Η Σειρά του Βίλιαμ Βίστιν

JORN LIER HORST

-Εκδόσεις Διόπτρα-

Ο συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων Jorn Lier Horst, είναι εξίσου δημοφιλής με τον συμπατριώτη του Jo Nesbo. Δύο φορές έχει αποσπάσει το βραβείο Petrona Award, βιβλίο του ως το καλύτερο σκανδιναβικό, αστυνομικό μυθιστόρημα. (2016 για το «Πρωτόγονο Ένστκτο» και το 2019 για το «Φάκελος Καταρίνα»), βραβείο για τα οποία είχε να ανταγωνιστεί συγγραφείς όπως το Jo Nesbo ή τη σουηδέζα Camila Lackberg. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε 26 χώρες.

Όμως ας ρίξουμε μια ματιά στη δομή των υποθέσεων του Horst, με κεντρικό ερευνητή τον Βίλιαμ Βίστιν. Αρχικά ο Βίστιν στα βιβλία τουλάχιστον που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά δεν είναι επιθεωρητής στο Όσλο, το αναφέρω σε αντιδιαστολή με τον Χάρρι Χόλε, του Jo Nesbo. Τα πράγματα στο  Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών που υπηρετεί  κυλάνε πιο ομαλά, όσον αφορά τουλάχιστον τους συναδέλφους, εφόσον δεν έχουμε συναντήσει κάποιον, μέχρι στιγμής διεφθαρμένο, ενώ στη σειρά του Χόλε η αστυνομία του Όσλο, βρίθει από διεφθαρμένους αστυνομικούς σε ανώτερα μάλιστα κλιμάκια, αρκετά συχνά. Ίσως γι’ αυτό βέβαια ευθύνεται ότι και ο ίδιος ο Horst, έχοντας εργαστεί στην αστυνομία, να έχει μια παραπάνω ευαισθησία με τους πρώην συναδέλφους τους ή να ανησυχεί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ότι μια δική του αναφορά σε διεφθαρμένους αστυνομικούς, να είχε άλλη βαρύτητα στο κοινό, που θα μπορούσε να θεωρήσει τη μυθοπλασία ως ένα είδος μαρτυρίας. Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο αστυνομικούς που ίσως να λατρεύουν τη δημοσιότητα λίγο παραπάνω. Κάτι άλλο που συναντάμε στα βιβλία της σειράς είναι ότι κρατάει ‘‘καθαρές’’ της υποθέσεις του, και τι εννοώ με αυτό, ότι σε αντίθεση με άλλα αστυνομικά βιβλία που γίνεται παράλληλα έρευνα για τρεις συνήθως υποθέσεις (το έχουμε συναντήσει στο Nesbo, το έχουμε συναντήσει και στον Ahnhem) , άσχετο αν αυτές αποδειχτούν στο τέλος ότι αποτελούν διαφορετικό κομμάτι του ίδιου του πάζλ, στις υποθέσεις του Βίστιν είναι μία η υπόθεση.

Ένα άλλο κεντρικό πρόσωπο της σειράς, είναι η δημοσιογράφος κόρη του Βίστιν, Λίνε. Κι ενώ συνήθως στα βιβλία με τους αστυνομικούς να διαλευκάνουν το έγκλημα, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως οι ενοχλητικοί τύποι που με τη φλυαρία τους και την προσπάθεια του να αναδειχθούν βάζουν σε κίνδυνο την έρευνα. Αντιθέτως η Λίνε Βίστιν βοηθάει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, ξεκινώντας την έρευνα από άλλο σημείο καταλήγει στον ίδιο τερματικό σταθμό με την αστυνομία. Βέβαια η Λίνε, ως ριψοκίνδυνος χαρακτήρας έχει μια τάση, στο φινάλε αρκετών βιβλίων φτάνοντας στη λύση του γρίφου,  να βάζει τη ζωή της σε κίνδυνο, ευτυχώς συνήθως σώζεται από τον πατέρα της.

Το θέμα με τη σειρά του Βίστιν, είναι η μεταφορά των βιβλίων στα ελληνικά. Καλώς ή κακώς τα βιβλία με τον ίδιο κεντρικό ήρωας αποτελούν μια ακολουθία, πέρα από το αυτοτελές κομμάτι της κάθε υπόθεσης. Στα ελληνικά η σειρά κυκλοφόρησε κάπως ‘‘άτακτα’’ με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ανακολουθία ως προς τα γεγονότα της ζωής των Βίστιν και Λίνε, επίσης συναντάμε αναφορές σε παλιές υποθέσεις όπου όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, ή που ίσως κυκλοφορήσουν αργότερα. Εν μέρει είναι λογικό μιας και οι εκδοτικοί αναζητούν τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του εξωτερικού και δεν ξεκινάνε να εκδίδουν τη σειρά από το πρώτο βιβλίο, έχοντας το χρόνο να καλύψουν εκ των υστέρων τα κενά. Πάρα ταύτα η σειρά του Βίστιν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και διατηρεί τα στοιχεία που τον συγκινούν και τον ενθουσιάζουν.

Από μια έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο, παρακάτω αναφέρουμε τους τίτλους των βιβλίων που κυκλοφορούν στα ελληνικά με τη σειρά που γράφτηκαν από τον συγγραφέα και κυκλοφόρησαν στην πατρίδα του, (για να ξεμπερδέψουμε το τοπίο, σε όσους ‘‘βασανίζονται’’ από τον ψυχαναγκασμό ).

5. «Ο Άνθρωπος της Νύχτας», 6. «Απομεινάρια θανάτου» , 7. «Έγκλημα στα Φιόρδ», 8. «Τα κυνηγόσκυλα» , 9. «Πρωτόγονο ένστικτο»,  10. «Αδιέξοδο» -(11) ;-  12. «Φάκελος Καταρίνα» 13. «Φάκελος Κλάουζεν».

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: