Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΣΘΕΝΗΣ

 
 

ALEX MICHAELIDES

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΣΘΕΝΗΣ

-Εκδόσεις Διόπτρα-

Μετά τη δολοφονία του συζύγου της, η Αλίσια, μια ταλαντούχα ζωγράφος αρνείται να μιλήσει. Δε θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στη δίκη και θα θεωρηθεί η ίδια ένοχη για τον θάνατο του, ενώ λόγο της κατάστασης της θα νοσηλευτεί σε ίδρυμα. Η Αλίσια είναι η μόνη που γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ του Αυγούστου, όπου ο άντρας της θα βρεθεί δεμένος σε μια καρέκλα με πέντε σφαίρες στο κεφάλι. Η επίμονη σιωπή της την κάνει να φαίνεται ένοχη στα μάτια όλων.

Η κατάσταση της ζωγράφου θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός ψυχαναλυτή, ο οποίος έπειτα από εφτά χρόνια από το περιστατικό του φόνου, θα αδράξει την ευκαιρία και θα διεκδικήσει μια θέση στο θεραπευτήριο που βρίσκεται η Αλίσια. Θέλει να τη βοηθήσει να μιλήσει και πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει να την κάνει να εξηγήσει τι συνέβη και να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ο Θίο θα προειδοποιηθεί αρκετές φορές από τους συναδέλφους του στο θεραπευτήριο που ήδη γνωρίζουν την Αλίσια, ότι είναι οριακή περίπτωση και ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός ώστε να μην τον σαγηνεύσει. Όμως εκείνος αγνοεί όλες τις συμβουλές έχοντας ως μοναδικό σκοπό του να βοηθήσει τη σιωπηλή ασθενή. Οι μέθοδοι του κάποιες φορές υπερβολικοί και εκτός της δικαιοδοσίας του, μιας και η Αλίσια δεν μπορεί να του δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να την καταλάβει και να τη βοηθήσει, καταφεύγει στον κοινωνικό της περίγυρο.

Άραγε οι απαντήσεις βρίσκονται στους γνωστούς που ισχυρίζονται ότι την ξέρουν καλά; Μήπως μπορεί να τις δώσει η ίδια μέσα από την τέχνη της και τι ρόλο παίζει στην όλη ιστορία η αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη «Άλκηστις»; Η Αλίσια βλέπει τον εαυτό της σαν μια σύγχρονη ηρωίδα τραγωδίας, όπως έδωσε και τον τίτλο στον τελευταίο της πίνακα;  

Αρκετά ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα με την υπόθεση του να πρωτοτυπεί σε μεγάλο βαθμό, αν και ακολούθησε κάποιες σταθερές πεπατημένες του είδους, που με βεβαιότητα δε στέρησαν τίποτα από το βιβλίο! Όλο και πιο συχνά συναντάμε τους ψυχαναλυτές να αντικαθιστούν τους ντετέκτιβ σε αυτού τους είδους τα μυθιστορήματα,  αλλά ο ελληνοκύπριος συγγραφέας το κάνει με μαεστρία και όχι με προχειρότητα, εμβαθύνοντας στην ψυχολογία των ηρώων! Αν και η Αλίσια μονοπωλεί την προσοχή του αφηγητή μας, περισσότερο ενδιαφέρον έχει ο Θίο ως χαρακτήρας. Είναι από τα ψυχολογικά θρίλερ που δε θα σας απογοητεύσουν!

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: