Η Τελευταία Ευχή

 

JAMES PATTERSON – LIZA MARKLUND

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΧΗ (The Postcard Killers)

Δυο συγγραφείς, ένα βιβλίο, ιδιαίτερη πλοκή…

 Ένα ζευγάρι κατά συρροή δολοφόνων που λογαριάζουν τους εαυτούς τους για καλλιτέχνες, βρίσκονται με πρόφαση τις διακοπές στην Ευρώπη. Σε κάθε χώρα που επισκέπτονται πλησιάζουν άλλα νεαρά ζευγάρια και αφού κάνουν παρέα μαζί τους, τους σκοτώνουν. Στην αντίπερα όχθη ένας αστυνομικός που θύμα των δολοφόνων με τις καρτ ποστάλ έχει πέσει η κόρη του, τους κυνηγάει και είναι αποφασισμένος να φτάσει ως την άκρη του κόσμου για να του πληρώσουν την απώλεια του μοναδικού δικού του ανθρώπου που είχε στη ζωή. Και στη μέση μια δημοσιογράφος, ο συνδετικός κρίκος στη Σουηδία των δολοφόνων με το κοινό τους, αφού πριν από κάθε διπλή δολοφονία, στέλνουν σε έναν δημοσιογράφο μια καρτ ποστάλ με γραμμένο ένα συγκεκριμένο στιχάκι από τον Άμλετ του Σαίξπηρ, ύστερα ο ίδιος δημοσιογράφος λαβαίνει μια φωτογραφία με το αποτρόπαιο θέαμα. Με πολύ κόπο το μοτίβο των φόνων βρίσκεται και πλέον ξέρουν από πού να ξεκινήσουν την έρευνα. Οι δολοφόνοι πιάνονται όμως πως στην ευχή έχουν άλλοθι για κάποιους από τους φόνους.   

Γρήγορο, με μικρά ευκολοδιάβαστα κεφάλαια, παρακολουθείς όλους τους ήρωες σε δράση και όχι μόνο τους ‘‘καλούς’’ ή τους ‘‘κακούς’’. Και μαζί με τον αστυνομικό και τη δημοσιογράφο, τους μοναδικούς πεπεισμένους ότι έχουν στα χέρια τους τα σωστά πρόσωπα, ψάχνεις κι εσύ να καταλάβεις πόσο καλά έχουν πλέξει την πλοκή τους οι δυο συγγραφείς, ώστε οι δυο ένοχοι να φαίνονται δυο αθώα θύματα των συγκυριών.

Τώρα γιατί αποφάσισε ο εκδοτικός οίκος να δώσει νέο τίτλο στο βιβλίο κι από το «Οι δολοφόνοι των καρτ ποστάλ» το μετονόμασαν σε «Τελευταία Ευχή», μου έχει απομείνει ειλικρινά απορία. 

Μαίρη Β