε εμείς από την Τζούτζουμπ, τον Έιμπελ, την Τζασμίν ακόμα και από την υπεύθυνη της δυστυχίας τους Σέσιλι; Τι ήταν αυτό για το οποίο εκείνη αγωνίστηκε και τελικά το βρήκε μπροστά της; Όταν όλα έχουν γραφτεί και όλα έχουν ειπωθεί, η αξία ενός κειμένου στηρίζεται στους χαρακτήρες του βιβλίου, και οι ήρωες της Τσαν είναι αληθινοί και στέρεοι με όλους τους τους φόβους, τις ανησυχίες, τα λάθη ακόμα και τα πάθη τους. Οι περισσότεροι από εμάς δε θα ταξιδέψουν ποτέ στη Μαλάγια, η Τσαν όμως μας ξεναγεί όχι απλά στη Μαλάγια, αλλά σε μια από τις πιο σκοτεινές της περιόδους.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: