Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
ΜΕΡΙ ΛΟΣΟΝ
-Εκδόσεις Μίνωας-
Η Κλάρα, η οχτάχρονη αδελφή της εξαφανισμένης Ρόζας περνάει τις ώρες τις μπροστά από τα παράθυρα του σπιτιού της, παρακολουθώντας τον δρόμο, με την ελπίδα να δει την αδερφή της να επιστρέφει ή έστω ένα σημάδι ότι είναι καλά, όπως της είχε υποσχεθεί εκείνη ότι θα της στείλει, για να μην ανησυχεί. Παρακολουθώντας από το παράθυρο θα δει έναν άντρα να εμφανίζεται στο σπίτι της κυρίας Όρτσαρντ, της οποίας του γάτου έχει επωμιστεί τη φροντίδα, όσο η ηλικιωμένη γειτόνισσα θα λείπει στο νοσοκομείο.
Η Ελίζαμπεθ στα 75 της χρόνια, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της, για να φροντίσουν την εύθραυστη καρδιά της οι γιατροί. Εκεί, περνώντας τις ώρες της κλινήρης παρακολουθεί τη ζωή των άλλων ασθενών και επιστρέφει νοερά στο παρελθόν της, με την ανάμνηση του άντρα της, ζυγίζοντας τις πράξεις, αλλά και τα σφάλματα που την έσπρωξαν να κάνει η αγάπη της.
Ο Λίαμ, ένας μεσήλικας άντρας, κληρονομεί απροσδόκητα ένα σπίτι, απογοητευμένος από την έως τότε πορεία της ζωής του, εγκαταλείπει τη δουλειά του και φεύγει για την πόλη του Βορρά, όπου έχει ζήσει για ένα περίπου χρόνο, σε πολύ νεαρή ηλικία. Σκοπεύοντας να πουλήσει το σπίτι και να επιστρέψει στη ζωή του, ανακαλεί το πρόσφατο παρελθόν και απορεί αν προσπάθησε αρκετά ώστε να σώσει τον γάμο του.
Τρία πρόσωπα, τρεις διαφορετικές ηλικίες, οι ζωές τους θα συγκλίνουν δίνοντας παρηγοριά ο ένας στον άλλον, ακόμη κι αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους. Χωρίς ούτε οι ίδιοι να το καταλάβουν, αισθήματα θα αναπτυχθούν ανάμεσα τους, αλλά και μια αίσθηση χρέους για να μην απογοητεύσουν τους ανθρώπους, που θα γίνουν με κάποιο τρόπο δικοί τους, έστω και αν δεν τους συνδέει δεσμός αίματος.
Η Μερι Λόσον δίνει την ανθρώπινη ζωή μέσω τριών διαφορετικών χαρακτήρων σε διαφορετικές ηλικιακές περιόδους. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν υποψήφιο για Booker το 2021, ακόμα κι αν δεν απέσπασε το βραβείο, το τρυφερό αυτό μυθιστόρημα κερδίζει τον αναγνώστη γιατί οι ήρωές του είναι πρόσωπα καθημερινά και τα ‘‘αμαρτήματά’’ τους, όχι κάτι άγνωστο σε εμάς, ακόμα κι αν δεν έχουμε κοινές εμπειρίες, αφού έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την απώλεια.
Μαίρη Β.